Turbo czekoladowe brownie z przepisu Ani Starmach. Ciasto "intensywnie pachnące, ciężkie i wilgotne"

Przepis na brownie to cukiernicza klasyka, którą zna niemal każdy. Obłędnie czekoladowe ciasto warto zrobić samodzielnie - pomoże w tym sprawdzona receptura Ani Starmach. Cukiernicze cudo to przede wszystkim solidna porcja dobrej czekolady i dodawanie składników w odpowiedniej kolejności.

Szukasz słodkiej inspiracji? Absolutnym must have'em jest obłędnie czekoladowe brownie. Ania Starmach zdradza jak je zrobić bez zbędnego bałaganu i wyszukanych składników. Wystarczy chwila i kultowe ciasto jest gotowe. 

Czekoladowe brownie od Ani Starmach. Idealne ciasto do jesiennej kawy

Domowe, kultowe ciasta są bezkonkurencyjne, jednak warto mieć w zanadrzu kilka perełek. Jedną z nich jest klasyczna receptura na brownie, czyli mocno czekoladową rozkosz dla podniebienia. Niebiański, rozpływający się w ustach smak zawdzięczam samej czekoladzie - warto zatem postawić na tę dobrej jakości. Tak też zaleca sama Ania Starmach, która słynie z dobrego smaku i wybitnych przepisów. 

Czekoladowe brownie to w gruncie rzeczy łatwizna. Jeśli tylko mamy w zanadrzu dobre jakościowo składniki, ciasto nie może się nie udać. Ania Starmach dla efektu wow dodaje jeszcze kilka orzechów włoskich, cukier waniliowy i garść migdałów. Jak pisze na autorskiej stronie z recepturami

Mocno czekoladowe, intensywnie pachnące, ciężkie i wilgotne. Przed Tobą przepis na brownie idealne!
Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!

Przepis Ani Starmach na obłędnie czekoladowe brownie

Lista składników: 

  • 250 g gorzkiej czekolady,
  • 240 g drobnego cukru,
  • 3 jajka,
  • 80 g mąki,
  • 280 g masła,
  • 100 ml wody,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść migdałów,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli, 
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania składników. Orzechy drobno posiekaj, a czekoladę połam na mniejsze kawałki. 
  2. W rondelku zagotuj wodę. Do naczynia wsyp cukier, cukier waniliowy. Naczynie ściągnij z ognia gdy woda się zagotuje, wówczas dodaj czekoladę i masło.
  3. Po kilku minutach składniki powinny ładnie się roztopić, całość zamieszaj. 
  4. W misce rozmąć jaja, dodaj mąkę, całość zmiksuj, aż grudki znikną. 
  5. Teraz do masy jajecznej stopniowo wlewaj czekoladę, cały czas mieszając składniki rózgą lub miksując mikserem. 
  6. Na koniec dodaj do ciasta orzechy włoskie i migdały. Masę zamieszaj i przełóż do foremki natłuszczonej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Wskazówka - czekoladowe brownie nadaje się do podania dopiero po całkowitym wystudzeniu. Wcześniej środek może wydawać się zakalcem, jednak bez obaw - gdy jest ciepłe, czekolada będzie w środku płynna i równie smakowita. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.