Najlepsze marynowane grzybki gajowego Franciszka. Pół wsi ustawia się pod leśniczówką po przepis

Jakież to szczęście mieć bogate grono znajomych. Wśród moich znajomych jest pan Franciszek - osiemdziesięciolatni gajowy, który mieszka niedaleko mojego wujka, tuż na skraju lasu. Pan Franciszek robi mistrzowskie grzybki marynowane, które słynne są w całej wsi. Marynatę robi od lat w ten sam sposób, a jeden dodatek uważa za kluczowy.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pan Franciszek to emerytowany pracownik leśny, który znany jest w okolicznej społeczności z dwóch rzeczy - opowiada świetne dowcipy i najlepiej przerabia grzyby. Nawet jak nie ma urodzaju grzybowego, pan Franek niemal wyciągnie je spod ziemi (nie ma w tym kłamstwa, doskonale wie, gdzie rosną gąski). Nie raz spotykaliśmy się przy stole z okazji świąt w rodzinie mojego wujka i pan Franek zawsze przynosił marynowane grzybki. Ostatnio zdradził mi przepis - są po prostu najlepsze. Co jest sekretem? Czosnek. Ale nie tylko w marynacie

Zobacz wideo

Marynowane grzybki - przepis starego gajowego

Składniki: 

  • ok. 2 kg małych grzybów, najbardziej polecam podgrzybki lub maślaki
  • 4 ząbki czosnku plus 2 do każdego słoika
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek soli
  • łyżka ziarnistego pieprzu
  • 4 listki laurowych
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • czubata łyżka gorczycy

Sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść, jeśli używasz maślaków, usuń skórkę z kapeluszy. Następnie obgotuj je w wodzie z trzema łyżkami soli i czterema ząbkami czosnku. Czosnek wcześniej posiekaj lub rozgnieć. Grzyby wystarczy gotować przez 5 minut. 
  2. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, resztę soli, cukier i przyprawy. Zagotuj i ostudź. Następnie przygotuj słoiki.
  3. Do każdego słoika dodaj czosnek oraz obgotowane grzyby. Nie musisz układać ich ciasno, jednak postaraj się, by do słoików trafiła proporcjonalna ilość przypraw. Słoiki z grzybkami szczelnie zakręć. 
  4. Słoiki włóż do dużego garnka i zalej wodą. Pasteryzuj przez ok. 7 minut. W przypadku kurek, gąsek lub opieniek, wydłuż czas do 10 minut.

Takie grzybki są pyszne, aromatyczne i idealnie sprawdzą się na szybką przekąskę, dodatek do sałatek lub na przykład śledzi. Pan Franciszek ma w zanadrzu jeszcze kilka przepisów na grzyby i nie tylko - a chęcią będę się nimi dzielić. 

Więcej o: