Ten wypiek był hitem PRL-u, a babcie robiły go do niedzielnej kawy. Kusi słodkością i oryginalnym wyglądem

Niektóre dania i desery zapisały się na kartach historii. Wiele z nich jest bardzo znanych, lecz rzadko wykonywanych. Takim przykładem jest ten wypiek, który zna chyba każdy. Jego oryginalny wygląd przyciąga wzrok dużej ilości osób, a smak sprawia, że chce się zjeść kolejny kawałek. Lepiej zrobić trzy blachy, bo zniknie w mgnieniu oka.
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Gdy mamy wykonać ciasto na jakąś uroczystość, pierwsze co przychodzi nam do głowy to najbardziej popularne wypieki. Do tej listy zaliczają się między innymi serniki, szarlotki i karpatki i babki polane lukrem. Tym razem proponujemy wykonać bardzo znaną słodycz, która kiedyś była rozchwytywana i wykonywana prawie co tydzień. To ciasto zebra, które świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. By jego smak był jeszcze lepszy, warto do niego dodać wodę gazowaną. Dzięki niej każdy zacznie pytać o ten przepis.

Przepis na ciasto zebra

Składniki

  • 5 jajek,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki drobnego cukru,
  • szklanka oleju roślinnego,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie deseru zacznij od jajek. Białka oddziel od żółtek, te pierwsze ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier i mieszaj do całkowitego połączenia.
  2. Gdy masa będzie gotowa, w małych odstępach czasu zacznij dodawać żółtka. Całość dokładnie zmiksuj, by powstała jednolita masa. Do tak przygotowanych składników wstąp przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zamieszaj do połączenia.
  3. Na sam koniec wlej wodę gazowaną, lecz pamiętaj, że musisz kontrolować jej ilość, by ciasto nie wyszło za rzadkie. Gdy tak się stanie, dodaj do masy trochę mąki.
  4. Gotową i gładką masę podziel na dwie równe części. Do jednej wsyp przesiane kakao i dokładnie zmiksuj, by ciasto nie miało grudek.
  5. Formę do pieczenia wyłóż dokładnie papierem. Następnie wlewaj do niej na zmianę oba ciasta. Na koniec możesz całość delikatnie wymieszać za pomocą wykałaczki, dzięki temu wypiek zdobędzie nowe wzorki.
  6. Tka przygotowane włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około godzinę. By upewnić się, że ciasto jest gotowe możesz wykonać test "suchego patyczka". Po tym czasie wyjmij je z urządzenia i pozostaw do ostudzenia. Możesz je również polać polewą czekoladową.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: