Ten domowy medykament to płynne złoto na jesień. Zabije wirusy i bakterie, a także wspomaga stawy

Domowe przetwory z sezonowych dóbr to must have każdej spiżarni, który pomoże w wielu dolegliwościach, a także uraczy gości niebanalnym smakiem. Przepis na imbirówkę znacznie się wyróżnia na tle innych specjałów. To nie tylko płynne złoto, ale i medykament na chore stawy czy naturalna bariera na infekcję i bakterie.

Jesienią domowe spiżarnie wypełniają się rozmaitymi specjałami - najczęściej kolekcjonujemy słoje z kiszonkami, dżemami, powidłami, sokami, ale także butelki z kolorowymi nalewkami. Napoje procentowe mają wiele zalet - mozemy je podarować na prezent, uraczyć ich smakiem gości - imbirówka jest na to doskonałym przykładem.

Ta nalewka to najlepsza pozycja w domowej spiżarni - podreperuje zdrowie i zaskoczy smakiem 

Złota, polska jesień niestety z każdym dniem odpuszcza, a jej miejsce zajmuje chłód, deszcz i pierwsze niskie temperatury. Z taką aurą nie ma żartów, dlatego warto się na to odpowiednio przygotować. Właśnie dlatego w domowej spiżarce należy mieć specjały na każdy moment. Mowa tu o obłędnych słodkościach z owoców, kiszonkach, marynowanych grzybkach, ale i domowych medykamentach, które wspomogą odporność, zwalcza bakterie i wirusy i jednocześnie świetnie wypełnią długie, chłodne wieczory. 

Domowej roboty nalewka z imbiru to rarytas jakich mało. Procentowy specjał nie tylko zaskoczy gości podczas odświętnego poczęstunku, ale i świetnie zadziała na różne dolegliwości. Jak doskonale wiadomo korzeń ów rośliny ma cenne właściwości zdrowotne - łagodzi i zwalcza przeziębienie, działa na odporność, a także przynosi ulgę przy bólach m.in. stawów. Niezawodny przepis na imbirówkę zdradzamy poniżej, co najważniejsze obejdzie się bez specjalnego sprzętu, a skład jest prosty i tani. 

Zobacz wideo Jak łatwo obrać imbir i nie stracić jego cennych właściwości?

Przepis na domową imbirówkę zwaną też krokodylimi łzami 

Składniki:

  • 300 g świeżego kłącza imbiru,
  • 1 l wódki o zawartości 45 proc.,
  •  2 cytryny,
  • 100 ml miodu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od sparzenia cytrusów. Później owoce pokrój na cienkie plasterki i przełóż do szklanego słoja. 
  2. Następnie obierz imbir - świetnie sprawdzi się tu patent z łyżeczką, obieraczka sprawi, że skórka będzie znacznie grubsza, a to właśnie tam kryje się wiele dobra. Gotowy imbir także pokrojona plasterki i dodaj do cytryn. 
  3. Teraz pora na ugniatanie składników w słoju - zrób to dokładnie np. drewnianą łyżką. 
  4. Składniki zalej miodem i alkoholem. Całość dokładnie zamieszaj i odstaw w suche, zaciemnione miejsce na dwa, a nawet trzy miesiące. Warto co jakiś czas potrząsnąć słojem. 
  5. Po tym czasie nalewkę przelej przez sito i rozlej do mniejszych butelek i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.