Złota polska jesień podana na talerzu. Do ciasta na racuchy dodaj te dwa składniki, a smak wbije cię w fotel

Puszyste jak chmurka i delikatne w smaku. Racuchy z jabłkami to przysmak, który najczęściej robiły nam mamy i babcie. Jak się jednak okazuje, w łatwy sposób można przygotować je samodzielnie. Do gotowego ciasta nie zapomnij dodać dwóch przypraw. Dzięki nim racuchy zyskają jesienny smak.

Racuchy z jabłkiem to doskonała propozycja zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Można podawać je z różnymi dodatkami, jeśli jednak zależy ci na wersji jesiennej, nie obędzie się bez domowych powideł śliwkowych. Do tego nieco korzenny smak racuszków i znajdziesz się w kulinarnym raju. Goście nie będą mogli wyjść z zachwytu. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 duże i słodkie jabłko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki cukru, 
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie cukier puder  lub powidła śliwkowe do dekoracji.

Jesienne racuchy na śniadanie. Będą puszyste i bardzo cynamonowe

Do głębokiej miski wbijamy żółtka, które następnie łączymy z cukrem i cukrem wanilinowym. Całość ucieramy na gładką i puszystą masę. Do drugiej miski wbijamy z kolei białka i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do słodkiej masy z żółtek przesypujemy przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy cienkim strumieniem mleko, by rozrzedzić ciasto i ułatwić mieszanie. Gdy masa będzie już idealnie gładka, odstawiamy ją na bok. W tym czasie jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko odsączamy z nadmiaru soku i dodajemy do jajecznej masy. 

Na koniec ciasto na racuchy łączymy z ubitymi na sztywną pianę białkami i doprawiamy cynamonem oraz gałką muszkatołową. Te dodatki zapewnią iście jesienny smak racuszków. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie szpatułką, tak by piana nie straciła zbyt wiele pęcherzyków powietrza. To one sprawią, że racuchy po usmażeniu będą lekkie i puszyste. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy po łyżce ciasta. Racuchy należy smażyć z obu stron na złoty kolor. Na koniec odkładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i czekamy, aż wchłonie on nadmiar tłuszczu. Gotowe racuszki z jabłkiem będą puszyste i swoim smakiem przypomną ci o złotej polskiej jesieni. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.