• Link został skopiowany

Weźmiesz gryza i przypomni ci się dzieciństwo. Kiedyś ten słodki przysmak był na stołach w całej Polsce

Niektóre dania i desery swoim smakiem potrafią przenieść nas do beztroskich lat, kiedy byliśmy dziećmi. Tak właśnie jest i w tym przypadku. Ta słodka przekąska znajdowała się na wielu stołach, a gdy się pojawiała, od razu znikała. Zrobienie jej jest banalnie proste i nikt nie będzie mieć z tym problemu.
Wafle z czekoladą
Fot. Shutterstock, Aleksandrs Samuilovs

Jeśli nie poznałeś smaku tych ciastek, wiele straciłeś. To właśnie one królowały w czasach PRL-u i można było je znaleźć w prawie każdym domu. Zachwycały się nimi dzieci, a także dorośli. Ich prostota sprawia, że chce się je robić cały czas. Co jest więc tak pysznego i łatwego? Kultowe wafle z czekoladą. Wafle wysmarowane czekoladowym kremem robiły furorę wiele lat temu, a dziś ponownie wracają do łask i właśnie dlatego warto je przyrządzić.

Zobacz wideo Cr?me br?lée

Klasyczny przepis na wafle z czekoladą mówi, by powstałą masą kakaową przełożyć wafle i pozostawić je na jakiś czas. To jednak jest podstawowa wersja, którą można urozmaicić innymi dodatkami. Do kremu możesz więc dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe, a także pokruszone herbatniki. Dzięki temu zmieni się ich smak i tekstura.

Przepis na kultowe wafle z czekoladą

Składniki

  • paczka prostokątnych wafli,
  • 500 g mleka w proszku,
  • 4 łyżki kakao,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 250 g masła,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wlej pół szklanki wody, wsyp cukier i ustaw naczynie na średnim ogniu. Cały czas mieszając, podgrzewaj je przez kilka minut, by cukier mógł się rozpuścić.
  2. Do takiej mieszanki dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, a także wsyp mleko w proszku. Energicznie wymieszaj i na koniec dodaj kakao. Ponownie wymieszaj, by wszystkie składniki mogły się połączyć. Całość gotuj jeszcze przez kilka chwil na wolnym ogniu, by konsystencja zrobiła się gęstsza.
  3. Tak przygotowaną masę zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia. Następnie za pomocą blendera zmiksuj ją, by miała jednolitą i gładką masę. Kremem czekoladowym przekładaj wafle. Gotowe umieść pomiędzy dwie deseczki, by mogły mieć odpowiedni kształt. przed podaniem pokrój je na równe prostokąty. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: