Sycąca i rozgrzewająca zupa węgierska według receptury siostry Anastazji. Pamiętaj, by dodać ten konserwowy składnik

Węgierska zupa gulaszowa to idealne danie na jesień. Porcja zupy nasyci nas na wiele godzin, rozgrzeje po chłodnym dniu, a do tego przygotujemy ją z sezonowych warzyw. Siostra Anastazja dodaje do niej jeden nietypowy składnik. Najpierw trzeba go jednak odcedzić z marynaty.

Można śmiało powiedzieć, że siostra Anastazja to najpopularniejsza zakonnica w Polsce. Zasłynęła ze swoich autorskich książek kulinarnych, które przypadły do gustu wielu polskim gospodyniom. Sprawdzone przepisy i nietuzinkowe rozwiązania pośród tradycyjnych dań, to dokładnie to, co ją wyróżnia. W przepisie na zupę węgierską siostra Anastazja poleca dorzucić... marynowane pieczarki i konserwową paprykę. To ich smak podkręci aromat całego dania. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej lub karkówki,
  • 2 czerwone papryki konserwowe,
  • 2 cebule,
  • 300 g pieczarek marynowanych,
  • 1 puszka groszku zielonego,
  • pół szklanki śmietany,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • słodka papryka,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Węgierska zupa z przepisu siostry Anastazji. Gar tej zupy starczy na kilka dni

Wybrane mięso oczyszczamy z błonek i tłustych kawałków, a następnie kroimy w kostkę. Cebulę zaś obieramy i siekamy w cienkie piórka. Oba te składniki podsmażamy na odrobinie dobrze rozgrzanego oleju. Cebula powinna się zeszklić, a mięso zmięknąć. Pod koniec smażenia zawartość patelni doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Przekładamy całość do garnka.

Dobrze wysmażone mięso i cebulę zalewamy wodą (ok. 1,5 l), a następnie dodajemy marynowane pieczarki, groszek z puszki i pokrojoną w drobne kawałki konserwową paprykę. Gotujemy zupę pod przykryciem przez 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, a następnie zagęszczamy zupę roztworem mąki i wody. Przed podaniem wystarczy zupę węgierską zabielić i doprawić ponownie solą i pieprzem. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Więcej o: