Sucha, łykowata i gumowa wątróbka to kulinarny koszmar, który na samą myśl przyprawia o ciarki. Ta wdzięczna partia mięsa może jednak smakować i to całkiem oryginalnie i wyjątkowo. Wystarczy poznać nową metodę i pożegnać się ze starymi nawykami. Gwarantujemy, że efekt rozpieści kubki smakowe.
Przygotowanie wątróbki w wielu polskich domach, dalekie jest od ideału. Mięso zazwyczaj robi się w pośpiechu, przez co wychodzi suche, twarde i łykowate. Zanim zatem popełnisz ten kardynalny błąd po raz kolejny, poznaj nasz przepis, który całkowicie odmieni oblicze tego klasycznego dania. Wszystko to kwestia mlecznej kąpieli, przypraw i smakowitych dodatków.
Jak zatem przygotować wątróbkę idealną, miękką i dosłownie rozpływającą się w ustach? Jak się okazuje, to prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy oczyścić mięso, zamoczyć w nabiale i po chwili wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Wcześniej dno formy warto jednak wyłożyć podsmażoną cebulką, później w grę wchodzi mięso, a na koniec... śliwki! Ten owocowy słodko-kwaśny dodatek świetnie komponuje się z wątróbką, nadaje jej smaku i soczystości. Warto dodać, ze tak podany specjał zrobi także wrażenie na domownikach i gościach.
Składniki:
Sposób przygotowania: