Przed wyjazdem w góry zrobiłam domową konserwę. Lepszej nie kupisz w sklepie, a to dzięki tej przyprawie

Uwielbiam wszelkiego rodzaju przetwory i nie ograniczam się jedynie do warzyw i owoców. Planuję krótki wypad w góry i postanowiłam zrobić domową konserwę z karkówki. Wyszła tak pyszna, że już pierwszego dnia zjadłam dwa słoiki. Nie sądziłam, że ta przyprawa doda takiego smaku.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Karkówka w słoiku to chyba mój ulubiony przetwór z mięsa. Smakuje świetnie, zawsze wychodzi i co ważne - długo się nie psuje. Robię tę konserwę już kilka lat, ale nie dodawałam wcześniej tej przyprawy. Z nasionami kolendry to mięso jest po prostu przepyszne - idealne na kanapce, ale najlepsze jest jedzone prosto ze słoika. I ta galaretka - no bajka.

Zobacz wideo

Karkówka w słoikach - przepis na domową konserwę

Składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki
  • 1 pełna łyżka soli
  • 1,5 łyżki czosnku granulowanego
  • łyżka nasion kolendry
  • płaska łyżka majeranku (opcjonalnie)
  • do każdego słoika: listek laurowy i 2 kulki ziela angielskiego

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokrój w kostkę, najlepiej trochę grubszą - większe kawałki lepiej smakują w konserwie. Przełóż do miski. 
  2. Do mięsa dodaj przyprawy i wymieszaj, najlepiej dłońmi, by wmasować cały smak w mięso. Odłóż na 12 godzin do lodówki. 
  3. Przygotuj czyste, najlepiej wyparzone we wrzątku słoiki. Następnie dość ciasno ułóż w nich mięso, mniej więcej do 3/4 poziomu wysokości. Następnie szczelnie zakręć. 
  4. Przygotuj duży garnek do pasteryzacji. Następnie włóż tam słoiki z mięsem i zalej wodą do wysokości ok. 3/4. Zagotuj na wolnym ogniu i gotuj przez 5 godzin. 
  5. Słoiki z mięsem pozostaw w garnku do całkowitego ostygnięcia. Następnego dnia powtórz pasteryzację, tym razem przez 2 godziny. 

Taka konserwa idealnie nadaje się na górskie wędrówki, ale też jako zwykła przekąska. Najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym i świeżym pieczywem.

Więcej o: