Pierogi Edyty Pazury biją konkurencję na głowę. Poza wyśmienitym ciastem jest też sezonowy farsz

Pierogi to nasze dobro narodowe i jednocześnie specjał, którym chętnie się zajadamy na co dzień i od święta. Edyta Pazura, która niedawno zaczęła publikować na Instagramie rozmaite przepisy, zdradziła recepturę na iście jesienną wersję dania. Wnętrze to połączenie włoskiego nabiału z kultowym owocem, który zazwyczaj ląduje w herbacie.

Nie mato jak domowa kuchnia z całym wachlarzem kolorowych, sycących i rozpieszczających podniebienie dań. Wśród nich nie brakuje mięs, gorących zup, zapiekanek, gulaszy czy jarskich specjałów. Szczególne miejsce zajmują jednak pierogi, które można podawać na wiele sposobów. Tym razem będzie słodko i oryginalnie. 

Edyta Pazura zdradza rodzinny przepis na pierogi. Dwa składniki szokują

Pierogi to klasyka z którą na próżno konkurować. Jak doskonale wiadomo podstawą i jednocześnie bazą naszego dania jest jędrne, sprężyste ciasto, które jest gotowe z zaledwie kilku składników. Kolejnym ważnym szczegółem jest rzecz jasna nadzienie - tu już nie ma ograniczeń, do wyboru, do koloru. Najczęściej zajadamy się pierogami z mięsem, kapustą i grzybami, z farszem z ziemniaków i twarogu czy w słodkiej, owocowej wersji. Co, jednak gdyby nieco zaszaleć i wyjść poza utarte schematy? 

Edyta Pazura potrafi zaskoczyć, jak się okazuje także w kuchni. Od niedawna zaczęła na Instagramie @edyta_pazura publikować znakomite przepisy - nasza dzisiejsza perełka, też stamtąd pochodzi. Mowa tu o sezonowych pierogach z nietypowym składem. Zamiast kultowego farszu, Pazura postawiła na zgrany duet ricotty i...pigwy! Oba produkty wspaniale się ze sobą łączą, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia. 

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Przepis na pierogi Edyty Pazury. Farsz z sera i pigwy to hit tej jesieni

Składniki na ciasto

  • 450 g mąki,
  • 200 ml wody,
  • jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Farsz: 

  • 2 pigwy,
  • 250 g ricotty,
  • miód,
  • cukier waniliowy,
  • świeża mięta.
 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od farszu. Pigwę umyj, obierz, usuń gniazda. Owoc zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Tak przygotowaną pigwę przełóż do głębokiej patelni, podlej odrobiną wody, osłodź miodem, cukrem waniliowym i duś przez 30 minut. 
  3. Zrób ciasto. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę. wbij jajko, dodaj sól, olej. Całość zacznij wyrabiać i stopniowo podlewaj wszystko wodą. Formuj elastyczne, miękkie ciasto. 
  4. Ciasto rozwałkuj na płat, wycinaj kółka. Całość przykryj ściereczką i wróć do farszu. 
  5. Gdy pigwa ładnie się poddusiła, dodaj do niej ser i drobno posiekaną mięte. Wszystko dokładnie zamieszaj. 
  6. Pigwowo-serowe nadzienie hojnie nakładaj na ciasto, lep estetyczne pierogi i gotowe! Na koniec szybkie gotowanie w osolonym wrzątku. 
Więcej o: