Użyj do zupy tego mięsa, a nie opędzisz się od pytań o przepis. Z innym nie smakuje tak dobrze

W okresie jesiennym zupy są na wagę złota. To właśnie one najlepiej rozgrzewają, gdy pogoda nie jest dla nas już tak łaskawa. Jednak jeśli masz już dość smaku rosołu, pomidorowej czy kapuśniaku, mamy coś lepszego. To ona zapełni brzuch i rozgrzeje lepiej niż najgorętszy grzejnik. By wyszła, użyj tego mięsa.

W świecie kulinarnym istnieją dania, które stają się ikonami. Jednym z tych dań jest zupa strogonow - kultowy rosyjski przysmak, znany nawet w Polsce. Zachwyca smakiem i zapachem nie tylko wschodnie państwa, lecz także cały świat. Zupa jest pełna aromatu, za który odpowiada bogata mieszanka składników. 

Zobacz wideo Zupa lasagne - sposób na pyszny i zaskakujący obiad

Aby stworzyć autentyczną zupę strogonow, pewne składniki są niezbędne. Przede wszystkim musisz zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso wołowe. Do tego potrzebujesz również cebuli, grzybów, bulionu, a także aromatycznych przypraw. Dzięki odpowiedniemu zbalansowaniu tych składników zupa strogonow emanuje głębokim i bogatym smakiem, który pozostaje w pamięci na długo.

Przepis na zupę strogonow

Składniki:

  • 800 g polędwicy wołowej,
  • 250 g pieczarek,
  • żółta papryka,
  • czerwona papryka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 500 ml bulionu,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • olej do smażenia.

Składniki na marynatę:

  • czarny pieprz,
  • pieprz cayenne,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • łyżka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się polędwicą. Mięso pokrój na długie i wąskie paski.
  2. Teraz przygotuj marynatę, dzięki której mięso zdobędzie na smaku. Do miski wlej olej, dodaj musztardę i wsyp słodką paprykę, czarny pieprz i pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia. 
  3. Do tak przygotowanej  marynaty wrzuć pokrojoną wołowinę i dokładnie wymieszaj ją za pomocą dłoni. Każdy kawałek powinien być porządnie oblepiony ziołami. Gdy uznamy, że marynata odpowiednio się przykleiła, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw ją do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej jednak, by postała w niej całą noc, wtedy smaki się przegryzą.
  4. Po upływie tego czasu na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego zamarynowaną polędwicę i obsmażaj ją z każdej strony. Gotowe kawałki umieść w garnku.
  5. W czasie smażenia zajmij się innymi produktami. Cebulę posiekaj w kostkę i wrzuć do mięsa. Pieczarki przemyj, posiekaj na drobne kawałki i również umieść w naczyniu z mięsem.
  6. Papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w dowolne kawałki. Je również wrzuć do mięsa. Całość ustaw na średnim ogniu i podsmażaj przez kilka minut.
  7. Gdy warzywa się podsmażą, zalej je bulionem. Wrzuć do nich liście laurowe, ziele angielskie oraz posiekany czosnek. 
  8. Na koniec dodaj drobno posiekane kiszone ogórki. Doprowadź zupę do wrzenia, po czym wlej passatę pomidorową i zamieszaj. Ostatnim krokiem jest doprawienie potrawy według uznania.
  9. Duś ją pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 minut. Po tym czasie jest gotowa do podania. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA