Babka ziemniaczana z jesiennym twistem nie ma sobie równych. Z tymi składnikami będzie daniem premium

Babka ziemniaczana nie musi być dumna. Okazuje się, że niewiele trzeba, by stała się wykwintnym, obłędnie pysznym daniem. Zawdzięczać to może tylko dwóm składnikom. Podpowiadamy, jak przygotować jesienną wersję babki ziemniaczanej.

Dania z ziemniaków są bardzo proste w przygotowaniu i lubiane. Nic dziwnego, ponieważ z odpowiednimi dodatkami tworzą po prostu obłędne twisty. Ten tradycyjny przysmak, jakim jest babka ziemniaczana, warto jednak wzbogacić pewnym jesiennym składnikiem. Dzięki temu stanie się daniem premium.  

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Babka ziemniaczana z jesiennym twistem. Świeże grzyby nadają jej smaku i aromatu 

Babka ziemniaczana z jesiennym twistem to nic innego jak babka z grzybami. Warto wykorzystać do jej przygotowania te wspaniałe dary lasu, ponieważ całkowicie odmieniają smak. Nie można też zapomnieć o boczku, który wpłynie nie tylko na smak, ale i aromat potrawy. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki:  

  • 2 kg ziemniaków (mączystych, najlepiej typu C), 
  • 250 g wędzonego boczku, 
  • kilka świeżych grzybów
  • 2 cebule, 
  • 3 jajka, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • łyżeczka majeranku, 
  • świeże zioła: rozmaryn lub natka pietruszki. 

Babka ziemniaczana z grzybami - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania i dokładnego umycia ziemniaków. Gotowe bulwy zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jeśli chcesz nieco przyśpieszyć cały proces, pomoże tu robot kuchenny. 
  2. Ziemniaki odsącz z nadmiaru wody. Zrobisz to na sitku lub przez gazę. Płyn należy zachować - po chwili na dno opadnie skrobia, którą ponownie trzeba dodać do ziemniaków.  
  3. Teraz pokrój w kostkę grzyby, boczek, zioła i cebulę.  
  4. Na patelnie wrzuć boczek, gdy ładnie się wytopi, dodaj cebulę, po chwili grzyby. Składniki ładnie podsmaż, by były rumiane i nabrały aromatów.  
  5. Składniki dodaj do ziemniaków razem z przyprawami i ziołami.  
  6. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj. Dodaj na koniec przyprawy, zioła i jajka - ponownie mieszaj do połączenia się wszystkich składników. 
  7. Tak przygotowaną masę przełóż do foremki i do piekarnika na 170 stopni. Babkę ziemniaczaną piecz przez około 45 minut. Po tym czasie babka powinna lekko przestygnąć i gotowe, można ją już kroić i się zajadać! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.