-
Haps
-
Jak przygotować
- Ten wypiek był hitem PRL-u, a babcie robiły go do niedzielnej kawy. Kusi słodkością i oryginalnym wyglądem
Ten wypiek był hitem PRL-u, a babcie robiły go do niedzielnej kawy. Kusi słodkością i oryginalnym wyglądem
Niektóre dania i desery zapisały się na kartach historii. Wiele z nich jest bardzo znanych, lecz rzadko wykonywanych. Takim przykładem jest ten wypiek, który zna chyba każdy. Jego oryginalny wygląd przyciąga wzrok dużej ilości osób, a smak sprawia, że chce się zjeść kolejny kawałek. Lepiej zrobić trzy blachy, bo zniknie w mgnieniu oka.
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Gdy mamy wykonać ciasto na jakąś uroczystość, pierwsze co przychodzi nam do głowy to najbardziej popularne wypieki. Do tej listy zaliczają się między innymi serniki, szarlotki i karpatki i babki polane lukrem. Tym razem proponujemy wykonać bardzo znaną słodycz, która kiedyś była rozchwytywana i wykonywana prawie co tydzień. To ciasto zebra, które świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. By jego smak był jeszcze lepszy, warto do niego dodać wodę gazowaną. Dzięki niej każdy zacznie pytać o ten przepis.
Przepis na ciasto zebra
Składniki
- 5 jajek,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki drobnego cukru,
- szklanka oleju roślinnego,
- szklanka wody gazowanej,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie deseru zacznij od jajek. Białka oddziel od żółtek, te pierwsze ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier i mieszaj do całkowitego połączenia.
- Gdy masa będzie gotowa, w małych odstępach czasu zacznij dodawać żółtka. Całość dokładnie zmiksuj, by powstała jednolita masa. Do tak przygotowanych składników wstąp przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zamieszaj do połączenia.
- Na sam koniec wlej wodę gazowaną, lecz pamiętaj, że musisz kontrolować jej ilość, by ciasto nie wyszło za rzadkie. Gdy tak się stanie, dodaj do masy trochę mąki.
- Gotową i gładką masę podziel na dwie równe części. Do jednej wsyp przesiane kakao i dokładnie zmiksuj, by ciasto nie miało grudek.
- Formę do pieczenia wyłóż dokładnie papierem. Następnie wlewaj do niej na zmianę oba ciasta. Na koniec możesz całość delikatnie wymieszać za pomocą wykałaczki, dzięki temu wypiek zdobędzie nowe wzorki.
- Tka przygotowane włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około godzinę. By upewnić się, że ciasto jest gotowe możesz wykonać test "suchego patyczka". Po tym czasie wyjmij je z urządzenia i pozostaw do ostudzenia. Możesz je również polać polewą czekoladową.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl