Roladki z ciasta francuskiego na słodko - potrzebne są tylko 4 składniki i 15 minut!
Roladki z ciasta francuskiego na słodko z cynamonem zrobią furorę podczas niejednego podwieczorku. Zaletą przepisu jest to, że potrzebujemy tylko czterech składników. Z pewnością, większość produktów będziesz mieć w domu.
Ciasto francuskie na słodko - receptura krok po kroku:
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki cukru
Wykonanie:
- Rozłóż ciasto francuskie.
- Weź miseczkę. Wbij do środka jajka. Wymieszaj je widelcem.
- Następnie posmaruj ciasto jajkiem.
- Posyp cynamonem i cukrem. Zawiń w rulon przypominający ślimaka. Potnij następnie na małe ciasteczka.
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Umieść ciasteczka na papierze. Posmaruj jajkiem i posyp cynamonem i cukrem.
- Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Piecz w temperaturze około 180-200 stopni.
Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]
Ciasto francuskie na słodko z jabłkami. Wykorzystaj skarby jesieni i zaproś je do kuchni!
Ciasto francuskie na słodko z jabłkami i korzennymi przyprawami jest nie lada przysmakiem. Dodatek złocistego miodu, podkręci smak. Ciasteczka są wyśmienite do kawy!
Przepis z ciasta francuskiego na słodko - ciasteczka z jabłkami
Składniki:
- 300 g ciasta francuskiego
- 2-3 jabłka
- cynamon, kardamon, wanilia
- 2 łyżeczki miodu
- połówka małej cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka masła
- 1 żółtko
Wykonanie:
- Przygotuj jabłka.
- Umyj je, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych.
- Pokrój je następnie w kostkę.
- Skrop owoce sokiem z cytryny.
- Do jabłek dodaj cynamon, masło, wanilię, kardamon. Duś jabłka przez kilka minut.
- Dodaj następnie miód. Wszystko wymieszaj.
- Pokrój ciasto francuskie na prostokąty.
- Na jedną połówkę połóż przygotowane jabłka. Drugą połówkę ciasta natnij nożem. Sklej ze sobą końce.
- Ciastka posmaruj żółtkiem. Nagrzej piekarnik. Włóż ciasta. Piecz je z termoobiegiem przez kwadrans w temperaturze 180 stopni.
Ciasto francuskie na słodko z dżemem truskawkowym - ekspresowy przysmak gotowy w 15 minut
Ciasto francuskie na słodko z dżemem domowej roboty to błyskawiczna przekąska! Szukasz szybkiego przepisu do herbaty? Śpieszymy z podpowiedzią!
Składniki:
- ciasto francuskie
- dżem
- żółtko
Wykonanie:
- Pokrój ciasto francuskie na trójkąty.
- Na każdym trójkącie umieść dżem.
- Zawiń w rulon. Posmaruj ruloniki żółtkiem.
- Posyp opcjonalnie cukrem.
- Wstaw do piekarnika na 15 minut do temperatury 200 stopni.
Jak widać, przepisy z ciastem francuskim są mega proste, a przy tym naprawdę pyszne. Atutem takiego deseru jest to, że możemy dowolnie modyfikować nasze przepisy.
Zobacz też: Lekkie jak chmurka ciasto z dyni zrobi furorę w niejednym domu. Goście będą prosić o dokładkę!