Zapomnij o gyrosie czy klasycznej jarzynowej. Obłędna sałatka z kurczakiem pełna kolorowych dodatków

Zamiast po raz kolejny szykować klasyczną jarzynową lub oklepany gyros, postaw na udoskonalony przepis na sałatkę z kurczakiem. Poza drobiem w składzie znajdziemy także makaron i całą gamę kolorowych warzyw. Całość idealnie zwieńcza kremowy sos na bazie jogurtu naturalnego.

Jesienne menu wcale nie musi skupiać się jedynie na rozgrzewających zupach, jednogarnkowych potrawkach i pieczeniach. Warto pamiętać także o kolorowych sałatkach, które dostarczą witamin, ale też obłędnie smakują. Zapomnij o kultowych recepturach i zaszalej z bogactwem dodatków i kolorowych warzyw. 

Sałatka makaronowa, która zastąpi gyros i inne klasyki 

Najczęściej sałatki serwujemy w rozmaite święta lub rodzinne uroczystości. Wówczas na stołach króluje jarzynowa lub gyros, który, chociaż jest smaczny, niestety na nikim nie robi już efektu wow. Nieco lżejsze wersje goszczą w polskich domach także do obiadu, sałatki bierzemy też ze sobą do pracy czy zajadamy się nimi na wieczór. Idealną propozycją, która jednocześnie zachwyci nawet najbardziej wymagających gości, ale także posmakuje w codziennym menu, jest obłędne połączenie kurczaka, makaronu i kolorowych warzyw. 

Sałatka makaronowa z kurczakiem i jajkiem to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Takie połączenie nie tylko pięknie się prezentuje, ale też obłędnie smakuje. Wszystkie produkty idealnie ze sobą współgrają: ogórek, kukurydza, papryka, makaron ryżowy, drób i kremowy sos, który wszystko pięknie ze sobą połączy. Taki miks jest gotowy ekspresowo, a smak z pewnością zostanie zapamiętany na długo!

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Przepis na sałatkę z makaronem i kurczakiem 

Składniki: 

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 5 jajek na twardo,
  • ogórek zielony,
  • puszka kukurydzy,
  • czerwona papryka,
  • 20 ogórków korniszonów,
  • 200 g makaronu w kształcie ryżu,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od kurczaka. Mięso umyj, osusz i oczyść. Pokrój w niewielkie paseczki i podsmażaj na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Odłóż na talerz.
  2. Jaja ugotuj na twardo. 
  3. Makaron ryżowy wsyp do wrzątku, gotuj tak długo jak podano na opakowaniu. 
  4. W tym czasie przygotuj wszystkie warzywa. Kukurydzę odcedź i przełóż do dużej miski, korniszony, ogórka i paprykę pokrój w kostkę. 
  5. Do miski dodaj kurczaka, odcedzony makaron i pokrojone jaja. 
  6. Na koniec wszystko dopraw. Dodaj majonez, jogurt i wszystko dokładnie zamieszaj. Tak przygotowaną sałatkę warto przed podaniem włożyć do lodówki - po kilku godzinach smaki się przegryzą i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.