Zapomnij o ziemniakach i kaszy, ten farsz do pierogów nie ma sobie równych. Użyj sezonowego warzywa

Jesień to idealna pora roku na przyrządzanie nieco cięższych i rozgrzewających dań. Dodatkowo to właśnie w tym okresie można wykorzystać sezonowe owoce i warzywa, by zrobić dania o niezapomnianym smaku. By wykorzystać to w odpowiedni sposób, mamy coś specjalnego. Te pierogi pozostaną w twojej pamięci na długo.

Pierogi to klasyk nad klasykami. Najpopularniejszymi połączeniami smakowymi, które zamyka się w elastycznym cieście, są ziemniaki i twaróg, kapusta i grzyby, czy kasza z dodatkiem sera. Jednak w obecnych czasach wiele osób próbuje eksperymentować nawet z takimi kultowymi potrawami.

Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Ze względu na to, że pierogi są naprawdę smaczne, powstało wiele różnych farszy, które nie przypominają tych klasycznych. Jednym z nich jest nadzienie zrobione z gotowanych buraków i sera feta. Wykorzystanie czerwonego buraka jest świetną opcją, gdy chce się zrobić danie, które zaskakuje nie tylko smakiem, a także wyglądem. Tak przyrządzone pierogi świetnie smakują z kwaśną śmietaną, można je również posypać boczkiem lub wysmażoną cebulą.

Przepis na pierogi z burakami

Składniki na ciasto

  • pół kilo mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • łyżka masła,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz

  • 4 ugotowane buraki,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • pół łyżeczki cukru,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 średnie cebule,
  • 150 g sera feta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie pierogów zacznij od przygotowania ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Następnie dodaj masło, a także sól.
  2. Delikatnie mieszając, zacznij stopniowo wlewać do składników ciepłą wodę. Ugniataj ciasto do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Tak przygotowane przykryj ścierką lub ciepłym talerzem, by nie stało się suche.
  3. Teraz czas na przyrządzenie farszu. Cebule obierz z łupin i posiekaj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i gdy stanie się ciepły, podsmaż na nim warzywo. 
  4. Ugotowane i schłodzone buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do dużej miski. Dodaj do nich cebule, wsyp oba pieprze, sól, a także cukier. Na koniec wlej sok z cytryny i wrzuć pokruszony ser feta. Wszystko dokładnie zamieszaj do połączenia.
  5. Gdy oba składniki mamy już gotowe, czas złożyć pierogi w całość. Na stolnicy rozsyp niewielką ilość mąki. Ciasto podziel na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki wytnij z niego okręgi. Na środku każdego z nich ułóż przygotowany farsz i dokładnie zalep. Upewnij się, że nadzienie nie wypłynie podczas gotowania.
  6. Do dużego garnka wolej olej, wsyp łyżkę soli i łyżeczkę oleju. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wrzuć do niej partiami gotowe pierogi. Gotuj je przez 3 minuty od wypłynięcia.
  7. Tak przygotowane pierogi serwuj z okrasą z cebuli lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.