Oto przepis na ekstremalnie prosty obiad z aksamitnym sosem, który zaskoczy niejednego sceptyka

Makaron z grzybami leśnymi to dobry pomysł nie tylko na pyszny obiad, ale i ciepłą kolację, na przykład po kilkugodzinnym grzybobraniu. Dwie korzyści za jednym razem - zdrowy spacer po lesie i oczywiście świeże grzybki. Poniżej przepis na makaron z grzybowym sosem.

Obiad z grzybami - przepis obok, którego nie przejdziesz obojętnie

Obiad z grzybami, które sami własnoręcznie zebraliśmy to niebo w gębie! Makaron z grzybami to nie tylko prosta potrawa w wykonaniu, ale i bardzo smaczna. Podczas przygotowywania zapach będzie unosił się po całym domu. Poniżej znajdziesz banalnie prosty przepis na przepyszny obiad z grzybami.

Makaron z grzybami - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • około 200 g borowików
  • około 150 g makaronu świderki
  • 1-2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • około szklanki śmietanki 30-procentowej
  • posiekana natka pietruszki
  • ulubiony starty ser żółty
  • sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:

  1. Oczyść grzyby. Umyj je i osusz. Następnie pokrój je w plasterki.
  2. Później przejdź do przygotowania makaronu. Ugotuj go w osolonej wodzie. Pamiętaj, aby go nie przegotować.
  3. Cebulę obierz, pokrój na drobno i zeszklij na patelni. Następnie dodaj do niej grzyby. Całość wymieszaj.
  4. Dopraw przyprawami.
  5. Następnie wyrównaj temperaturę i dodaj śmietankę.
  6. Na końcu dorzuć natkę pietruszki.
  7. Weź część sera i dodaj go do grzybów. Następnie całość wymieszaj.
  8. W kolejnym kroku przełóż makaron na talerze, dodaj sos grzybowy i posyp do smaku serem.
  9. Życzymy smacznego!
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Makaron z grzybami - czas na kurki!

Makaron można przygotować z różnymi grzybami. Mogą to być na przykład popularne w polskich lasach kurki. Oto prosty przepis na przepyszny makaron z grzybami:

Sos grzybowy z kurkami:

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • 250 g kurek
  • 200 ml śmietanki 30-procentowej
  • 1-2 serki topione trójkąty
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + woda do rozdrobnienia

Wykonanie:

  1. Kurki oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Weź patenie, rozgrzej na niej masło.
  3. Dodaj posiekaną cebulę. Następnie dorzuć grzyby.
  4. Podsmaż przez kilka minut. Wyrównaj temperaturę, dodaj serek topiony, śmietankę.
  5. Wykonaj zaprawkę z mąki i wody. Wyrównaj ponownie temperaturę, aby nie zważyć zaprawki. Dodaj do kurek. Wymieszaj i zagotuj.
  6. Sos podawaj z dowolnym makaronem lub z ziemniakami.

Sos grzybowo-paprykowy - przepis, który zaskoczy smakiem

Sos grzybowo-paprykowy jest bardzo wyrazisty w smaku. Pasuje zarówno do makaronu, jak i ryżu czy kaszy. Jak go przygotować? Poniżej znajdziesz przepis:

Składniki:

  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 2 papryki
  • 200 g grzybów
  • 3 pory
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 łyżka śmietany

Wykonanie:

  1. Umyj papryki, pozbądź się gniazd nasiennych. Pora dokładnie umyj. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Warzywa umieść w wywarze.
  3. Gotuj przez kilka minut.
  4. W międzyczasie przygotuj grzyby. Oczyść je. Podziel na mniejsze części.
  5. Podsmaż je na patelni.
  6. Dodaj je do wywaru.
  7. Podduś wszystko przez kilka minut.
  8. Dopraw do smaku.
  9. Następnie wykonaj zaprawkę ze śmietany i mąki. Wyrównaj temperaturę bulionem. Dobrze wymieszaj i wrzuć do garnka. Zagotuj.
  10. Sos podawaj z makaronem lub kaszą.

Zobacz też: Zupa dyniowa w różnych odsłonach. Jeden składnik sprawi, że na pewno nie będzie mdła

Więcej o: