Jesienią domowe spiżarnie wypełniają się rozmaitymi specjałami - najczęściej kolekcjonujemy słoje z kiszonkami, dżemami, powidłami, sokami, ale także butelki z kolorowymi nalewkami. Napoje procentowe mają wiele zalet - mozemy je podarować na prezent, uraczyć ich smakiem gości - imbirówka jest na to doskonałym przykładem.
Złota, polska jesień niestety z każdym dniem odpuszcza, a jej miejsce zajmuje chłód, deszcz i pierwsze niskie temperatury. Z taką aurą nie ma żartów, dlatego warto się na to odpowiednio przygotować. Właśnie dlatego w domowej spiżarce należy mieć specjały na każdy moment. Mowa tu o obłędnych słodkościach z owoców, kiszonkach, marynowanych grzybkach, ale i domowych medykamentach, które wspomogą odporność, zwalcza bakterie i wirusy i jednocześnie świetnie wypełnią długie, chłodne wieczory.
Domowej roboty nalewka z imbiru to rarytas jakich mało. Procentowy specjał nie tylko zaskoczy gości podczas odświętnego poczęstunku, ale i świetnie zadziała na różne dolegliwości. Jak doskonale wiadomo korzeń ów rośliny ma cenne właściwości zdrowotne - łagodzi i zwalcza przeziębienie, działa na odporność, a także przynosi ulgę przy bólach m.in. stawów. Niezawodny przepis na imbirówkę zdradzamy poniżej, co najważniejsze obejdzie się bez specjalnego sprzętu, a skład jest prosty i tani.
Składniki:
Sposób przygotowania: