Szukasz słodkiej inspiracji? Absolutnym must have'em jest obłędnie czekoladowe brownie. Ania Starmach zdradza jak je zrobić bez zbędnego bałaganu i wyszukanych składników. Wystarczy chwila i kultowe ciasto jest gotowe.
Czekoladowe brownie od Ani Starmach. Idealne ciasto do jesiennej kawy
Domowe, kultowe ciasta są bezkonkurencyjne, jednak warto mieć w zanadrzu kilka perełek. Jedną z nich jest klasyczna receptura na brownie, czyli mocno czekoladową rozkosz dla podniebienia. Niebiański, rozpływający się w ustach smak zawdzięczam samej czekoladzie - warto zatem postawić na tę dobrej jakości. Tak też zaleca sama Ania Starmach, która słynie z dobrego smaku i wybitnych przepisów.
Czekoladowe brownie to w gruncie rzeczy łatwizna. Jeśli tylko mamy w zanadrzu dobre jakościowo składniki, ciasto nie może się nie udać. Ania Starmach dla efektu wow dodaje jeszcze kilka orzechów włoskich, cukier waniliowy i garść migdałów. Jak pisze na autorskiej stronie z recepturami:
Mocno czekoladowe, intensywnie pachnące, ciężkie i wilgotne. Przed Tobą przepis na brownie idealne!
Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!
Przepis Ani Starmach na obłędnie czekoladowe brownie
Lista składników:
- 250 g gorzkiej czekolady,
- 240 g drobnego cukru,
- 3 jajka,
- 80 g mąki,
- 280 g masła,
- 100 ml wody,
- garść orzechów włoskich,
- garść migdałów,
- łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 100 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania składników. Orzechy drobno posiekaj, a czekoladę połam na mniejsze kawałki.
- W rondelku zagotuj wodę. Do naczynia wsyp cukier, cukier waniliowy. Naczynie ściągnij z ognia gdy woda się zagotuje, wówczas dodaj czekoladę i masło.
- Po kilku minutach składniki powinny ładnie się roztopić, całość zamieszaj.
- W misce rozmąć jaja, dodaj mąkę, całość zmiksuj, aż grudki znikną.
- Teraz do masy jajecznej stopniowo wlewaj czekoladę, cały czas mieszając składniki rózgą lub miksując mikserem.
- Na koniec dodaj do ciasta orzechy włoskie i migdały. Masę zamieszaj i przełóż do foremki natłuszczonej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wskazówka - czekoladowe brownie nadaje się do podania dopiero po całkowitym wystudzeniu. Wcześniej środek może wydawać się zakalcem, jednak bez obaw - gdy jest ciepłe, czekolada będzie w środku płynna i równie smakowita.