• Link został skopiowany

Spodziewasz się gości i nie masz ich czym poczęstować? Przepis na błyskawiczny deser może Cię uratować

Co powiesz na ciasto francuskie na słodko? Przepis z dodatkiem pieczonych jabłek i cynamonu jest prosty i szybki w realizacji. Aromat piekących się ciasteczek rozejdzie się po całym domu. Sprawdź, jak zrobić błyskawiczny deser, który posmakuje każdemu.
Ciasto francuskie na słodko w sam raz na babski podwieczorek. Przepis na rolowane cynamonki. Zdjęcie ilustracyjne
istock

Roladki z ciasta francuskiego na słodko - potrzebne są tylko 4 składniki i 15 minut!

Roladki z ciasta francuskiego na słodko z cynamonem zrobią furorę podczas niejednego podwieczorku. Zaletą przepisu jest to, że potrzebujemy tylko czterech składników. Z pewnością, większość produktów będziesz mieć w domu.

Ciasto francuskie na słodko - receptura krok po kroku:

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru

Wykonanie:

  1. Rozłóż ciasto francuskie.
  2. Weź miseczkę. Wbij do środka jajka. Wymieszaj je widelcem.
  3. Następnie posmaruj ciasto jajkiem.
  4. Posyp cynamonem i cukrem. Zawiń w rulon przypominający ślimaka. Potnij następnie na małe ciasteczka.
  5. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Umieść ciasteczka na papierze. Posmaruj jajkiem i posyp cynamonem i cukrem.
  6. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Piecz w temperaturze około 180-200 stopni.
Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Ciasto francuskie na słodko z jabłkami. Wykorzystaj skarby jesieni i zaproś je do kuchni!

Ciasto francuskie na słodko z jabłkami i korzennymi przyprawami jest nie lada przysmakiem. Dodatek złocistego miodu, podkręci smak. Ciasteczka są wyśmienite do kawy!

Przepis z ciasta francuskiego na słodko - ciasteczka z jabłkami

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 2-3 jabłka
  • cynamon, kardamon, wanilia
  • 2 łyżeczki miodu
  • połówka małej cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 żółtko

Wykonanie:

  1. Przygotuj jabłka.
  2. Umyj je, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych.
  3. Pokrój je następnie w kostkę.
  4. Skrop owoce sokiem z cytryny.
  5. Do jabłek dodaj cynamon, masło, wanilię, kardamon. Duś jabłka przez kilka minut.
  6. Dodaj następnie miód. Wszystko wymieszaj.
  7. Pokrój ciasto francuskie na prostokąty.
  8. Na jedną połówkę połóż przygotowane jabłka. Drugą połówkę ciasta natnij nożem. Sklej ze sobą końce.
  9. Ciastka posmaruj żółtkiem. Nagrzej piekarnik. Włóż ciasta. Piecz je z termoobiegiem przez kwadrans w temperaturze 180 stopni.

Ciasto francuskie na słodko z dżemem truskawkowym - ekspresowy przysmak gotowy w 15 minut

Ciasto francuskie na słodko z dżemem domowej roboty to błyskawiczna przekąska! Szukasz szybkiego przepisu do herbaty? Śpieszymy z podpowiedzią!

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • dżem
  • żółtko

Wykonanie:

  1. Pokrój ciasto francuskie na trójkąty.
  2. Na każdym trójkącie umieść dżem.
  3. Zawiń w rulon. Posmaruj ruloniki żółtkiem.
  4. Posyp opcjonalnie cukrem.
  5. Wstaw do piekarnika na 15 minut do temperatury 200 stopni.

Jak widać, przepisy z ciastem francuskim są mega proste, a przy tym naprawdę pyszne. Atutem takiego deseru jest to, że możemy dowolnie modyfikować nasze przepisy.

Zobacz też: Lekkie jak chmurka ciasto z dyni zrobi furorę w niejednym domu. Goście będą prosić o dokładkę!

Więcej o: