Jak podkręcić smak mielonych? Kotlety z pieczarkami i serem to wzbogacona wersja kultowego dania

Kotlety mielone niewątpliwie są jednym z klasyków polskiej kuchni. Ich tradycyjna wersja ma wielu miłośników, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić je o dodatkowe składniki. Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami i serem? Wypróbuj nasze proste przepisy na to smakowite danie dla całej rodziny.

Jedną z najsmaczniejszych wersji tradycyjnych kotletów mielonych jest ta z dodatkiem pieczarek. Grzyby dodają potrawie nieco lekkości i delikatnego aromatu, który doskonale komponuje się z mięsem wieprzowym. Mielone z pieczarkami to sycące danie, które można podawać z purée ziemniaczanym, frytkami czy surówkami. To świetna propozycja na niedzielny obiad.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlety mielone z pieczarkami - przepis

Jak zrobić domowe kotlety z pieczarkami?

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej
  • bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • mąka do obtoczenia kotletów
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na roztopionym maśle. Gdy się zrumieni, dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach, następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Po ostygnięciu cebulkę i grzyby dodajemy do mięsa wraz z musztardą, odciśniętą z mleka bułką, jajkiem, solą i pieprzem.

Masę dokładnie wyrabiamy rękoma, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Aby łatwiej formowało się kotlety, wcześniej możemy zwilżyć dłonie wodą lub olejem. Następnie obtaczamy mięsne kulki w mące pszennej i otrząsamy z jej nadmiaru. Smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym przez około 2-3 minuty z każdej strony.

Kotlety mielone z pieczarkami i serem - przepis

Jeśli jeszcze bardziej chcemy wzbogacić smak mielonych, oprócz pieczarek możemy do nich dodać żółty ser. Przepis na kotlety mielone w tej odsłonie prezentujemy poniżej.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g pieczarek
  • 180 g startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 1 cebule
  • 30 ml mleka
  • pół szklanki bułki tartej
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • mielona słodka papryka, suszony czosnek, majeranek, sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy starte na tarce pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i czekamy, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie łączymy je w misce z mięsem mielonym, startym żółtym serem, natką pietruszki, jajkiem i mlekiem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

Dłonie zwilżamy wodą i formujemy kotlety, po czym obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je na dużej patelni na rozgrzanym oleju po obu stronach, aż nabiorą rumianego koloru. Na koniec przekładamy kotlety mielone na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Obie wersje mielonych najlepiej podawać od razu, jeszcze ciepłe. Idealnie komponują się na przykład z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką. Dodatki tak naprawdę zależą od indywidualnych preferencji - obiad z mielonymi można uzupełnić także wieloma innymi składnikami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.