• Link został skopiowany

Przepis na klasyczne mielone, które zwalą z nóg nawet babcię-kucharkę. Są soczyste, miękkie i pyszne

Klasyczne kotlety mielone to przysmak obiadowy, jakim raczyły nas mamy i babcie. Są proste w wykonaniu, a na dodatek wyróżnia je smak nie do podrobienia. Tradycyjne mielone są miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Właśnie takie wychodzą z przepisu, którym się dziś dzielimy.
Przepis na klasyczne mielone jak u babci
fot. ALLEKO / iStock.com

Przepis na klasyczne kotlety mielone przekazywany jest w wielu rodzinach z pokolenia na pokolenie. W obecnych czasach nawet jeśli ktoś nie posiada receptury babci, to z łatwością może znaleźć ją w internecie. Poniżej znajdziesz sprawdzony i banalnie prosty przepis, który jeszcze nigdy nie zawiódł. Wręcz przeciwnie - domownicy zawsze proszą o dokładkę.

Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Przepis na klasyczne mielone, dzięki którym poczujesz się jak na obiedzie u babci. Jednak dokładka nie wystarczy

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez jednej z jej "flagowych" potraw. Kotlety mielone są znane i uwielbiane jak Polska długa i szeroka. Niewielkie, okrągłe kawałki soczystego mięsa z aromatycznymi przyprawami to przysmak, który może zrobić każdy. To świetna propozycja na prosty, pożywny i pyszny obiad zarówno na świąteczny posiłek, jak i codzienny obiad.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 2 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżka wody,
  • sól i pieprz.

Soczyste i aromatyczne kotlety mielone. Sposób przygotowania

Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Odstaw ją do ostygnięcia, a następnie umieść mięso w misce. Dodaj rozbite jajko, bułkę tartą, majeranek, sól, pieprz oraz zeszkloną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Wlej łyżkę wody i wymieszaj wszystkie składniki ręcznie. Wyrabiaj masę, aż całość się połączy. Dłonie zwilż nieco wodą i zacznij formować z mięsa niewielkie kuleczki, lekko spłaszczone. Po uformowaniu obtocz je w bułce tartej i umieść na natłuszczonej i rozgrzanej patelni. Smaż kotlety obustronnie, aż się zarumienią i przybiorą złocistą barwę.

Najlepiej smakują podane z ziemniakami pieczonymi lub tłuczonymi oraz zestawem ulubionych surówek. Równie dobrze możesz je też zaserwować z kopytkami, kluskami śląskimi i kładzionymi, a także makaronem, ryżem i kaszą. Kotlety mielone pasują niemal do wszystkiego, co oznacza, że przygotowując posiłek, możesz puścić wodzy wyobraźni. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: