Risotto z dynią i gorgonzolą - przepis na włoski obiad w jesiennym wydaniu
Risotto z dynią i gorgonzolą jest potrawą, którą możemy zaserwować zarówno w zwykły dzień, jak i podczas uroczystego obiadu. Pieczarki ubogacą nasze danie smakiem i sprawią, że będzie ono bardzo soczyste. Przejdźmy od razu do przepisu.
Risotto z dynią i pieczarkami – przepis:
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- rozmaryn
- około 1/4 szklanki ryżu (najlepiej dedykowanego do risotto, np. arborio lub carnaroli)
- około 500 g obranej i pokrojonej dyni
- odrobina ostrej papryki
- 1/4 szklanki cydru lub białego wina
- 1/2 l bulionu jarzynowego
- 3 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
- 50 g sera gorgonzola
- 200 g pieczarek
- posiekana natka pietruszki
- oliwa
Wykonanie:
- Pokrój cebulę w kostkę i usmaż ją na oliwie.
- Przygotuj pieczarki, oczyść je dokładnie i pokrój na mniejsze części. Następnie dodaj je do cebuli i podsmaż.
- Następnie dodaj rozmaryn oraz ryż i smaż przez minutę.
- Dodaj dynię.
- Wszystko podduś na małym ogniu. W międzyczasie wymieszaj dokładnie.
- Dalej dodaj paprykę, wlej wino i gotuj przez chwilę.
- Dopraw solą.
- Dolewaj stopniowo bulion.
- Ryż powinien wchłonąć cały bulion.
- Gotuj przez około 20 minut.
- Dodaj masło do risotta.
- Opcjonalnie dopraw je solą.
- Odstaw risotto z ognia i dodaj starty ser.
- Tak przygotowany risotto przełóż na talerze i udekoruj natką pietruszki oraz serem.
- Opcjonalnie możesz polać je octem balsamicznym.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Risotto z dynią i mięsem - pożywne danie, które rozgrzeje po jesiennym spacerze
Risotto z dynią i mięsem to proste danie i stosunkowo szybkie w wykonaniu. Sprawdzi się zarówno jako niedzielny obiad, jak i codzienny posiłek. Jak je zrobić? Oto przepis:
Risotto z dynią i kurczakiem - przepis:
Składniki:
- około 200-250 g filetu z kurczaka
- 250 g dyni - pokrojonej i obranej
- pół litra bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- szklanka mleka
- 100 g ryżu
- sól, pieprz, curry, kurkuma - do smaku
- parmezan
- świeża bazylia
Wykonanie:
- Umyj mięso. Pokrój je w kostkę.
- Zagotuj bulion.
- Podgrzej mleko.
- Cebulę posiekaj na drobno. Podduś ją na maśle.
- Dodaj do niej kurczaka, a następnie dynię. Podduś wszystko chwilę.
- Wymieszaj. Dodaj ryż. Dopraw do smaku przyprawami.
- Wlej mleko, a później stopniowo bulion (ryż musi wchłaniać bulion).
- Odstaw z ognia i odczekaj chwilę. Dopraw do smaku przyprawami. Przystrój serem i bazylią.
Risotto z dynią, mlekiem kokosowym i kiełbasą myśliwską
Risotto z dynią i mlekiem kokosowym w połączeniu z kiełbasą? Przekonajcie się sami, jaki smak oferuje nam to danie. Oto prosty przepis na pyszne risotto:
Składniki:
- 100 dyni
- 1 papryka
- 2-3 kiełbasy myśliwskie
- 3 łyżki masła
- 100 g ryżu
- sól, pieprz - do smaku
- 50 ml białego wina
- szklanka bulionu
- 400 ml mleka kokosowego
Wykonanie:
- Rozpuść masło na patelni. Dodaj posiekaną paprykę i dynię pokrojoną w kostkę.
- Podsmaż chwilę i dodaj kiełbasę.
- Dołóż ryż, zamieszaj i podduś.
- Dolej stopniowo wino i bulion.
- Gotuj i mieszaj do czasu, aż ryż wchłonie bulion.
- Dolej mleczko.
- Dopraw do smaku.
- Mieszaj co jakiś czas i gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Zobacz też: Ketchup z dyni - znacznie zdrowszy i smaczniejszy niż sklepowy. Jak go zrobić? Przepis jest wyjątkowo łatwy