Niektóre dania i desery swoim smakiem potrafią przenieść nas do beztroskich lat, kiedy byliśmy dziećmi. Tak właśnie jest i w tym przypadku. Ta słodka przekąska znajdowała się na wielu stołach, a gdy się pojawiała, od razu znikała. Zrobienie jej jest banalnie proste i nikt nie będzie mieć z tym problemu.
Fot. Shutterstock, Aleksandrs Samuilovs
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli nie poznałeś smaku tych ciastek, wiele straciłeś. To właśnie one królowały w czasach PRL-u i można było je znaleźć w prawie każdym domu. Zachwycały się nimi dzieci, a także dorośli. Ich prostota sprawia, że chce się je robić cały czas. Co jest więc tak pysznego i łatwego? Kultowe wafle z czekoladą. Wafle wysmarowane czekoladowym kremem robiły furorę wiele lat temu, a dziś ponownie wracają do łask i właśnie dlatego warto je przyrządzić.
REKLAMA
Zobacz wideo Cr?me br?lée
Klasyczny przepis na wafle z czekoladą mówi, by powstałą masą kakaową przełożyć wafle i pozostawić je na jakiś czas. To jednak jest podstawowa wersja, którą można urozmaicić innymi dodatkami. Do kremu możesz więc dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe, a także pokruszone herbatniki. Dzięki temu zmieni się ich smak i tekstura.
Przepis na kultowe wafle z czekoladą
Składniki
paczka prostokątnych wafli,
500 g mleka w proszku,
4 łyżki kakao,
200 g drobnego cukru,
250 g masła,
100 ml wody.
Sposób przygotowania
Do rondelka wlej pół szklanki wody, wsyp cukier i ustaw naczynie na średnim ogniu. Cały czas mieszając, podgrzewaj je przez kilka minut, by cukier mógł się rozpuścić.
Do takiej mieszanki dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, a także wsyp mleko w proszku. Energicznie wymieszaj i na koniec dodaj kakao. Ponownie wymieszaj, by wszystkie składniki mogły się połączyć. Całość gotuj jeszcze przez kilka chwil na wolnym ogniu, by konsystencja zrobiła się gęstsza.
Tak przygotowaną masę zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia. Następnie za pomocą blendera zmiksuj ją, by miała jednolitą i gładką masę. Kremem czekoladowym przekładaj wafle. Gotowe umieść pomiędzy dwie deseczki, by mogły mieć odpowiedni kształt. przed podaniem pokrój je na równe prostokąty. Smacznego!