Obiad z grzybami - przepis obok, którego nie przejdziesz obojętnie
Obiad z grzybami, które sami własnoręcznie zebraliśmy to niebo w gębie! Makaron z grzybami to nie tylko prosta potrawa w wykonaniu, ale i bardzo smaczna. Podczas przygotowywania zapach będzie unosił się po całym domu. Poniżej znajdziesz banalnie prosty przepis na przepyszny obiad z grzybami.
Makaron z grzybami - przepis krok po kroku:
Składniki:
- około 200 g borowików
- około 150 g makaronu świderki
- 1-2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- około szklanki śmietanki 30-procentowej
- posiekana natka pietruszki
- ulubiony starty ser żółty
- sól, pieprz - do smaku
Wykonanie:
- Oczyść grzyby. Umyj je i osusz. Następnie pokrój je w plasterki.
- Później przejdź do przygotowania makaronu. Ugotuj go w osolonej wodzie. Pamiętaj, aby go nie przegotować.
- Cebulę obierz, pokrój na drobno i zeszklij na patelni. Następnie dodaj do niej grzyby. Całość wymieszaj.
- Dopraw przyprawami.
- Następnie wyrównaj temperaturę i dodaj śmietankę.
- Na końcu dorzuć natkę pietruszki.
- Weź część sera i dodaj go do grzybów. Następnie całość wymieszaj.
- W kolejnym kroku przełóż makaron na talerze, dodaj sos grzybowy i posyp do smaku serem.
- Życzymy smacznego!
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu
Makaron z grzybami - czas na kurki!
Makaron można przygotować z różnymi grzybami. Mogą to być na przykład popularne w polskich lasach kurki. Oto prosty przepis na przepyszny makaron z grzybami:
Sos grzybowy z kurkami:
Składniki:
- 1 cebula
- 1-2 łyżki masła
- 250 g kurek
- 200 ml śmietanki 30-procentowej
- 1-2 serki topione trójkąty
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + woda do rozdrobnienia
Wykonanie:
- Kurki oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Weź patenie, rozgrzej na niej masło.
- Dodaj posiekaną cebulę. Następnie dorzuć grzyby.
- Podsmaż przez kilka minut. Wyrównaj temperaturę, dodaj serek topiony, śmietankę.
- Wykonaj zaprawkę z mąki i wody. Wyrównaj ponownie temperaturę, aby nie zważyć zaprawki. Dodaj do kurek. Wymieszaj i zagotuj.
- Sos podawaj z dowolnym makaronem lub z ziemniakami.
Sos grzybowo-paprykowy - przepis, który zaskoczy smakiem
Sos grzybowo-paprykowy jest bardzo wyrazisty w smaku. Pasuje zarówno do makaronu, jak i ryżu czy kaszy. Jak go przygotować? Poniżej znajdziesz przepis:
Składniki:
- 200 ml wywaru warzywnego
- 2 papryki
- 200 g grzybów
- 3 pory
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz - do smaku
- 1 łyżka śmietany
Wykonanie:
- Umyj papryki, pozbądź się gniazd nasiennych. Pora dokładnie umyj. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki.
- Warzywa umieść w wywarze.
- Gotuj przez kilka minut.
- W międzyczasie przygotuj grzyby. Oczyść je. Podziel na mniejsze części.
- Podsmaż je na patelni.
- Dodaj je do wywaru.
- Podduś wszystko przez kilka minut.
- Dopraw do smaku.
- Następnie wykonaj zaprawkę ze śmietany i mąki. Wyrównaj temperaturę bulionem. Dobrze wymieszaj i wrzuć do garnka. Zagotuj.
- Sos podawaj z makaronem lub kaszą.
Zobacz też: Zupa dyniowa w różnych odsłonach. Jeden składnik sprawi, że na pewno nie będzie mdła