• Link został skopiowany

Jesienna zapiekanka z dynią. Zrób szybki obiad z sezonowym twistem i zapiecz go pod obłędną pierzynką

Szukasz przepisu na szybki, kolorowy i jednocześnie smaczny obiad? Zapiekanka dyniowa sprawdzi się w tej roli doskonale - to obłędne, sezonowe danie zrobisz ekspresowo, a niebywały smak i tak zrobi wrażenie. Poza dynia dodaj też inne warzywa i zapiecz całość pod serową pierzynką.
Kolacja na ciepło - 3 pomysły na rozgrzewający, ale lekki posiłek. Idealne na jesienny wieczór. Zdjęcie ilustracyjne
istock

Dynia to królowa jesieni i nie ma co do tego wątpliwości. Sezonowe, kolorowe warzywo gości na naszych talerzach w rozmaitych postaciach - od kremowych zup, przez kluseczki i wypieki, po obłędne dania główne. Dzisiejszą polecajką jest zapiekanka z dynią w roli głównej, która smakuje i prezentuje się wybornie. 

Zapiekanka z dynią w kolorowym anturażu, czyli przepis na szybki, smaczny obiad 

Jesienne produkty spożywcze mają za zadanie nie tylko nas odżywić, ale i zadbać o nasze zdrowie. W momencie gdy za oknem króluje ponura, deszczowa aura warto zadbać, by w domowym menu nie brakowało witamin, owoców, warzyw no i przy okazji kolorów! Daniem, które spełnia wszystkie z powyższych wymagań, jest zapiekanka dyniowa. Zrobisz ją w mgnieniu oka, a smak, prezencja i niebywały aromat zaskoczą nawet najbardziej wymagające podniebienia. 

Do przygotowania zapiekanki dyniowej nie trzeba wiele. Poza dorodną dynią warto mieć w zanadrzu także ziemniaki, cebulę, ser i mieszankę kolorowych przypraw. Nie obejdzie się też bez dodatku świeżej zieleniny. Wszystko wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować - później składniki łączymy, zapiekamy i gotowe!

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Przepis na zapiekankę dyniową pod serową pierzynką

Składniki:

  • 500 g miąższu z dyni piżmowej,
  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g żółtego sera (można też połączyć kilka rodzajów),
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • garść siekanego szczypiorku,
  • łyżeczka mielonej papryki wędzonej,
  • łyżeczka mielonego imbiru,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku obierz ziemniaki. Bulwy umyj, pokrój i ugotuj. 
  2. W tym czasie wydrąż dynię, pokrój miąższ na mniejsze kawałki. Ser z kolei zetrzyj na tarce. Zieleninę oraz cebulę pokrój. 
  3. Do dużej miski wrzuć miąższ z dyni, tarty ser, mieloną paprykę. Rozbij jajka, żółtka dorzuć do miski z dynią, z kolei z białek ubij sztywną pianę. 
  4. Masę dyniową dokładnie wymieszaj. Dodaj podsmażoną na oliwie cebulkę i czosnek.
  5. Na koniec odcedź ugotowane ziemniaki - całość miksuj na małych obrotach, pamiętaj by całości nie blendować - wówczas wyjdzie papka. 
  6. Masę dopraw solą, pieprzem, zieleniną i imbirem oraz pianę z białek. 
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Na dno wyłóż masę ziemniaczaną, na górę masę dyniową. całość wyrównaj i na koniec dodatkowo posyp serem. 
  8. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut. 
  9. Taka zapiekanka jest gotowa do podania - na koniec posyp ją jeszcze szczypiorkiem oraz pietruszką i gotowe! 
Więcej o: