-
Haps
-
Jak przygotować
- Schabowe w tej panierce zyskują nowy smak. To nie mąka, ani bułka tarta. Ten dodatek podaje się na śniadanie
Schabowe w tej panierce zyskują nowy smak. To nie mąka, ani bułka tarta. Ten dodatek podaje się na śniadanie
Kotlety schabowe są popularnym w Polsce przysmakiem. Przyjęlo się, że przyrządza się je co niedzielę, zaraz po rosole. Klasyczny przepis mówi o tym, by kawałki mięsa panierować w jajku i bułce tartej. My jednak odchodzimy od tej reguły i proponujemy coś innego. Ten składnik jest popularny gdy chcemy przyrządzić słodkie śniadanie.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotlety schabowe zaliczają się do klasyków kuchni polskiej. Nie dość, że są proste w przygotowaniu, to można je podać z ulubionymi dodatkami, bo ze wszystkim smakują obłędnie. Znane nam przepisy na te kawałki mięsa zgodnie twierdzą, że wykonuje się je z bułki tartej i jajka. My tym razem chcemy pokazać ich inną wersję. Znaną nam bułkę należy zamienić na mniej oczywisty składnik, jakim są płatki owsiane. To właśnie one są składnikiem wielu śniadań, lecz mało kto używa ich do wykonania dania głównego. Mięsne kawałki obtoczone w takich płatkach, a później wysmażone na złoto są idealne chrupiące i smaczne. Przetestuj ten przepis przy najbliższej okazji, a nie pożałujesz. Rodzina już po pierwszym kęsie powie, że są najlepsze!
Przepis na schabowy w panierce z płatków owsianych
Składniki
- 4 plastry schabu,
- jajko,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- pół szklanki płatków owsianych,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Schab dokładnie oczyść i umieść go na desce do krojenia. Następnie za pomocą tłuczka rozbij go na cienkie plastry.
- W jeden misce rozsyp mąkę pszenną, w drugiej płatki owsiane, a do kolejnej wbij jajko i energicznie je roztrzep.
- Każdy rozbity kawałek mięsa obsyp z dwóch stron solą i pieprzem. Następnie przenieś je do miseczki z mąką i dokładnie je obtocz. Teraz namocz je dokładnie w jajku, a na koniec obsyp płatkami owsianymi.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący ułóż na nim kawałki mięsa. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Wysmażony schab podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl