-
Haps
-
Jak przygotować
- Przed wyjazdem w góry zrobiłam domową konserwę. Lepszej nie kupisz w sklepie, a to dzięki tej przyprawie
Przed wyjazdem w góry zrobiłam domową konserwę. Lepszej nie kupisz w sklepie, a to dzięki tej przyprawie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju przetwory i nie ograniczam się jedynie do warzyw i owoców. Planuję krótki wypad w góry i postanowiłam zrobić domową konserwę z karkówki. Wyszła tak pyszna, że już pierwszego dnia zjadłam dwa słoiki. Nie sądziłam, że ta przyprawa doda takiego smaku.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Karkówka w słoiku to chyba mój ulubiony przetwór z mięsa. Smakuje świetnie, zawsze wychodzi i co ważne - długo się nie psuje. Robię tę konserwę już kilka lat, ale nie dodawałam wcześniej tej przyprawy. Z nasionami kolendry to mięso jest po prostu przepyszne - idealne na kanapce, ale najlepsze jest jedzone prosto ze słoika. I ta galaretka - no bajka.
Karkówka w słoikach - przepis na domową konserwę
Składniki:
- ok. 1,5 kg karkówki
- 1 pełna łyżka soli
- 1,5 łyżki czosnku granulowanego
- łyżka nasion kolendry
- płaska łyżka majeranku (opcjonalnie)
- do każdego słoika: listek laurowy i 2 kulki ziela angielskiego
Sposób wykonania:
- Mięso pokrój w kostkę, najlepiej trochę grubszą - większe kawałki lepiej smakują w konserwie. Przełóż do miski.
- Do mięsa dodaj przyprawy i wymieszaj, najlepiej dłońmi, by wmasować cały smak w mięso. Odłóż na 12 godzin do lodówki.
- Przygotuj czyste, najlepiej wyparzone we wrzątku słoiki. Następnie dość ciasno ułóż w nich mięso, mniej więcej do 3/4 poziomu wysokości. Następnie szczelnie zakręć.
- Przygotuj duży garnek do pasteryzacji. Następnie włóż tam słoiki z mięsem i zalej wodą do wysokości ok. 3/4. Zagotuj na wolnym ogniu i gotuj przez 5 godzin.
- Słoiki z mięsem pozostaw w garnku do całkowitego ostygnięcia. Następnego dnia powtórz pasteryzację, tym razem przez 2 godziny.
Taka konserwa idealnie nadaje się na górskie wędrówki, ale też jako zwykła przekąska. Najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym i świeżym pieczywem.