Jedną z najsmaczniejszych wersji tradycyjnych kotletów mielonych jest ta z dodatkiem pieczarek. Grzyby dodają potrawie nieco lekkości i delikatnego aromatu, który doskonale komponuje się z mięsem wieprzowym. Mielone z pieczarkami to sycące danie, które można podawać z purée ziemniaczanym, frytkami czy surówkami. To świetna propozycja na niedzielny obiad.
Jak zrobić domowe kotlety z pieczarkami?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na roztopionym maśle. Gdy się zrumieni, dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach, następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Po ostygnięciu cebulkę i grzyby dodajemy do mięsa wraz z musztardą, odciśniętą z mleka bułką, jajkiem, solą i pieprzem.
Masę dokładnie wyrabiamy rękoma, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Aby łatwiej formowało się kotlety, wcześniej możemy zwilżyć dłonie wodą lub olejem. Następnie obtaczamy mięsne kulki w mące pszennej i otrząsamy z jej nadmiaru. Smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym przez około 2-3 minuty z każdej strony.
Jeśli jeszcze bardziej chcemy wzbogacić smak mielonych, oprócz pieczarek możemy do nich dodać żółty ser. Przepis na kotlety mielone w tej odsłonie prezentujemy poniżej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy starte na tarce pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i czekamy, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie łączymy je w misce z mięsem mielonym, startym żółtym serem, natką pietruszki, jajkiem i mlekiem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Dłonie zwilżamy wodą i formujemy kotlety, po czym obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je na dużej patelni na rozgrzanym oleju po obu stronach, aż nabiorą rumianego koloru. Na koniec przekładamy kotlety mielone na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Obie wersje mielonych najlepiej podawać od razu, jeszcze ciepłe. Idealnie komponują się na przykład z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką. Dodatki tak naprawdę zależą od indywidualnych preferencji - obiad z mielonymi można uzupełnić także wieloma innymi składnikami.