Przepis na tradycyjnego schabowego. Aby uniknąć suchego, gumowego mięsa wystarczy pamiętać o kąpieli

Nie ma nic smaczniejszego od kultowej, polskiej kuchni. Wśród smakowitych dań tradycyjny kotlet schabowy nie ma sobie równych. Jest tylko jeden warunek - mięso musi być kruche, soczyste i delikatne. Zapewni to trik z nabiałem i dodatek kultowych składników.

Kotlet schabowy to tradycyjne polskie danie, które często gości na naszych stołach. Smakołyk doczekał się jednak wielu wersji, a w każdym domu przygotowuje się go nieco inaczej. Warto jednak poznać nasz niezawodny przepis, który gwarantuje kruche, soczyste i smakowite mięso i to na dodatek w perfekcyjnej, złotej panierce. 

Tradycyjny schabowy - przepis na idealne mięso w anturażu chrupiącej panierki 

Polska kuchni nie tylko rosołem i pierogami słynie. Wysoko plasuje też kultowy schabowy, który często gości na naszych talerzach, podawany jest też w wielu restauracjach, a nawet na wszelakich przyjęciach jak np. wesela. Jak więc doskonale wiadomo, schabowego zna i lubi niemal każdy. Warto jednak poznać technikę, która pozwoli przygotować mięso tak jak każda doświadczona gospodyni i nie jeden szef kuchni. 

Idealny schabowy to przede wszystkim dorodny kawałek mięsa - bez tego ani rusz. Drugą istotną rzeczą jest też mleczna kąpiel, w której nasz schaboszczak nabierze smak i kruchości. Nabiał to jednak nie wszystko - warto dodać też cebulę, czosnek oraz przyprawy. Na koniec.tylko panierowanie w mące, rozmąconym jajku i dobrej jakości bułce tartej. To prosty przepis na kulinarny sukces. Tak zaserwowany schabowy zadowoli nawet najbardziej wymagających. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kotlety schabowe w tradycyjnej wersji

Składniki: 

  • 600 g schabu środkowego,
  • 500 ml mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • jajko, 
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka bułki tartej,
  • 3 liście laurowe,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • olej roślinny lub np. smalec do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od poporcjowania mięsa na cienkie, równe kotlety. 
  2. Każdy kawałek rozbij delikatnie tłuczkiem - najlepiej przez folię, wówczas nie zrobią się w płatach dziury. 
  3. Gotowe kotlety przełóż do mleka z dodatkiem pokrojonej cebuli, czosnku, liści laurowych, soli i pieprzu. 
  4. Mięso marynuj w ten sposób minimum trzy godziny. 
  5. Po tym czasie kotlety odsącz z zalewy i przejdź do panierowania. 
  6. Kolejno obtaczaj mięso w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Układaj na nim kotlety i smaż z obu stron na złoty kolor. 
  8. Tak przygotowane schabowe odsącz na ręczniku papierowym - serwuj z ziemniaczkami i mizerią lub innymi ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: