Risotto z dynią - szybki jednogarnkowy obiad gotowy w 30 minut. Przepisy ze specjalnymi dodatkami

Risotto z dynią to znakomity pomysł na jesienny obiad. Danie jest bardzo sycące. Ponadto jest ono proste w wykonaniu. Risotto z dynią zaskoczy nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przekonajcie się o tym sami.

Risotto z dynią i gorgonzolą - przepis na włoski obiad w jesiennym wydaniu 

Risotto z dynią i gorgonzolą jest potrawą, którą możemy zaserwować zarówno w zwykły dzień, jak i podczas uroczystego obiadu. Pieczarki ubogacą nasze danie smakiem i sprawią, że będzie ono bardzo soczyste. Przejdźmy od razu do przepisu

Risotto z dynią i pieczarkami – przepis: 

Składniki: 

  • 2 łyżki masła 
  • 1 cebula 
  • rozmaryn 
  • około 1/4 szklanki ryżu (najlepiej dedykowanego do risotto, np. arborio lub carnaroli) 
  • około 500 g obranej i pokrojonej dyni 
  • odrobina ostrej papryki 
  • 1/4 szklanki cydru lub białego wina 
  • 1/2 l bulionu jarzynowego 
  • 3 łyżki tartego parmezanu lub grana padano 
  • 50 g sera gorgonzola 
  • 200 g pieczarek 
  • posiekana natka pietruszki 
  • oliwa  

Wykonanie:  

  1. Pokrój cebulę w kostkę i usmaż ją na oliwie. 
  2. Przygotuj pieczarki, oczyść je dokładnie i pokrój na mniejsze części. Następnie dodaj je do cebuli i podsmaż. 
  3. Następnie dodaj rozmaryn oraz ryż i smaż przez minutę.  
  4. Dodaj dynię.  
  5. Wszystko podduś na małym ogniu. W międzyczasie wymieszaj dokładnie. 
  6. Dalej dodaj paprykę, wlej wino i gotuj przez chwilę.  
  7. Dopraw solą. 
  8. Dolewaj stopniowo bulion. 
  9. Ryż powinien wchłonąć cały bulion. 
  10. Gotuj przez około 20 minut. 
  11. Dodaj masło do risotta. 
  12. Opcjonalnie dopraw je solą. 
  13. Odstaw risotto z ognia i dodaj starty ser.  
  14. Tak przygotowany risotto przełóż na talerze i udekoruj natką pietruszki oraz serem. 
  15. Opcjonalnie możesz polać je octem balsamicznym.  
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Risotto z dynią i mięsem - pożywne danie, które rozgrzeje po jesiennym spacerze 

Risotto z dynią i mięsem to proste danie i stosunkowo szybkie w wykonaniu. Sprawdzi się zarówno jako niedzielny obiad, jak i codzienny posiłek. Jak je zrobić? Oto przepis:

Risotto z dynią i kurczakiem - przepis: 

Składniki:

  • około 200-250 g filetu z kurczaka
  • 250 g dyni - pokrojonej i obranej
  • pół litra bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • szklanka mleka
  • 100 g ryżu
  • sól, pieprz, curry, kurkuma - do smaku
  • parmezan
  • świeża bazylia

Wykonanie:

  1. Umyj mięso. Pokrój je w kostkę.
  2. Zagotuj bulion.
  3. Podgrzej mleko.
  4. Cebulę posiekaj na drobno. Podduś ją na maśle.
  5. Dodaj do niej kurczaka, a następnie dynię. Podduś wszystko chwilę.
  6. Wymieszaj. Dodaj ryż. Dopraw do smaku przyprawami.
  7. Wlej mleko, a później stopniowo bulion (ryż musi wchłaniać bulion).
  8. Odstaw z ognia i odczekaj chwilę. Dopraw do smaku przyprawami. Przystrój serem i bazylią. 

Risotto z dynią, mlekiem kokosowym i kiełbasą myśliwską

Risotto z dynią i mlekiem kokosowym w połączeniu z kiełbasą? Przekonajcie się sami, jaki smak oferuje nam to danie. Oto prosty przepis na pyszne risotto:

Składniki:

  • 100 dyni
  • 1 papryka
  • 2-3 kiełbasy myśliwskie
  • 3 łyżki masła
  • 100 g ryżu
  • sól, pieprz - do smaku
  • 50 ml białego wina
  • szklanka bulionu
  • 400 ml mleka kokosowego

Wykonanie:

  1. Rozpuść masło na patelni. Dodaj posiekaną paprykę i dynię pokrojoną w kostkę.
  2. Podsmaż chwilę i dodaj kiełbasę.
  3. Dołóż ryż, zamieszaj i podduś.
  4. Dolej stopniowo wino i bulion.
  5. Gotuj i mieszaj do czasu, aż ryż wchłonie bulion.
  6. Dolej mleczko.
  7. Dopraw do smaku.
  8. Mieszaj co jakiś czas i gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Zobacz też: Ketchup z dyni - znacznie zdrowszy i smaczniejszy niż sklepowy. Jak go zrobić? Przepis jest wyjątkowo łatwy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.