Tak podana wątróbka zachwyci każdego! Wystarczy połączyć mięso z sezonowym owocem i zapiec

Jedni ją kochają, inni nienawidzą - mowa tu rzecz jasna o wątróbce. Wszystko to jednak kwestia odpowiedniego przygotowania. Warto więc poznać przepis na mięso w towarzystwie jesiennych owoców. Obejdzie się też bez patelni, całość wystarczy zamarynować, połączyć i zapiec w piekarniku.

Sucha, łykowata i gumowa wątróbka to kulinarny koszmar, który na samą myśl przyprawia o ciarki. Ta wdzięczna partia mięsa może jednak smakować i to całkiem oryginalnie i wyjątkowo. Wystarczy poznać nową metodę i pożegnać się ze starymi nawykami. Gwarantujemy, że efekt rozpieści kubki smakowe. 

Wątróbką w tym wydaniu smakuje obłędnie. Sekretem są owoce

Przygotowanie wątróbki w wielu polskich domach, dalekie jest od ideału. Mięso zazwyczaj robi się w pośpiechu, przez co wychodzi suche, twarde i łykowate. Zanim zatem popełnisz ten kardynalny błąd po raz kolejny, poznaj nasz przepis, który całkowicie odmieni oblicze tego klasycznego dania. Wszystko to kwestia mlecznej kąpieli, przypraw i smakowitych dodatków. 

Jak zatem przygotować wątróbkę idealną, miękką i dosłownie rozpływającą się w ustach? Jak się okazuje, to prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy oczyścić mięso, zamoczyć w nabiale i po chwili wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Wcześniej dno formy warto jednak wyłożyć podsmażoną cebulką, później w grę wchodzi mięso, a na koniec... śliwki! Ten owocowy słodko-kwaśny dodatek świetnie komponuje się z wątróbką, nadaje jej smaku i soczystości. Warto dodać, ze tak podany specjał zrobi także wrażenie na domownikach i gościach. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Przepis na wyśmienitą wątróbkę zapiekaną ze śliwkami 

Składniki: 

  • 400 g wątróbki drobiowej,
  • mleko,
  • cebula, 
  • 6 śliwek węgierek, 
  • 70 g masła, 
  • tymianek, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • gałka muszkatołowa. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wątróbkę umyj, osusz i oczyść z błonek. Mięso włóż na 30 minut do mleka. 
  2. Po tym czasie przekrój śliwki, wydryluj. 
  3. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż z odrobiną cukru na rumiany kolor. 
  4. Naczynie żaroodporne wyłóż cebulą. Na warzywo przełóż odsączoną z nabiału wątróbkę. 
  5. Mięso pokryj połówkami śliwek. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i gałką. 
  6. Na koniec poukładaj na owocach masło. 
  7. Całość zapiekaj w 200 stopniach przez 25-35 minut. Smacznego! 
Więcej o: