Nikt już nie robi ogórków i papryki na zimę. Teraz w słoikach zamyka się to warzywo

Początki jesieni jeszcze mogą przypominać o przygotowaniu smakołyków, którymi będziemy objadać się zimą. Jednak zamiast kolejnej porcji kiszonych ogórków, cukinii czy papryki, warto zastosować inny przepis. Ten jest bardzo oryginalny i mało kto z niego korzysta. Bądź więc oryginalny i przy kolejnym obiedzie zaskocz rodzinę tą kiszonką. Będą pod ogromnym wrażeniem.

Od początku lata w niektórych domach można zobaczyć rozstawione po całej kuchni słoiki. Jest to oznaka przygotowywania się na zimę, by w tym okresie również mieć aromatyczne smakołyki. Chociaż dla niektórych czas kiszenia już się zakończył, warto chociaż raz jeszcze wyciągnąć z szafek cały sprzęt. Październik jest bowiem idealnym miesiącem, by zamknąć w naczyniach jeszcze jedno warzywo.

Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Mowa tu o dyni, która podczas kiszenia zyskuje na smaku. Cały ten proces nadaje jej pikantnego posmaku, który idealnie komponuje się z różnymi potrawami. Można ją później wykorzystać do zup, sałatek i jako dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do pieczeni i duszonych mięs. Jej intensywny smak jest doskonałym uzupełnieniem znanych dań obiadowych.

Przepis na kiszoną dynię

Składniki

  • 1 kg dyni,
  • 2 łyżki soli,
  • łyżka cukru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 liści laurowych,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • kilka gałązek koperku.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się dynią. Obierz ją i pokrój na małą kostkę. Całą umieść w większej misce i posyp solą, a także cukrem. Wymieszaj, by sypkie produkty mogły całkowicie oblepić powierzchnię warzywa.
  2. Do mieszanki dodaj drobno posiekany czosnek, wrzuć również ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i podzielony na mniejsze kawałki koper. Ponownie delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki mogły się z sobą połączyć.
  3. Tak przygotowaną mieszankę przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Warzywa delikatnie dociśnij za pomocą łyżki, by wydobyć z nich sok.
  4. Naczynia szczelnie zamknij i przechowuj w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni, aby proces kiszenia się rozpoczął.
  5. Po kilku dniach dynia powinna zacząć fermentować. Można ją przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce, aby proces kiszenia się kontynuował.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.