Zupa krem powinna być gęsta i, jak sama nazwa wskazuje, mocno kremowa. Ten efekt z reguły otrzymujemy po zblendowaniu wszystkich składników. Niestety, okazuje się czasem, że zupa mimo wszystko wychodzi zbyt rzadka. To jednak nie powód do płaczu. Taką zupę krem można łatwo uratować. Potrzebujesz ziemniaków, masła, cebuli i... białego wina. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tej metody najpewniej nie zna nawet twoja babcia lub mama. Warto jednak o niej pamiętać, ponieważ nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda. Jak więc zagęścić zupę krem? Będziesz potrzebować:
Ziemniaki należy obrać i surowe pokroić w dość cienkie plastry. Cebulę zaś obieramy i siekamy w pióra. Oba składniki podsmażamy na patelni do miękkości na maśle klarowanym. W razie potrzeby warto dodać go trochę więcej, by ziemniaki nie przywarły do patelni. Podlewamy całość białym winem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dusimy przez ok. 5 minut. Kiedy ziemniaki będą dokładnie rozpadać się po nabiciu na widelec, możemy zawartość patelni przełożyć do zupy. Wtedy wystarczy zblendować ją na krem i powinna być o wiele gęstsza, dzięki zawartości ziemniaków. Co więcej, taka "wkładka" jedynie podbija smak pozostałych składników.
Czy metoda podsmażanych ziemniaków z cebulką pasuje do każdej zupy? Jest to niewątpliwie kwestia smaku, jednak sposób ten powinien sprawdzić się przy większości popularnych zup krem. Możesz zagęścić tak:
Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak zupy, do zagęszczającej masy dodaj również czosnek. Zupa krem będzie dzięki temu nie tylko gęstsza, ale i intensywniejsza oraz bardziej rozgrzewająca. Smacznego!