Naleśniki wytrawne, których pozazdrościłaby Magda Gessler. Dodatek tego sera doskonale podkręca smak

Naleśniki to coś, co kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ich wytrawna wersja raczej bardziej przypadnie do gustu tym drugim. Serwując naleśniki na słono, można więc wyczarować wspaniały obiad czy romantyczną kolację dla dwojga. Oto przepis na naleśniki wytrawne, którego pozazdrościłaby nawet Magda Gessler.

Przepis na naleśniki należy do jednych z najprostszych, jednak wiele osób obawia się smażenia i przygotowywania farszu. Niepotrzebnie. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne naleśniki wytrawne, które zachwycą wszelkie podniebienia.  

Zobacz wideo Naleśniki buraczane

Naleśniki wytrawne z obłędnym farszem. Ten ser jest idealnie słonawy i komponuje się obłędnie 

Naleśniki wytrawne można podawać na wiele różnych sposobów. My podzielimy się przepisem na najlepszy na świecie farsz, do którego można dodać mięso lub nie - w zależności od upodobań. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki na ciasto: 

  • półtorej szklanki mleka 3,2 proc., 
  • szklanka zimnej wody gazowanej, 
  • trzy łyżki masła, 
  • cztery jajka
  • łyżeczka suszonego czosnku, 
  • łyżeczka suszonej bazylii, 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • łyżeczka soli, 
  • pół łyżeczki pieprzu. 

Składniki na farsz: 

  • 300 g szpinaku mrożonego, 
  • jajko, 
  • 150 g wołowiny (opcjonalnie), 
  • 100 g sera feta, 
  • sól i pieprz, 
  • ostra papryka w proszku, 
  • trzy łyżki śmietanki 30 proc. 

Przepis na naleśniki wytrawne. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania farszu: 

Na patelni podsmaż mięso z ulubionymi przyprawami. Następnie uduś na niej szpinak i dodaj rozdrobniony ser feta. Wszystko zalej śmietaną kremówką. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj. 

Sposób przygotowania naleśników: 

  1. Zmiksuj jajka z mlekiem, wodą, tłuszczem i przyprawami na jednolitą, gładką masę. Na mniejszych obrotach dodawaj stopniowo mąkę. 
  2. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, można szykować się do smażenia naleśników. Ciasto powinno odpocząć przez około dwadzieścia minut. 
  3. Przygotuj patelnię, wylej na nią olej, rozgrzej i smaż naleśniki. Wlewaj ciasto przy pomocy chochli. 
  4. Smaż naleśniki z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. 
  5. Wypełnij naleśniki farszem. Smacznego! 
Więcej o: