Przepis na naleśniki należy do jednych z najprostszych, jednak wiele osób obawia się smażenia i przygotowywania farszu. Niepotrzebnie. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne naleśniki wytrawne, które zachwycą wszelkie podniebienia.
Zobacz wideo Naleśniki buraczane
Naleśniki wytrawne z obłędnym farszem. Ten ser jest idealnie słonawy i komponuje się obłędnie
Naleśniki wytrawne można podawać na wiele różnych sposobów. My podzielimy się przepisem na najlepszy na świecie farsz, do którego można dodać mięso lub nie - w zależności od upodobań. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki na ciasto:
- półtorej szklanki mleka 3,2 proc.,
- szklanka zimnej wody gazowanej,
- trzy łyżki masła,
- cztery jajka,
- łyżeczka suszonego czosnku,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- 300 g mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
Składniki na farsz:
- 300 g szpinaku mrożonego,
- jajko,
- 150 g wołowiny (opcjonalnie),
- 100 g sera feta,
- sól i pieprz,
- ostra papryka w proszku,
- trzy łyżki śmietanki 30 proc.
Przepis na naleśniki wytrawne. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania farszu:
Na patelni podsmaż mięso z ulubionymi przyprawami. Następnie uduś na niej szpinak i dodaj rozdrobniony ser feta. Wszystko zalej śmietaną kremówką. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj.
Sposób przygotowania naleśników:
- Zmiksuj jajka z mlekiem, wodą, tłuszczem i przyprawami na jednolitą, gładką masę. Na mniejszych obrotach dodawaj stopniowo mąkę.
- Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, można szykować się do smażenia naleśników. Ciasto powinno odpocząć przez około dwadzieścia minut.
- Przygotuj patelnię, wylej na nią olej, rozgrzej i smaż naleśniki. Wlewaj ciasto przy pomocy chochli.
- Smaż naleśniki z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy.
- Wypełnij naleśniki farszem. Smacznego!