Ciasta na Halloween, czyli pumpkin pie na Twoim stole
Ciasta na Halloween to bardzo ważna kwestia. Halloweenowe party bez słodyczy? Zdecydowanie nie! Jeżeli chodzi o menu to mamy tu bardzo szeroką gamę przysmaków, które możemy zaserwować przybyłym gościom. Począwszy od klasycznych cukierków, ciastek, puddingów, a skończywszy na ciastach. Zwłaszcza w dyniowej odsłonie. Poniżej pierwszy z przepisów na ciasta na Halloween dla dzieci i dorosłych.
Przepis na pumpkin pie: (na tortownicę 26 cm)
Składniki:
- 80 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 40 g smalcu
- 30 g masła orzechowego
- 2-3 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 400 g purée z dyni
- puszka mleka skondensowanego
- 2-3 jajka
- pół szklanki serka mascarpone z odrobinką soli
- 1 mały słoik dżemu pomarańczowego
- skórka pomarańczowa
- ulubione przyprawy korzenne
- 4 łyżki soku pomarańczowego
Wykonanie:
- Wykonaj spód. Przesiej mąkę. Połącz z cukrem pudrem oraz posiekanym masłem. Dołóż smalec oraz masło orzechowe. Wszystko dokładnie ze sobą połącz.
- Wyrób dobrze rękami.
- Uformuj kulę, owiń w folie i włóż do lodówki.
- Przejdź do przygotowania nadzienia. Mleko skondensowane przelej do miski. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Weź drugie naczynie. Umieść w nim serek i pomarańczową skórkę. Dolej około 1/4 masy z mleka i jajek.
- Całość dokładnie zmiksuj.
- Do masy, która pozostała dodaj purée oraz przyprawy. Całość zmiksuj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wylep formę ciastem. Na ciasto wylej masę dyniową.
- Na niej rozłóż masę z serka. Brzegi ciasta osłoń folią (nie zasłaniaj masy).
- Tak przygotowaną formę umieść w piekarniku. Piecz przez godzinę.
- Kwadrans przed zakończeniem pieczenia - odsłoń brzegi ciasta.
- W garnku umieść dżem pomarańczowy oraz sok. Całość zagotuj na małym ogniu.
- Rozprowadź po powierzchni ostudzonego ciasta.
- Opcjonalnie można polać polewą karmelową, tworząc dyniowe wzorki.
Zobacz wideo Ciastka na Halloween - pyszne i przerażające!
Ciasto dyniowe na Halloween - pajęczynka w wykonaniu cukiernika Pawła Małeckiego
Ciasto dyniowe na Halloween, które z całą pewnością powinno się pojawić to między innymi pajęczynka. Zwłaszcza taka z przepisu popularnego cukiernika. Przejdźmy do prostej receptury na efektowne ciasto.
Składniki na ciasto:
- 3 jaja
- około 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- około 300 g dyni
- 110 g masła
- 100 g marchewki
- około szklanki mąki
- 20 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Składniki na polewę:
- 100 g białej czekolady
- 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 50 ml śmietany 30-procentowej
Składniki do dekoracji:
- ciemna czekolada lub gotowa polewa w rękawie
Wykonanie:
- Przygotuj dynię. Umyj ją, pozbądź się pestek. Pokrój na mniejsze kawałki. Zagotuj w wodzie do miękkości.
- Wystudź i zmiksuj.
- Jajka połącz z cukrem waniliowym i zwykłym. Ubij na puszystą masę.
- Rozpuść masło. Ostudź i zmiksuj.
- Weź oddzielne naczynie. Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj dyniowe purée. Całość wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni z termoobiegiem. Przelej gotowe ciasto do formy.
- Piecz przez godzinę. Odstaw do wystudzenia.
- W tym czasie przygotuj polewę. Zagotuj śmietankę, połącz z białą czekoladą. Stopniowo dodawaj serek homogenizowany.
- Przestudź i polej nią ciasto. Wykonaj na wierzchu pajęczynkę za pomocą rękawa i polewy czekoladowej.
Zobacz też: Lekkie jak chmurka ciasto z dyni zrobi furorę w niejednym domu. Goście będą prosić o dokładkę!