Bez grama ziemniaków, a dalej są pyszniejsze od klasycznych placków. To przysmak prosto z Bieszczad

Kuchnia polska może zaskoczyć nawet tych, którzy są w niej bardzo zakochani. Jednak jak wiemy, nie każdy ma pojęcie o mniej znanych regionalnych potrawach. Te placki są tego przykładem, ponieważ pomimo swojego świetnego smaku, niewiele osób o nich nawet słyszało. Główny składnik zaskoczy kubki smakowe.

Kuchnia bieszczadzka od wieków zachwyca swoją prostotą, a zarazem głębokimi i intensywnymi smakami. Jednym z najbardziej wyrazistych dań tego regionu są placki z kiszonej kapusty, które w tym regionie znane są jako fuczki.

Zobacz wideo Placki z kiszonej kapusty - fuczki

 Z wyglądu przypominają wszystkim znane placki ziemniaczane, jednak jedynie ich kształt jest do nich podobny. Ich wnętrze to całkowicie coś innego, dlatego dla tak wielu osób mogą być niemałym zaskoczeniem. Do ich wykonania przede wszystkim potrzebna jest dobrej jakości kiszona kapusta. Ich smak dopełniony jest aromatycznymi przyprawami i majonezem, który dodaj delikatności.

Przepis na fuczki

Składniki

  • szklanka mąki pszennej,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • mała cebula,
  • jajko,
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną, wbij do niej jajko i wlej mleko. Całość dokładnie zmiksuj za pomocą miksera na gładką masę.
  2. Teraz zajmij się resztą składników. Kapustę kiszoną mocno odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj. Następnie dodaj do przygotowanego ciasta.
  3. Cebulę obierz, poszatkuj w drobną kostkę i umieść na podgrzanej patelni. Delikatnie podsmaż i również umieść w cieście.
  4. Całość przypraw według uznania solą i pieprzem, wsyp również zioła prowansalskie i majeranek. Ponownie dokładnie wymieszaj, by składniki się z sobą połączyły.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, za pomocą łyżki formuj na nim zgrabne placki. Powinny przypominać kształtem te ziemniaczane.
  6. Każdy placek smaż z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe fuczki przekładaj na ręcznik papierowy, aby wpił nadmiar oleju.
  7. Teraz czas na przygotowanie sosu. Jogurt naturalny umieść w miseczce i dodaj do niego majonezu. Wsyp sól, pieprz, i odrobinę majeranku. Całość dopełnij przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dokładnie wymieszaj.
  8. Przygotowane placki podawaj na ciepło z dodatkiem domowego sosu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.