Więcej przepisów na przetwory z pigwy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pigwówka to jeden z obowiązkowych przetworów na liście do zrobienia jesienią. Przepis, jak to na nalewkę, jest prosty, a napój wychodzi smaczny i naprawdę działa jak termofor. Kiedy po jesiennym spacerze weźmiesz łyk herbaty z tym dodatkiem, natychmiast się rozgrzejesz i szybko zdejmiesz wełniane skarpety i polar.
Składniki:
Taka nalewka nadaje się do herbaty lub jako "prąd" do kompotu, który wówczas zamienia się w drink domowej roboty, na przykład na spotkanie imieninowe. Idealnie współgra ze smakiem kompotu truskawkowego lub wiśniowego, ale jest także bardzo ciekawym dodatkiem do nasączania biszkoptów na torty. Opcji jest mnóstwo, dlatego nie czekajcie, tylko idźcie do sklepu lub na bazar po świeżą pigwę. Taka nalewka wspomaga także odporność, ale pamiętajmy, że to nie jedyny sposób na to, by zimą zwalczać infekcje.