Przepis na klasyczne kotlety mielone przekazywany jest w wielu rodzinach z pokolenia na pokolenie. W obecnych czasach nawet jeśli ktoś nie posiada receptury babci, to z łatwością może znaleźć ją w internecie. Poniżej znajdziesz sprawdzony i banalnie prosty przepis, który jeszcze nigdy nie zawiódł. Wręcz przeciwnie - domownicy zawsze proszą o dokładkę.
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez jednej z jej "flagowych" potraw. Kotlety mielone są znane i uwielbiane jak Polska długa i szeroka. Niewielkie, okrągłe kawałki soczystego mięsa z aromatycznymi przyprawami to przysmak, który może zrobić każdy. To świetna propozycja na prosty, pożywny i pyszny obiad zarówno na świąteczny posiłek, jak i codzienny obiad.
Składniki:
Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Odstaw ją do ostygnięcia, a następnie umieść mięso w misce. Dodaj rozbite jajko, bułkę tartą, majeranek, sól, pieprz oraz zeszkloną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wlej łyżkę wody i wymieszaj wszystkie składniki ręcznie. Wyrabiaj masę, aż całość się połączy. Dłonie zwilż nieco wodą i zacznij formować z mięsa niewielkie kuleczki, lekko spłaszczone. Po uformowaniu obtocz je w bułce tartej i umieść na natłuszczonej i rozgrzanej patelni. Smaż kotlety obustronnie, aż się zarumienią i przybiorą złocistą barwę.
Najlepiej smakują podane z ziemniakami pieczonymi lub tłuczonymi oraz zestawem ulubionych surówek. Równie dobrze możesz je też zaserwować z kopytkami, kluskami śląskimi i kładzionymi, a także makaronem, ryżem i kaszą. Kotlety mielone pasują niemal do wszystkiego, co oznacza, że przygotowując posiłek, możesz puścić wodzy wyobraźni. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl