Swojskie i pyszne danie z ziemniaków Magdy Gessler. Kluczem do sukcesu jest jajeczny dodatek

Dania z ziemniaków są sycące, a na dodatek bardzo pyszne. Magda Gessler podzieliła się przepisem na babkę ziemniaczaną, która skrada serca każdego, kto tylko jej spróbuje. Warto przygotować ją szczególnie teraz, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. To danie rozgrzeje i nasyci na długo.

Babka ziemniaczana to tradycyjny przysmak, który przygotujemy z zaledwie kilku składników i który nie wymaga wyjątkowych umiejętności. Magda Gessler zdradza, że kluczem do sukcesu jest jajeczny dodatek, ale też prostota i swojskie produkty. Oto przepis na babkę ziemniaczaną Magdy Gessler. 

Zobacz wideo Sprawdzamy pączki od Magdy Gessler. Cena w tym roku kosmiczna

Przepis na danie z ziemniaków. Lepszego w internecie nie da się znaleźć 

Przepis na danie z ziemniaków, a dokładniej babkę ziemniaczaną Magdy Gessler, to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Ten swojski rarytas potrafi pobudzić kubki smakowe. Znana restauratorka zastrzega, że kluczem do sukcesu jest piana z białek. Dzięki niej masa wyjątkowo dobrze wyrasta w piekarniku. Warto podkreślić też, iż istotny jest wybór ziemniaków - najlepiej sprawdzą się bulwy typu B lub C.  Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 5 jajek 
  • 3 białe cebule
  • pół pęczka szczypiorku, 
  • 2 łyżeczki soli, 
  • łyżeczka pieprzu mielonego, 
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • oliwa. 

Babka ziemniaczana - przepis Magdy Gessler. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obieramy i dokładnie szorujemy, a potem ścieramy na tarce o małych oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą.  
  2. Masę ziemniaczaną odstawiamy na kilka minut, by puściły wodę. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza i smarujemy oliwą naczynie żaroodporne.  
  3. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody i łączymy z żółtkami i cebulą. Białka z kolei ubijamy na sztywną, błyszczącą pianę z dodatkiem soli. Do masy ziemniaczanej dodajemy przyprawy, a następnie pianę z białek - całość delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.  
  4. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. Babkę pieczemy przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i ponownie zapiekamy 15 minut, aż ładnie się zarumieni.  
  5. Babkę posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Agora SA