Czas mija nieubłaganie szybko, a co za tym idzie, święta zbliżają się wielkimi krokami. Ten radosny, rodzinny czas warto spędzić w anturażu najlepszych potraw - a te jak wiadomo, często wymagają poświęcenia i starannego przygotowania. Nic nie może się jednak ze staropolskim piernikiem, który leżakuje do świąt w lodówce, a później przechodzi prawdziwą transformację w jedno z najpyszniejszych ciast sezonu.
Staropolski piernik wkracza do akcji - zrób go teraz, a wyjdzie doskonały
Piernik staropolski to przepis na ciasto, które wymaga cierpliwości i minimum trzech tygodni leżakowania. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nasza baza do wybornego wypieku miała nieco więcej czasu na dojrzewanie w lodówce. Postaw na wcześniejsze przygotowanie ciasta, a zobaczysz kolosalną różnicę w smaku. Gwarantujemy, że taki piernik wypadnie bezkonkurencyjnie - nie pobiją go nawet babcine wypieki.
Wśród świątecznych wypieków takich jak makowiec, keks, miodownik czy szarlotka nie może zabraknąć ciasta z dodatkiem korzennych i rozgrzewających nut. Staropolski sernik dojrzewający to zatem must have sezonu. Warto jednak przygotować go nieco wcześniej - wówczas przyprawy korzenne doskonale wnikną w ciasto, a to w grudniu wywoła prawdziwy zachwyt u domowników i gości.
Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik
Przepis na piernik staropolski - pierwsza faza to banał
Składniki:
- 500 g mąki,
- jajko,
- 2 żółtka,
- 250 g miodu,
- 150 g masła,
- 180 g cukru,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 80 ml mleka,
- 1,5 łyżeczki sody,
- 50 g orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Na początek przełóż do dużego garnka masło i cukier. Składniki zagotuj, zdejmij z ognia i przestudź.
- Do ciepłej masy dodaj też dodać mąkę, jajko i żółtka, przyprawę do piernika. Całość i wyrabiaj początkowo łyżką na jednolitą masę.
- Następnie dolej do ciasta mleka, dodaj sodę i rozdrobnione orzechy. Wszystko ponownie wyrabiamy drewnianą łyżką przez ok. 10 minut. Wskazówka - można skorzystać też z robota kuchennego.
- Tak przygotowane ciasto przełóż do szklanej misy z pokrywką. Szczelnie całość zamknij i odłóż na kolejne tygodnie leżakowania.
- Po tym czasie dojrzałe już ciasto piernikowe przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Kulę rozwałkuj, uformuj równy placek, przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 30 minut.
- Później ciasto ostudź i gotowe.
- Wskazówka - piernik warto przełożyć powidłami śliwkowymi i polać czekoladową polewą. Wówczas magia świąt będzie odczuwalna w każdym kęsie.