• Link został skopiowany

Przerażająco pyszne i mega proste ciasto na Halloween. Przepisy, które udadzą się każdemu

Ciasto na Halloween w dyniowej odsłonie to must have tego typu imprezy. Przed nami przepisy na dyniowe ciasta, które są proste w wykonaniu i ze świetnymi dekoracjami. Poznaj przepis na pumpkin pie i pajęczynkę.
Strasznie pyszne i mega proste ciasto na Halloween. Przepisy, które udadzą się każdemu. Zdjęcie ilustracyjne
istock

Ciasta na Halloween, czyli pumpkin pie na Twoim stole

Ciasta na Halloween to bardzo ważna kwestia. Halloweenowe party bez słodyczy? Zdecydowanie nie! Jeżeli chodzi o menu to mamy tu bardzo szeroką gamę przysmaków, które możemy zaserwować przybyłym gościom. Począwszy od klasycznych cukierków, ciastek, puddingów, a skończywszy na ciastach. Zwłaszcza w dyniowej odsłonie. Poniżej pierwszy z przepisów na ciasta na Halloween dla dzieci i dorosłych.

Przepis na pumpkin pie: (na tortownicę 26 cm)

Składniki:

  • 80 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 40 g smalcu
  • 30 g masła orzechowego
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 400 g purée z dyni
  • puszka mleka skondensowanego
  • 2-3 jajka
  • pół szklanki serka mascarpone z odrobinką soli
  • 1 mały słoik dżemu pomarańczowego
  • skórka pomarańczowa
  • ulubione przyprawy korzenne
  • 4 łyżki soku pomarańczowego

Wykonanie:

  1. Wykonaj spód. Przesiej mąkę. Połącz z cukrem pudrem oraz posiekanym masłem. Dołóż smalec oraz masło orzechowe. Wszystko dokładnie ze sobą połącz.
  2. Wyrób dobrze rękami.
  3. Uformuj kulę, owiń w folie i włóż do lodówki.
  4. Przejdź do przygotowania nadzienia. Mleko skondensowane przelej do miski. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Weź drugie naczynie. Umieść w nim serek i pomarańczową skórkę. Dolej około 1/4 masy z mleka i jajek.
  5. Całość dokładnie zmiksuj.
  6. Do masy, która pozostała dodaj purée oraz przyprawy. Całość zmiksuj.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  8. Wylep formę ciastem. Na ciasto wylej masę dyniową.
  9. Na niej rozłóż masę z serka. Brzegi ciasta osłoń folią (nie zasłaniaj masy).
  10. Tak przygotowaną formę umieść w piekarniku. Piecz przez godzinę.
  11. Kwadrans przed zakończeniem pieczenia - odsłoń brzegi ciasta.
  12. W garnku umieść dżem pomarańczowy oraz sok. Całość zagotuj na małym ogniu.
  13. Rozprowadź po powierzchni ostudzonego ciasta.
  14. Opcjonalnie można polać polewą karmelową, tworząc dyniowe wzorki.
Zobacz wideo Ciastka na Halloween - pyszne i przerażające!

Ciasto dyniowe na Halloween - pajęczynka w wykonaniu cukiernika Pawła Małeckiego

Ciasto dyniowe na Halloween, które z całą pewnością powinno się pojawić to między innymi pajęczynka. Zwłaszcza taka z przepisu popularnego cukiernika. Przejdźmy do prostej receptury na efektowne ciasto.

Składniki na ciasto: 

  • 3 jaja
  • około 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • około 300 g dyni
  • 110 g masła
  • 100 g marchewki
  • około szklanki mąki
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Składniki na polewę:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 50 ml śmietany 30-procentowej

Składniki do dekoracji:

  • ciemna czekolada lub gotowa polewa w rękawie

Wykonanie:

  1. Przygotuj dynię. Umyj ją, pozbądź się pestek. Pokrój na mniejsze kawałki. Zagotuj w wodzie do miękkości.
  2. Wystudź i zmiksuj.
  3. Jajka połącz z cukrem waniliowym i zwykłym. Ubij na puszystą masę.
  4. Rozpuść masło. Ostudź i zmiksuj.
  5. Weź oddzielne naczynie. Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
  6. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj dyniowe purée. Całość wymieszaj.
  8. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni z termoobiegiem. Przelej gotowe ciasto do formy.
  9. Piecz przez godzinę. Odstaw do wystudzenia.
  10. W tym czasie przygotuj polewę. Zagotuj śmietankę, połącz z białą czekoladą. Stopniowo dodawaj serek homogenizowany.
  11. Przestudź i polej nią ciasto. Wykonaj na wierzchu pajęczynkę za pomocą rękawa i polewy czekoladowej.

Zobacz też: Lekkie jak chmurka ciasto z dyni zrobi furorę w niejednym domu. Goście będą prosić o dokładkę!

Więcej o: