-
Haps
-
Jak przygotować
- Zapomnij o ziemniakach i kaszy, ten farsz do pierogów nie ma sobie równych. Użyj tego warzywa
Zapomnij o ziemniakach i kaszy, ten farsz do pierogów nie ma sobie równych. Użyj sezonowego warzywa
Jesień to idealna pora roku na przyrządzanie nieco cięższych i rozgrzewających dań. Dodatkowo to właśnie w tym okresie można wykorzystać sezonowe owoce i warzywa, by zrobić dania o niezapomnianym smaku. By wykorzystać to w odpowiedni sposób, mamy coś specjalnego. Te pierogi pozostaną w twojej pamięci na długo.
Pierogi to klasyk nad klasykami. Najpopularniejszymi połączeniami smakowymi, które zamyka się w elastycznym cieście, są ziemniaki i twaróg, kapusta i grzyby, czy kasza z dodatkiem sera. Jednak w obecnych czasach wiele osób próbuje eksperymentować nawet z takimi kultowymi potrawami.
Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień
Ze względu na to, że pierogi są naprawdę smaczne, powstało wiele różnych farszy, które nie przypominają tych klasycznych. Jednym z nich jest nadzienie zrobione z gotowanych buraków i sera feta. Wykorzystanie czerwonego buraka jest świetną opcją, gdy chce się zrobić danie, które zaskakuje nie tylko smakiem, a także wyglądem. Tak przyrządzone pierogi świetnie smakują z kwaśną śmietaną, można je również posypać boczkiem lub wysmażoną cebulą.
Przepis na pierogi z burakami
Składniki na ciasto
- pół kilo mąki pszennej,
- 250 ml ciepłej wody,
- łyżka masła,
- szczypta soli.
Składniki na farsz
- 4 ugotowane buraki,
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
- pół łyżeczki cukru,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- sok z jednej cytryny,
- 2 średnie cebule,
- 150 g sera feta,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie pierogów zacznij od przygotowania ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Następnie dodaj masło, a także sól.
- Delikatnie mieszając, zacznij stopniowo wlewać do składników ciepłą wodę. Ugniataj ciasto do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Tak przygotowane przykryj ścierką lub ciepłym talerzem, by nie stało się suche.
- Teraz czas na przyrządzenie farszu. Cebule obierz z łupin i posiekaj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i gdy stanie się ciepły, podsmaż na nim warzywo.
- Ugotowane i schłodzone buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do dużej miski. Dodaj do nich cebule, wsyp oba pieprze, sól, a także cukier. Na koniec wlej sok z cytryny i wrzuć pokruszony ser feta. Wszystko dokładnie zamieszaj do połączenia.
- Gdy oba składniki mamy już gotowe, czas złożyć pierogi w całość. Na stolnicy rozsyp niewielką ilość mąki. Ciasto podziel na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki wytnij z niego okręgi. Na środku każdego z nich ułóż przygotowany farsz i dokładnie zalep. Upewnij się, że nadzienie nie wypłynie podczas gotowania.
- Do dużego garnka wolej olej, wsyp łyżkę soli i łyżeczkę oleju. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wrzuć do niej partiami gotowe pierogi. Gotuj je przez 3 minuty od wypłynięcia.
- Tak przygotowane pierogi serwuj z okrasą z cebuli lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl