Szybki przepis na coś słodkiego - jak zrobić mleczny krem miodowy
Szybki przepis na coś słodkiego jest strzałem w dziesiątkę, kiedy potrzebujemy dawki cukru. Zwłaszcza w pochmurny dzień. Pokażemy Wam przepis na przepyszny krem miodowy, który wykonacie ekstremalnie szybko, a do tego - ze składników, które na pewno macie w swoich kuchniach.
Przepis na coś słodkiego na szybko - mleczny krem miodowy
Składniki:
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- około 80-90 g miodu
- bakalie lub owoce - dodatkowo
Wykonanie:
- Zagotuj mleko. Dodaj miód.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Połącz jajko z cukrem waniliowym.
- Ubij jajko na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę. Dokładnie wyrób, aby nie było żadnych grudek.
- Następnie dolej do masy mleko z miodem, ale bardzo powoli, jednocześnie mieszając.
- Po wymieszaniu przelej masę z powrotem do garnka.
- Podgrzewaj do czasu, aż masa zgęstnieje.
- Mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
- Tak przygotowany krem przełóż do pucharków. Dodaj bakalie lub ulubione owoce.
Zobacz wideo Cr?me br?lée
Coś słodkiego na szybko z niczego - kogel-mogel. Deser z czasów dzieciństwa
Coś słodkiego na szybko bez pieczenia? Nic prostszego! Kogel-mogel to deser, który każdy z nas na pewno jadł chociaż raz w życiu. Słodkość przygotowana z dwóch składników robiła furorę w niejednym domu. Przejdźmy do wykonania.
Składniki:
Wykonanie:
- Utrzyj żółtka z cukrem.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
- Życzymy smacznego!
Jak zrobić coś słodkiego na szybko? Piekarnik idzie w ruch! Czas na grylaż!
Jak zrobić coś słodkiego na szybko? Grylaż to znakomity pomysł na deser dla większej ilości osób. Możemy dodawać go do różnego rodzaju wypieków. Jest naprawdę słodki! Sprawdźcie, jak prosto można go przygotować. Przepis znajdziecie tutaj:
Składniki:
- 400 g migdałów
- 300 g orzechów włoskich
- około 150 g miodu
- około 10 łyżek cukru
- 1 kostka masła
Wykonanie:
- Posiekaj orzechy. Przełóż je na blaszkę piekarnika. Dodaj migdały. Nie zapomnij o papierze do pieczenia.
- Piecz je przez 5 minut w temperaturze 180 stopni.
- Weź garnek. Przełóż do niego masło, cukier oraz miód.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj orzechy i migdały. Wymieszaj do połączenia się składników.
- Gdy masa przestygnie, możesz uformować z niej słodkie kulki lub po prostu przełożyć do miseczek. Grylaż przystrój orzechami lub cynamonem. Deser jest gotowy do podania.
Domowej roboty budyń. Dzieciaki będą prosić o dokładkę!
Kolejny przepis na szybką, domową słodkość to własnoręcznie przygotowany budyń. Zdecydowanie jest lepszy od kupnego.
Składniki:
- około 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- około 1/3 szklanki cukru
- 3 żółtka
- pół litra mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie:
- Umieść mąkę w garnku. Dodaj cukier waniliowy i zwykły. Dołóż żółtka.
- Wymieszaj. Dolej mleko. Mieszaj.
- Całość zagotuj. Mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
- Tak przygotowany budyń, przełóż do miseczek.
- Budyń możesz podawać z dowolnymi dodatkami.
Zobacz też: Szarlotka z bezą to znakomity pomysł na poczęstunek dla bliskich. Jak ją zrobić?