Przepis na naleśniki delikatne jak skóra niemowlęcia. Ewa Wachowicz podrasowała klasykę

Jak zrobić naleśniki, żeby były elastyczne, delikatne i aksamitnie gładkie? Ewa Wachowicz już nie raz i nie dwa udowodniła, że jej przepisy są proste i zawsze wychodzą i tak samo, a nawet jeszcze lepiej jest z naleśnikami. Przepis na naleśniki Ewy Wachowicz nadaje się i na słodko i na słono, a kluczem jest odppwiednia liczba jajek.

Więcej przepisów na śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki to w teorii jedna z najłatwiejszych rzeczy, jakie można przygotować w kuchni i zarazem najbardziej uniwersalna. Można podać je na śniadanie z dżemem lub owocami i bitą śmietaną, świetne będą zapiekane w piekarniku z sosem bolońskim oraz nafaszerowane serem i odsmażone na patelni to wymarzona kolacja po ciężkim dniu. Naleśniki jednak czasami wychodzą twarde, ciężkie i chropowate. Z przepisem Ewy Wachowicz te naleśnikowe problemy odejdą w zapomnienie. Do ciasta dodaj nie dwa, a cztery jajka, a naleśniki wyjdą najpyszniejsze. 

Zobacz wideo

Naleśniki - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 4 średnie jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru (jeśli podajesz naleśniki na słodko)

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. 
  2. Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli oraz cukier i całość zmiksuj. 
  3. Do miski z mąką dodaj jajka, mleko oraz wodę i zmiksuj na gładkie ciasto. Następnie odłóż na kilkanaście minut do pół godziny, by gluten w mącę spęczniał - dzięki temu ciasto będzie elastyczne. 
  4. Patelnię delikatnie natłuść i kiedy będzie porządnie nagrzana, nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki. 
  5. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż z obu stron będą złote. Podawaj na słodko z serem lub dżemem albo w wersji wytrawnej, na przykład z kurczakiem lub ze szpinakiem. 

Takie naleśniki z pewnością zasmakują każdemu, bez względu na to, czy będą podane na słodko, czy na słono. Jedno jest pewne - Ewa Wachowicz wie, co robi i robi to dobrze, zwłaszcza jeśli chodzi właśnie o naleśniki. 

Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.