To balsam dla jelit i ratunek na ból gardła. Dodaj jesienny składnik, a już nie będziesz pić inaczej

Jesień to dość niewdzięczna pora roku. Z jednej strony to sezon męczących przeziębień, a z drugiej - sezon na przepyszną dynię. Dynię, z której można wyczarować czasem takie przysmaki, o jakich ci się nie śniło. Można też połączyć ze sobą to, co jesień nam przynosi i włączyć dynię w walkę z przeziębieniem. Jak? Poprzez zrobienie złotego mleka, które łagodzi ból gardła i kaszel, rozgrzewa i usprawnia pracę jelit. Dodaj do niego dynię, a się nie zawiedziesz. Poniżej publikujemy przepis na złote mleko dyniowe z książki "Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień" Wydawnictwa Buchmann.

Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można ją jeść na okrągło i to pod przeróżnymi postaciami! Nie wierzysz? W książce "Dynia od kuchni" Wydawnictwa Buchmann znajdziesz ponad 50 inspirujących przepisów, które pozwolą ci się cieszyć dynią każdego dnia. Poniżej publikujemy jeden z nich - przepis na złote mleko dyniowe. Nie potrzeba wielu składników, nie trzeba też wykonywać żadnych skomplikowanych czynności. Wystarczy podgrzać wszystko w rondelku i cieszyć się wyjątkowym smakiem - oraz cennymi właściwościami zdrowotnymi! - złotego mleka.

embed

fot. materiały Wydawnictwa Buchmann

Przepis na złote mleko dyniowe z książki "Dynia od kuchni"

Składniki:

  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 40 g puree z dyni,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki startego imbiru,
  • pół łyżeczki startej kurkumy,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzej mleko, dodaj puree z dyni i wszystkie przyprawy wraz z syropem. Dobrze wymieszaj. Przed podaniem przecedź przez sitko i oprósz kurkumą w proszku.

embed

***

Dlaczego warto pić złote mleko? Balsam dla jelit i wątroby, pomoc dla gardła

Złote mleko ze względu na składniki, które się w nim znajdują, można określić mianem eliksiru zdrowia. Jest wsparciem dla naszej odporności. Dzięki kurkumie ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ma także działanie przeciwzapalne, pomaga przy bólach gardła, chrypce, łagodzi objawy przeziębienia i zmniejsza uczucie drapania w gardle. Złote mleko z dodatkiem miodu złagodzi też uciążliwy kaszel. Z kolei imbir rozgrzeje i wzmocni działanie bakteriobójcze.

Zobacz wideo Co jeszcze można zrobić z dyni? Chlebek - prosty, szybki, a w smaku poezja!

Uważa się też, że złote mleko dobrze wpływa zarówno na żołądek, jak i na wątrobę. Usprawnia trawienie i działa osłaniająco. Ponadto dzięki niemu lepiej pracują jelita, więc znikają zaparcia i biegunki. Lepsza praca jelit oznacza także lepsze oczyszczanie organizmu z niepotrzebnych produktów przemiany materii. 

Sama dynia to także bogactwo witamin i minerałów. W jej miąższu znajdziemy sporo: wapnia, potasu, magnezu, żelaza, witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Ma pozytywny wpływ na układ krążenia i ułatwia trawienie. Znaczenie ma także kolor miąższu. Im bardziej pomarańczowy, tym lepiej. Oznacza to bowiem, że zawiera dużo beta-karotenu. To skuteczny przeciwutleniacz, który podejrzewany jest o szczególną moc przeciwnowotworową.

Więcej o: