Prosty przepis na placki jogurtowe. Dodaj łyżeczkę tego produktu, a wyjdą niebiańsko puszyste

Placki jogurtowe to świetny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie na słodko. Są niezwykle lekkie i puszyste, a ich przygotowanie to kwestia zaledwie kilku minut. Z ulubionymi dodatkami smakują jeszcze lepiej. Przekonaj się, jak upiec pyszne placuszki na bazie jogurtu naturalnego.

Jedni wolą śniadanie wytrawne, drudzy z kolei nie wyobrażają sobie nie zacząć dnia od czegoś słodkiego. Placki jogurtowe dostarczą solidnej dawki energii i poprawią wczesnoporanny humor. Dzięki dodatkom takim jak: owoce, syrop czekoladowy czy cukier puder zasmakują nawet największemu niejadkowi. Placuszkom z tego przepisu nie oprą się zarówno dzieci, jak i dorośli!

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Prosty przepis na szybkie i smaczne placki jogurtowe. Nie zapomnij dodać jednego ważnego składnika

Do przygotowania lekkich i mięciutkich placków jogurtowych nie potrzebujesz wcale wielu składników. Ich prostota i uniwersalność sprawiają, że danie to cieszy się wielką popularnością wśród miłośników słodkich śniadań i przekąsek. Co więcej, poniższy przepis można również modyfikować. Zwykłą mąkę pszenną śmiało zastąp jej zdrowszą alternatywą - np. mąką orkiszową czy pszenną typu 1850. Nie zapomnij jednak o dodaniu skody oczyszczonej, bo to ona właśnie sprawia, że placki wychodzą nieziemsko miękkie i puszyste.

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia.

Puszyste i miękkie placki jogurtowe. Sposób przygotowania

Zacznij od przesiania przez sitko mąki pszennej, proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej. Do osobnej miski wbij rozbite jajka, dodaj roztopione masło oraz cukier puder i cukier waniliowy. Całość wymieszaj trzepaczką, a następnie połącz ze składnikami suchymi.

Na patelni nieprzywierającej rozgrzej masło klarowane. Łyżką nabieraj ciasto i wylewaj je na patelnię. Masa powinna uformować się w mniej lub bardziej okrągłe placuszki. Smaż je obustronnie do zarumienienia, a na koniec wyłóż je na talerz i podawaj na ciepło. Możesz je dodatkowo udekorować cukrem pudrem, dżemem, a nawet kawałkami owoców, orzechami i rodzynkami. To, jak je ozdobisz, zależy całkowicie od twoich upodobań. Nie ograniczaj się - stwórz pyszne śniadanie lub przekąskę do pracy czy szkoły. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.