Rekordowe zainteresowanie tym ciastem oznacza, że z pewnością warto go spróbować

Interesuje Cię proste ciasto, które przygotujesz w kilka chwil? Sprawdź przepis i oczaruj swoich gości znakomitym smakiem. Ciasto warto przygotować dzień wcześniej, w większej ilości (znika z talerzy z prędkością światła).

Ciasto lion bez pieczenia. Ten deser przygotujesz bez piekarnika

Ciasto lion bez pieczenia to idealne rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które nie mają piekarnika lub chcą zaoszczędzić energię. Warto mieć na uwadze fakt, że ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach. Dlatego też warto przygotować je dzień wcześniej.

Ciasto lion - jak przygotować?

Składniki:

  • około 750 ml mleka
  • około 500 g herbatników
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • ulubione orzechy
  • około pół szklanki masła orzechowego
  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

  1. Wymieszaj budyń ze szklanką mleka.
  2. Następnie wlej ją do reszty mleka i zagotuj.
  3. Dodaj cukier i wymieszaj.
  4. Zagotuj. Odstaw z ognia i pozostaw do wystudzenia.
  5. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozłóż herbatniki.
  6. Na nich umieść masę kajmakową. Przykryj kolejną warstwą herbatników.
  7. Ubij masło. Następnie dodawaj je stopniowo do budyniu w trakcie miksowania. Pamiętaj, że budyń musi być zimny.
  8. Masę podziel na dwie części.
  9. Jedną część przełóż na herbatniki. Przykryj ją warstwą ciastek.
  10. Drugą część wymieszaj z masłem orzechowym. Przełóż na herbatniki.
  11. Posyp ulubionymi, posiekanymi orzechami.
  12. Czekoladę rozpuść z olejem. Wymieszaj i polej ciasto.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na ciasto lion z ryżem preparowanym

Co powiecie na przepis na ciasto lion z ryżem preparowanym i ponczem? Takiego deseru z pewnością nie jedliście! Przepis jest na dużą blaszkę. W sam raz na rodzinne party. 

Ciasto lion -  przepis krok po kroku:

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • około 1,5 szklanki mąki tortowej
  • około 2 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

Składniki na masę:

  • 4 żółtka
  • około 3-4 szklanek mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 kostki masła
  • 5 łyżek cukru

Składniki na poncz:

  • odrobina soku z cytryny
  • łyżka cukru
  • odrobina wody
  • łyżka wódki

Pozostałe składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • około 100 g orzeszków ziemnych
  • olej
  • bułka tarta

Wykonanie:

  1. Wykonaj dwa biszkopty. 
  2. Białka oddziel od żółtek. Ubij na sztywno z cukrem. Stopniowo dodawaj po żółtku.
  3. Następnie przesiej mąkę. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Dołóż startą czekoladę. Całość wymieszaj.
  4. Przygotuj blaszkę. Posmaruj ją tłuszczem. Obsyp bułką tartą.
  5. Ciasto przelej do dwóch blaszek.
  6. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10-15 minut w temperaturze 170 stopni.
  7. Przejdź do wykonania masy.
  8. Zagotuj trzy szklanki mleka. Weź szklankę mleka. Dodaj żółtka. Dołóż obie mąki. Dodaj cukier. Całość dokładnie zmiksuj na gładko.
  9. Tak przygotowaną masę, dodaj do gotującego się mleka.
  10. Po ugotowaniu ostudź. Masa budyniowa musi być zimna.
  11. Utrzyj masło z budyniem, dodając budyń po łyżce.
  12. Dodaj sok cytrynowy.
  13. Wszystko wymieszaj.
  14. Przygotuj ryż. Wymieszaj go z masą kajmakową.
  15. Biszkopt nasącz ponczem. Dalej rozłóż ryż. Całość dokładnie wyrównaj.
  16. Dalej rozłóż około 2/3 masy budyniowej.
  17. Przykryj drugim blatem biszkoptowym.
  18. Nasącz go ponczem. Rozłóż resztę kremu i posyp orzeszkami. Ciasto przełóż do lodówki i odstaw do schłodzenia.

Zobacz też: Niebanalne ciasto z gruszkami - dużo lepsze niż szarlotka, ale mało kto je robi

Więcej o:
Copyright © Agora SA