Marnowanie żywności to globalny problem. Rocznie ludzkość wyrzuca wiele ton jedzenia. Przyczynia się do tego m.in. zbyt duży konsumpcjonizm, nieprzemyślane zakupy oraz brak pomysłu na wykorzystanie zalegających w lodówce i spiżarni produktów spożywczych. Poniżej przedstawiamy kilka możliwości przerobienia resztek.
Najczęściej w naszych domach gromadzą się: pieczywo, mięso, zupy, sosy, ugotowany makaron, warzywa, owoce i napoczęte puszki i słoiki z dodatkami do potraw. Jeśli kupiłeś za dużo pieczywa, śmiało włóż je do zamrażarki - po odmrożeniu będzie równie świeże. Suche i twarde bułki z kolei zetrzyj na tarce. W ten sposób otrzymasz domową bułkę tartą. Resztki mięsa dodaj do sałatki czy tortilli lub przerób na farsz do pierogów. Możesz też zwyczajnie wyłożyć nim kanapki.
Ugotowany makaron stanowi świetną bazę do smacznej zapiekanki. Ziemniaki, które zostały ci z wczorajszego obiadu, przerób na kopytka, kluski czy knedle. Nadmiar pietruszki czy innej zieleniny możesz posiekać, umieścić w pudełku i zamrozić. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z pojedynczymi sztukami warzyw, to świetną propozycją wydaje się zmiksowanie ich razem z niedzielnym bulionem na pyszną zupę krem.
Zapiekanka może składać się z wielu różnych produktów. Bez problemu zrobisz ją z makaronem, warzywami, mięsem i serem. Niżej znajdziesz przepis na zapiekankę makaronową z brokułem, pomidorami i cukinią, ale równie dobrze możesz je zamienić na ziemniaki, marchewkę i kalafiora. Bez problemu sprawdzą się również inne połączenia smakowe.
Składniki:
Sposób przygotowania:
W naczyniu żaroodpornym umieść makaron. Na nim połóż obrane i pokrojone warzywa. Mleko wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, pieprzem i solą, a następnie zalej składniki w naczyniu powstałym sosem. Kulkę mozzarelli podziel na mniejsze kawałki i umieść je na wierzchu. Prawie gotową zapiekankę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij danie z urządzenia, pokrój je i wyłóż na talerze. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl