Nalewka z pigwy - przepis mojego stryja. Już sam zapach momentalnie rozgrzewa

Nalewka z pigwy to całkiem fajny sposób, by jesienią i zimą ogrzać się i dodać herbacie odrobinę "mocy". Przepis, który dziś wam pokażemy, zdradził mi stryj Sławomir, który podjął mnie i mojego narzeczonego rozgrzewającą herbatą po długim spacerze. Nic trudnego, ale naprawdę polecam wykorzystać sezon na pigwę między innymi w ten sposób.

Więcej przepisów na przetwory z pigwy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pigwówka to jeden z obowiązkowych przetworów na liście do zrobienia jesienią. Przepis, jak to na nalewkę, jest prosty, a napój wychodzi smaczny i naprawdę działa jak termofor. Kiedy po jesiennym spacerze weźmiesz łyk herbaty z tym dodatkiem, natychmiast się rozgrzejesz i szybko zdejmiesz wełniane skarpety i polar. 

Zobacz wideo

Nalewka z pigwy - przepis

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • duży wyparzony słój

Domowa pigwówka - sposób wykonania:

  1. Zacznij os selekcji owoców. Do nalewki powinny trafić jedynie te pigwy, które nie noszą znaków uszkodzenia lub gnicia. Następnie pokrój je na kawałki, najlepiej na ćwiartki. Pamiętaj o usunięciu nasion. 
  2. Czysty i duży słoik najlepiej wyparz i włóż do niego owoce pigwy. Następnie zasyp je cukrem, wymieszaj i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na ok. 2-3 tygodnie. Po tym czasie owoce puszczą odpowiednią ilość soku. 
  3. Sok zlej, najlepiej przecedzając przez sitko. Następnie zalej spirytusem i ponownie odstaw w ciemne, chłodne miejsce, tym razem na 2 miesiące. 
  4. Po upływie tego czasu możesz zlać pigwówkę do butelek, jednak najlepiej zacząć stosować ją po pół roku leżakowania. 

Taka nalewka nadaje się do herbaty lub jako "prąd" do kompotu, który wówczas zamienia się w drink domowej roboty, na przykład na spotkanie imieninowe.  Idealnie współgra ze smakiem kompotu truskawkowego lub wiśniowego, ale jest także bardzo ciekawym dodatkiem do nasączania biszkoptów na torty. Opcji jest mnóstwo, dlatego nie czekajcie, tylko idźcie do sklepu lub na bazar po świeżą pigwę. Taka nalewka wspomaga także odporność, ale pamiętajmy, że to nie jedyny sposób na to, by zimą zwalczać infekcje. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.