Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto na pierogi to jedynie mąka, woda, szczypta soli i odrobina tłuszczu. Jednak doświadczone gospodynie doskonale wiedzą, że dodatek oleju roślinnego nie jest żadnym błędu, jednak dużo lepiej sprawdza się po prostu masło. Do tego należy zapamiętać, że woda do pierogów powinna być bardzo ciepła, a sól jak nadobniejsza, ponieważ z tego przepisu ciasto wychodzi bardzo delikatne i cienkie - grube kryształki soli mogłyby je przerywać. Chyba że sól rozpuścisz w wodzie razem z masłem - wówczas nic nie ma prawa się nie udać.
Idealne ciasto na pierogi - przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej niskiego typu, najlepiej sprawdzi się typ 450
- 3 łyżki masła
- 300 ml gorącej wody
- łyżeczka miałkiej soli
Sposób wykonania:
- Odpowiednio wcześniej przygotuj farsz grzybowy, mięsny lub jaki tylko sobie wymarzysz. Kiedy farsz jest gotowy, możesz zabierać się za ciasto - robi się je bardzo szybko.
- Na blat lub stolnicę przesiej mąkę. W rondelku zagotuj wodę i rozpuść w niej masło i sól. Poczekaj, aż przestygnie i cienką stróżką wlej do mąki, mieszając w tym czasie łyżką. Jeśli chcesz, zamiast na stolnicę możesz przesiać mąkę do miski - będzie wygodniej, bo mąka nie będzie się rozsypywać.
- Zacznij zagniatać ciasto rękami wtedy, kiedy temperatura na to pozwoli. Rób to energicznie i tylko do momentu, aż będzie gładkie - zbyt długie zagniatanie może sprawić, że ciasto stanie się twarde. Wyrobione ciasto owiń ściereczką i odłóż na chwilę w ciepłe miejsce, by odpoczęło.
- Ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Podziel je na części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj z ciasta kółeczka, następnie na środku każdego z nich połóż porcję wybranego farszu.
- Pierogi szczelnie zalep, a na brzegach zrób ozdobną falbankę. Następnie partiami wrzucaj na osolony wrzątek z dodatkiem masła (to sprawi, że pierogi się nie skleją). Gotuj przez ok. 3-4 minuty od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Jeśli dopiero zaczynasz swoją kulinarną podróż po świecie domowych pierogów, to ciasto sprawi, że o pierwsze się nie zniechęcisz do wałkowania i lepienia, ale także, że każdy będzie się zajadał ze smakiem, bez względu, czy zaserwujesz na obiad pierogi z mięsem, ruskie czy z grzybami.