Kotlet schabowy to tradycyjne polskie danie, które często gości na naszych stołach. Smakołyk doczekał się jednak wielu wersji, a w każdym domu przygotowuje się go nieco inaczej. Warto jednak poznać nasz niezawodny przepis, który gwarantuje kruche, soczyste i smakowite mięso i to na dodatek w perfekcyjnej, złotej panierce.
Polska kuchni nie tylko rosołem i pierogami słynie. Wysoko plasuje też kultowy schabowy, który często gości na naszych talerzach, podawany jest też w wielu restauracjach, a nawet na wszelakich przyjęciach jak np. wesela. Jak więc doskonale wiadomo, schabowego zna i lubi niemal każdy. Warto jednak poznać technikę, która pozwoli przygotować mięso tak jak każda doświadczona gospodyni i nie jeden szef kuchni.
Idealny schabowy to przede wszystkim dorodny kawałek mięsa - bez tego ani rusz. Drugą istotną rzeczą jest też mleczna kąpiel, w której nasz schaboszczak nabierze smak i kruchości. Nabiał to jednak nie wszystko - warto dodać też cebulę, czosnek oraz przyprawy. Na koniec.tylko panierowanie w mące, rozmąconym jajku i dobrej jakości bułce tartej. To prosty przepis na kulinarny sukces. Tak zaserwowany schabowy zadowoli nawet najbardziej wymagających.
Składniki:
Sposób przygotowania: