Nie zwlekaj i zacznij świąteczne przygotowania. Piernik staropolski już czeka, by leżakować do wigilii

Zapomnij o przygotowaniach na ostatni moment i... zacznij świąteczny sezon! Przepis na staropolski piernik gwarantuje piękny początek zimowej aury. Lepiej zrobić go ze sporym wyprzedzeniem - wówczas wyjdzie niebiańsko smaczny, delikatny i pełen korzennych smaków.

Czas mija nieubłaganie szybko, a co za tym idzie, święta zbliżają się wielkimi krokami. Ten radosny, rodzinny czas warto spędzić w anturażu najlepszych potraw - a te jak wiadomo, często wymagają poświęcenia i starannego przygotowania. Nic nie może się jednak ze staropolskim piernikiem, który leżakuje do świąt w lodówce, a później przechodzi prawdziwą transformację w jedno z najpyszniejszych ciast sezonu. 

Staropolski piernik wkracza do akcji - zrób go teraz, a wyjdzie doskonały 

Piernik staropolski to przepis na ciasto, które wymaga cierpliwości i minimum trzech tygodni leżakowania. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nasza baza do wybornego wypieku miała nieco więcej czasu na dojrzewanie w lodówce. Postaw na wcześniejsze przygotowanie ciasta, a zobaczysz kolosalną różnicę w smaku. Gwarantujemy, że taki piernik wypadnie bezkonkurencyjnie - nie pobiją go nawet babcine wypieki. 

Wśród świątecznych wypieków takich jak makowiec, keks, miodownik czy szarlotka nie może zabraknąć ciasta z dodatkiem korzennych i rozgrzewających nut. Staropolski sernik dojrzewający to zatem must have sezonu. Warto jednak przygotować go nieco wcześniej - wówczas przyprawy korzenne doskonale wnikną w ciasto, a to w grudniu wywoła prawdziwy zachwyt u domowników i gości. 

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Przepis na piernik staropolski - pierwsza faza to banał

Składniki: 

  • 500 g mąki,
  • jajko,
  • 2 żółtka,
  • 250 g miodu,
  • 150 g masła,
  • 180 g cukru,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 80 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 50 g orzechów włoskich.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek przełóż do dużego garnka masło i cukier. Składniki zagotuj, zdejmij z ognia i przestudź. 
  2. Do ciepłej masy dodaj też dodać mąkę, jajko i żółtka, przyprawę do piernika. Całość i wyrabiaj początkowo łyżką na jednolitą masę.
  3. Następnie dolej do ciasta mleka, dodaj sodę i rozdrobnione orzechy. Wszystko ponownie wyrabiamy drewnianą łyżką przez ok. 10 minut. Wskazówka - można skorzystać też z robota kuchennego. 
  4. Tak przygotowane ciasto przełóż do szklanej misy z pokrywką. Szczelnie całość zamknij i odłóż na kolejne tygodnie leżakowania. 
  5. Po tym czasie dojrzałe już ciasto piernikowe przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Kulę rozwałkuj, uformuj równy placek, przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 30 minut.
  6. Później ciasto ostudź i gotowe. 
  7. Wskazówka - piernik warto przełożyć powidłami śliwkowymi i polać czekoladową polewą. Wówczas magia świąt będzie odczuwalna w każdym kęsie. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.