Zupa gulaszowa jest niezastąpiona w jesienne dni. Zrobisz ją z kilku warzyw i solidnej porcji mięs

Zastanawiasz się, co powinno znaleźć się w menu, gdy za oknem ziąb i plucha? Przepis na obłędną zupę gulaszową zawsze się sprawdza - danie rozgrzewa, syci, a także zapewnia solidnej porcji energii. Perfekcyjny smak gwarantuje mieszanka różnych gatunków mięs, warzyw i aromatycznych przypraw.

Domowe, jesienne smaki to przede wszystkim buliony i rozgrzewające potrawki. Połączeniem obu wersji jest niezwykle kolorowa, aromatyczna i sycąca zupa gulaszowa. Takie połączenie nie może się nie udać. Podczas gotowania, warto jednak pamięta o kilku szczegółach takich jak odpowiedni kolejność dodawanych składników czy czas, który zaważy w tym przypadku o idealnym smaku. 

Zupa gulaszowa, jakiej jeszcze nie było - miks mięs to klucz do sukcesu 

W jesienno-zimowym menu nie może zabraknąć rozgrzewających i krzepiących posiłków. Zamiast zatem przygotowywać oklepane kremu, buliony, zapiekanki czy pieczenie warto poznać nasz sprawdzony przepis. Rarytasem, który bez wątpienia zasługuje na aprobatę i często gości na naszych stołach, jest zupa gulaszowa, która rozgrzewa, syci i przy tym obłędnie smakuje. 

Chociaż zupa gulaszowa może wydawać się czasochłonna w przygotowaniu, w praktyce jest to przysłowiowa bułka z masłem. Nie obejdzie się jednak bez solidnej porcji mięsa. Polecamy wykorzystać zarówno partię wieprzowiny, jak i wołowiny. Taki miks to sekret smaku i aromatu. Na drugim miejscu są warzywa takie jak: papryka, ziemniaki czy pieczarki oraz odpowiednia mieszanka przypraw. Całość warto gotować długo i bez pośpiechu - smak, który otrzymamy, wszystko wynagrodzi. 

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Przepis na zupę gulaszową w rozgrzewającej, jesiennej wersji 

Składniki: 

  • 800 g wieprzowiny np.karkówki lub łopatki wieprzowej,
  • 400 g wołowiny np. polędwicy, łopatki,
  • 500 g ziemniaków,
  • 250 g pieczarek,
  • papryka czerwona i żółta,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • papryka czerwona i żółta,
  • 2 marchewki,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • szczypta papryki ostrej,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku warto wszystkie składniki wyciągnąć na blat, pogrupować i przyszykować dwie deski oraz ostre noże. 
  2. Na pierwszy ogień mięso. Obie partie umyj, osusz i ewentualnie oczyść. Wołowinę i wieprzowinę pokrój mniej więcej na równe kawałki. 
  3. Mięso podsmaż na oleju - najlepiej w solidnym garnku o grubym dnie. 
  4. Po kilku minutach, gdy mięso nabierze kolorów, dodaj mieszankę przypraw. 
  5. Teraz pora na warzywa. Pieczarki, papryki i marchew obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do naczynia z mięsem. Całość duś kilka minut, po czym podlej bulionem. Wówczas dodaj jeszcze liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pietruszkę i na koniec sól. 
  6. Tak przygotowane składniki powinny gotować się na średniej mocy palnika przez 45 minut. 
  7. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Zupa gulaszowa powinna teraz spędzić na gazie kolejne 45 minut. 
  8. Pod koniec całość zahartuj śmietanką, posyp zieleniną i ewentualnie dopraw do smaku. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.