Wśród domowych słodyczy i łakoci królują ciasta, rozmaite desery i owocowe przetwory. Co powiesz jednak na coś zupełnie innego i jednocześnie kultowego? Przepis na krówki sprawdzi się wyśmienicie na każdą okazję. Tradycyjne cukierki zachwycą domowników i gości, a także będą świetnym prezentem.
Krówki to kultowy polski cukierek i łakoć, która cieszy podniebienia kolejnych pokoleń. Specjał niegdyś gościł na jarmarkach i odpustach, dzisiaj dostępny jest w niemal każdym sklepie i cukierni. Co jednak, gdyby przygotować rarytas samodzielnie w domu? Jak się okazuje, to dziecinnie proste! Wystarczą cztery składniki, babciny przepis i chwila wolnego czasu.
Idealne krówki są miękkie i ciągnące lub kruche i płynne w środku - tu jednak panuje zupełna dowolność. Obie wersje możesz jednak przygotować samodzielnie we własnej kuchni. Wystarczy połączyć trzy rodzaje nabiału: mleko, masło i śmietankę. Całość słodzimy hojną porcją cukru i gotujemy do rozpuszczenia na małym ogniu. Po kilkunastu minutach masa zacznie nabierać koloru - to znak, że cukierki będą wyśmienite.
Składniki:
Sposób przygotowania: