Dynia to królowa jesieni i nie ma co do tego wątpliwości. Sezonowe, kolorowe warzywo gości na naszych talerzach w rozmaitych postaciach - od kremowych zup, przez kluseczki i wypieki, po obłędne dania główne. Dzisiejszą polecajką jest zapiekanka z dynią w roli głównej, która smakuje i prezentuje się wybornie.
Zapiekanka z dynią w kolorowym anturażu, czyli przepis na szybki, smaczny obiad
Jesienne produkty spożywcze mają za zadanie nie tylko nas odżywić, ale i zadbać o nasze zdrowie. W momencie gdy za oknem króluje ponura, deszczowa aura warto zadbać, by w domowym menu nie brakowało witamin, owoców, warzyw no i przy okazji kolorów! Daniem, które spełnia wszystkie z powyższych wymagań, jest zapiekanka dyniowa. Zrobisz ją w mgnieniu oka, a smak, prezencja i niebywały aromat zaskoczą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Do przygotowania zapiekanki dyniowej nie trzeba wiele. Poza dorodną dynią warto mieć w zanadrzu także ziemniaki, cebulę, ser i mieszankę kolorowych przypraw. Nie obejdzie się też bez dodatku świeżej zieleniny. Wszystko wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować - później składniki łączymy, zapiekamy i gotowe!
Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Przepis na zapiekankę dyniową pod serową pierzynką
Składniki:
- 500 g miąższu z dyni piżmowej,
- 500 g ziemniaków,
- 100 g żółtego sera (można też połączyć kilka rodzajów),
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- garść siekanego szczypiorku,
- łyżeczka mielonej papryki wędzonej,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
- Na początku obierz ziemniaki. Bulwy umyj, pokrój i ugotuj.
- W tym czasie wydrąż dynię, pokrój miąższ na mniejsze kawałki. Ser z kolei zetrzyj na tarce. Zieleninę oraz cebulę pokrój.
- Do dużej miski wrzuć miąższ z dyni, tarty ser, mieloną paprykę. Rozbij jajka, żółtka dorzuć do miski z dynią, z kolei z białek ubij sztywną pianę.
- Masę dyniową dokładnie wymieszaj. Dodaj podsmażoną na oliwie cebulkę i czosnek.
- Na koniec odcedź ugotowane ziemniaki - całość miksuj na małych obrotach, pamiętaj by całości nie blendować - wówczas wyjdzie papka.
- Masę dopraw solą, pieprzem, zieleniną i imbirem oraz pianę z białek.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Na dno wyłóż masę ziemniaczaną, na górę masę dyniową. całość wyrównaj i na koniec dodatkowo posyp serem.
- Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.
- Taka zapiekanka jest gotowa do podania - na koniec posyp ją jeszcze szczypiorkiem oraz pietruszką i gotowe!