Więcej przepisów na dania z grzybami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Polędwiczki wieprzowe to danie, które stwarza mnóstwo opcji do popisu, nawet dla początkujących kucharzy. Jeśli jednak właśnie zaczynasz swoją przygodę z tym mięsem, pragnę podpowiedzieć, jak je przyrządzić, żeby wyszło idealnie. Niestety, polędwiczki tak jak są pyszne, tak kapryśne i łatwo je przeciągnąć i wysuszyć. Jednak polędwiczki w sosie grzybowym robi się łatwo za sprawą jednego składnika. Najpierw trzeba je porządnie podsmażyć na dużej mocy palnika, następnie podlać winem. To doda nie tylko wyjątkowego smaku, ale także sprawi, że mięso będzie niemal rozpływało się w ustach.
Polędwiczki w sosie grzybowym
Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- ok. 300 g leśnych grzybów
- 300 ml bulionu lub rosołu
- 1 średnia cebula
- masło
- pół szklanki białego wina
- 2-3 ząbki czosnku
- śmietana 18 proc.
- sól, pieprz, liście laurowe, szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
- Grzyby leśne dokładnie oczyść, następnie pokrój na kawałki, Jeśli używasz maślaków, pamiętaj, żeby zdjąć z nich skórkę. Polędwicę pokrój na kawałki ok. 2 cm szerokości. Natrzyj solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj głęboką patelnię i porządnie rozgrzej na niej masło. Następnie połóż na niej polędwiczki i na bardzo mocnym ogniu smaż przez ok. minutę z obu stron. Następnie podlej winem, zmniejsz moc palnika i podsmażaj przez 3 minuty.
- Podsmażone polędwiczki wyjmij z patelni i dodaj cebulę. Nie przejmuj się, że wino nie zdążyło odparować - to danie będzie potrzebować jeszcze trochę czasu.
- Podduszaj cebulę do zeszklenia i dodaj grzyby. Kiedy zmiękną i część płynu odparuje, dodaj liście laurowe, sól, pieprz, gałkę oraz zalej całość bulionem.
- Dodaj polędwiczki, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, Pod koniec gotowania zapraw całość śmietaną i zdejmij pokrywkę, by sos się zredukował.
Takie polędwiczki możesz dodatkowo podkręcić parmezanem lub posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kopytkami lub kluskami śląskimi.