Ciasto jogurtowe, którego nie da się zepsuć. Pasuje na każdą okazję, a robi się je błyskawicznie

Ciasto jogurtowe to świetna propozycja na szybki i słodki deser, w sam raz na podwieczorek czy spotkanie z rodziną. Jest banalnie proste w wykonaniu, więc poradzi z nim sobie każdy amator wypieków domowych. Jak zrobić pyszne ciasto jogurtowe? Podpowiadamy.

Lada moment czeka cię niezapowiedziana wizyta rodziny lub znajomych, a nie masz czym ich poczęstować? Wybawieniem okaże się ciasto jogurtowe. Przygotowuje się je z zaledwie kilku prostych i niedrogich składników, które zapewne znajdują się już w twojej lodówce. Wystarczy je zmiksować i wylać na blaszkę, a piekarnik zrobi za ciebie resztę. Prostszego przepisu na smakowity deser ze świecą szukać.

Zobacz wideo Ciasto jogurtowe - delikatne i pyszne. Spróbuj sama!

Idealnie wilgotne i puszyste ciasto jogurtowe. Sprawdzi się na każdą okazję

Ciasto jogurtowe dzięki zawartości jogurtu naturalnego oraz twarogu jest zarazem wilgotne i puszyste. Zachowuje świeżość na długo, więc bez problemu możesz je trzymać w lodówce przez kilka dni. Ciasto nadaje się zarówno na przekąskę do popołudniowej kawy, jak i spotkanie z bliskimi. Aby je wykonać, nie musisz być wcale szefem kuchni czy cukiernikiem. Wystarczy poniższy przepis i chwila wolnego czasu. Do dzieła!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 300 g twarogu,
  • mały jogurt naturalny,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 5 jajek,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Błyskawiczne ciasto jogurtowe. Sposób przygotowania

Cztery jajka ubij na sztywno z cukrem i odrobiną soli. Kiedy otrzymasz jasną i puszystą masę, zacznij powoli wlewać jogurt naturalny i olej roślinny. Do tego dodaj jeszcze mąkę i proszek do pieczenia oraz sodę. Całość dokładnie zamieszaj, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Gotową masę przelej równomiernie do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz zajmij się masą serową. Twaróg rozgnieć widelcem. Dodaj do niego ostatnie jajko oraz cukier puder. Miksuj, aż uzyskasz gładką, pozbawioną grudek masę. Przelej ją na ciasto, starając się zrobić to w miarę równo.

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem stan wypieczenia i w razie potrzeby wstrzymaj się jeszcze chwilę z wyjęciem ciasta. Na koniec odstaw je od ostygnięcia. Przed pokrojeniem i wyłożeniem na talerze, możesz je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: