Nie mato jak domowa kuchnia z całym wachlarzem kolorowych, sycących i rozpieszczających podniebienie dań. Wśród nich nie brakuje mięs, gorących zup, zapiekanek, gulaszy czy jarskich specjałów. Szczególne miejsce zajmują jednak pierogi, które można podawać na wiele sposobów. Tym razem będzie słodko i oryginalnie.
Pierogi to klasyka z którą na próżno konkurować. Jak doskonale wiadomo podstawą i jednocześnie bazą naszego dania jest jędrne, sprężyste ciasto, które jest gotowe z zaledwie kilku składników. Kolejnym ważnym szczegółem jest rzecz jasna nadzienie - tu już nie ma ograniczeń, do wyboru, do koloru. Najczęściej zajadamy się pierogami z mięsem, kapustą i grzybami, z farszem z ziemniaków i twarogu czy w słodkiej, owocowej wersji. Co, jednak gdyby nieco zaszaleć i wyjść poza utarte schematy?
Edyta Pazura potrafi zaskoczyć, jak się okazuje także w kuchni. Od niedawna zaczęła na Instagramie @edyta_pazura publikować znakomite przepisy - nasza dzisiejsza perełka, też stamtąd pochodzi. Mowa tu o sezonowych pierogach z nietypowym składem. Zamiast kultowego farszu, Pazura postawiła na zgrany duet ricotty i...pigwy! Oba produkty wspaniale się ze sobą łączą, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Składniki na ciasto:
Farsz:
Sposób przygotowania: