Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można ją jeść na okrągło i to pod przeróżnymi postaciami! Nie wierzysz? W książce "Dynia od kuchni" Wydawnictwa Buchmann znajdziesz ponad 50 inspirujących przepisów, które pozwolą ci się cieszyć dynią każdego dnia. Poniżej publikujemy jeden z nich - przepis na złote mleko dyniowe. Nie potrzeba wielu składników, nie trzeba też wykonywać żadnych skomplikowanych czynności. Wystarczy podgrzać wszystko w rondelku i cieszyć się wyjątkowym smakiem - oraz cennymi właściwościami zdrowotnymi! - złotego mleka.
fot. materiały Wydawnictwa Buchmann
Składniki:
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzej mleko, dodaj puree z dyni i wszystkie przyprawy wraz z syropem. Dobrze wymieszaj. Przed podaniem przecedź przez sitko i oprósz kurkumą w proszku.
***
Złote mleko ze względu na składniki, które się w nim znajdują, można określić mianem eliksiru zdrowia. Jest wsparciem dla naszej odporności. Dzięki kurkumie ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ma także działanie przeciwzapalne, pomaga przy bólach gardła, chrypce, łagodzi objawy przeziębienia i zmniejsza uczucie drapania w gardle. Złote mleko z dodatkiem miodu złagodzi też uciążliwy kaszel. Z kolei imbir rozgrzeje i wzmocni działanie bakteriobójcze.
Uważa się też, że złote mleko dobrze wpływa zarówno na żołądek, jak i na wątrobę. Usprawnia trawienie i działa osłaniająco. Ponadto dzięki niemu lepiej pracują jelita, więc znikają zaparcia i biegunki. Lepsza praca jelit oznacza także lepsze oczyszczanie organizmu z niepotrzebnych produktów przemiany materii.
Sama dynia to także bogactwo witamin i minerałów. W jej miąższu znajdziemy sporo: wapnia, potasu, magnezu, żelaza, witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Ma pozytywny wpływ na układ krążenia i ułatwia trawienie. Znaczenie ma także kolor miąższu. Im bardziej pomarańczowy, tym lepiej. Oznacza to bowiem, że zawiera dużo beta-karotenu. To skuteczny przeciwutleniacz, który podejrzewany jest o szczególną moc przeciwnowotworową.