Viralowe naleśniki z piekarnika. Są miękkie, słodkie i puszyste. Zrobisz je błyskawicznie

Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za naleśnikami. Miękkie, puszyste i słodkie ciasto smakuje doskonale w towarzystwie ulubionych dodatków. Mało kto wie, że naleśników nie trzeba smażyć na patelni. Istnieje o wiele prostszy patent, który zakłada wykorzystanie piekarnika. Poznajcie najnowszy trend kulinarny z TikToka.

Naleśniki to dość uniwersalne danie. Choć można je podawać w formie wytrawnej, np. z kurczakiem, pieczarkami czy szpinakiem, to niewątpliwie największą popularnością cieszą się te w wersji na słodko. Można je wzbogacić owocowym dżemem, syropem czekoladowym, cukrem i cukrem pudrem, a także owocami, posypkami i orzechami. Możliwości jest mnóstwo, i to od nas zależy, jak ostatecznie będą serwowane mięciutkie naleśniki. 

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

TikTok oszalał na punkcie tych naleśników z piekarnika. Zrobisz je w trymiga

Naleśniki z piekarnika to smaczna propozycja słodkiego śniadania czy popołudniowej przekąski. Przygotowuje się ją błyskawicznie. Zamiast smażyć ciasto na patelni, wylewamy je na blaszkę i zapiekamy w piekarniku. Znacznie ułatwia i przyspiesza to cały proces robienia naleśników. Nie musimy dzięki temu stać przy kuchence i pilnować, aby ciasto się nie przypaliło. Zdecydowaliśmy się przetestować trik z TikToka, a teraz dzielimy się przepisem na smakowite i bajecznie puszyste danie.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • szczypta soli.

Puszyste naleśniki bez smażenia. Sposób przygotowania

Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dodawaj stopniowo mleko, roztopione masło i aromat waniliowy. Wbij jajka i ponownie wszystko zamieszaj. 

Kiedy ciasto zyska gładką, jednolitą konsystencję wylej je równomiernie do blaszki lub formy, wyłożonej papierem do pieczenia. W ostatnim etapie możesz wyłożyć na wierzch masy pokrojone owoce, np. truskawki czy borówki lub inne dodatki: płatki migdałowe, orzechy, rodzynki. Umieść blachę w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij zarumienione ciasto, pokrój je i ciesz się nietypowymi naleśnikami. Nie zapomnij wysmarować ich dżemem, miodem czy kremem czekoladowym. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: