Lepszych cukierków nie kupisz nawet w najlepszej cukierni. Obłędne krówki zrobisz samodzielnie w domu

Przepis na domowej roboty krówki to majstersztyk w każdym szczególe. Kultowe cukierki można zrobić samodzielnie i to tanim kosztem, bez specjalnych sprzętów i wymyślnych składników. Tu króluje prostota znana doskonale naszym babciom - wystarczy dobry nabiał i gotowe!

Wśród domowych słodyczy i łakoci królują ciasta, rozmaite desery i owocowe przetwory. Co powiesz jednak na coś zupełnie innego i jednocześnie kultowego? Przepis na krówki sprawdzi się wyśmienicie na każdą okazję. Tradycyjne cukierki zachwycą domowników i gości, a także będą świetnym prezentem. 

Domowe krówki są o niebo lepsze od tych ze sklepu - zrobisz je z czterech składników

Krówki to kultowy polski cukierek i łakoć, która cieszy podniebienia kolejnych pokoleń. Specjał niegdyś gościł na jarmarkach i odpustach, dzisiaj dostępny jest w niemal każdym sklepie i cukierni. Co jednak, gdyby przygotować rarytas samodzielnie w domu? Jak się okazuje, to dziecinnie proste! Wystarczą cztery składniki, babciny przepis i chwila wolnego czasu. 

Idealne krówki są miękkie i ciągnące lub kruche i płynne w środku - tu jednak panuje zupełna dowolność. Obie wersje możesz jednak przygotować samodzielnie we własnej kuchni. Wystarczy połączyć trzy rodzaje nabiału: mleko, masło i śmietankę. Całość słodzimy hojną porcją cukru i gotujemy do rozpuszczenia na małym ogniu. Po kilkunastu minutach masa zacznie nabierać koloru - to znak, że cukierki będą wyśmienite.

Zobacz wideo Najprawdziwsze karmelki jabłkowe

Przepis na domowe krówki - sklepowe wypadają przy nich marnie

Składniki: 

  • 100 gramów masła,
  • szklanka słodkiej śmietanki 36 proc.,
  • szklanka mleka,
  • 1,5 szklanki cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Do garnka wlej mleko, śmietankę, dodaj też masło i cukier. 
  2. Naczynie ze wszystkimi składnikami umieść na palniku, całość gotuj na małym ogniu.
  3. Gdy masło ładnie się roztopi, wszystko zamieszaj - pamiętaj, żeby pilnować masy i często ją mieszać, wówczas unikniesz przypaleń i słodkiej katastrofy. 
  4. Gdy masa zacznie gęstnieć i nabierze pięknego koloru, przelej ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub innego dowolnego naczynia. Ważne jednak, by nie było za duże, ani za małe - wówczas zamiast dorodnych krówek wyjdą potężne bryłki, które ciężko będzie zjeść. 
  5. Masa krówkowa potrzebuje teraz kilku godzin na zastygnięcie. Po tym czasie pokrój krówki na małe kawałki i gotowe!
  6. Wskazówka - dla polepszenia efektu, domowe cukierki można ładnie zapakować - świetnie sprawdzą się tu sreberko, bibuła i kolorowe papierki. 
Więcej o: