• Link został skopiowany

To ciasto jest gwiazdą rodzinnych imprez. Znika szybciej niż sernik

Dwa przepisy, jeden smak, który kojarzy się z dzieciństwem. Ciasto Lion możesz zrobić na dwa sposoby - w wersji bez pieczenia lub bardziej efektownej z ryżem preparowanym i biszkoptem. Obie mają jedną cechę wspólną: znikają z talerzy błyskawicznie.
Ciasto lion
modracice / Shutterstock

Jeśli zdarza ci się czasem marzyć o cieście, które smakuje jak baton, ale wygląda jak domowy wypiek, to chyba mamy coś dla ciebie. Ciasto Lion możesz przygotować na dwa sposoby: w szybszej wersji bez pieczenia oraz z delikatnym biszkoptem i chrupiącym ryżem. W artykule znajdziesz oba przepisy krok po kroku.

Zobacz wideo Przepis na crumble jabłkowy z orzechami

Ciasto lion bez pieczenia - jak przygotować?

Składniki:

  • około 750 ml mleka,
  • około 500 g herbatników,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • ulubione orzechy,
  • około pół szklanki masła orzechowego,
  • 100 g czekolady,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj budyń ze szklanką mleka.
  2. Następnie wlej ją do reszty mleka i zagotuj.
  3. Dodaj cukier i wymieszaj.
  4. Zagotuj. Odstaw z ognia i pozostaw do wystudzenia.
  5. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozłóż herbatniki.
  6. Na nich umieść masę kajmakową. Przykryj kolejną warstwą herbatników.
  7. Ubij masło. Następnie dodawaj je stopniowo do budyniu w trakcie miksowania. Pamiętaj, że budyń musi być zimny.
  8. Masę podziel na dwie części.
  9. Jedną część przełóż na herbatniki. Przykryj ją warstwą ciastek.
  10. Drugą część wymieszaj z masłem orzechowym. Przełóż na herbatniki.
  11. Posyp ulubionymi, posiekanymi orzechami.
  12. Czekoladę rozpuść z olejem. Wymieszaj i polej ciasto.

Przepis na ciasto lion z ryżem preparowanym

Co powiesz na przepis na ciasto lion z ryżem preparowanym i ponczem? Takiego deseru z pewnością nie jadłeś! Przepis jest na dużą blaszkę. W sam raz na rodzinne party. 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 250 g cukru,
  • około 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • około 2 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 tabliczki białej czekolady.

Składniki na masę:

  • 4 żółtka,
  • około 3-4 szklanek mleka,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 1,5 kostki masła,
  • 5 łyżek cukru.

Składniki na poncz:

  • odrobina soku z cytryny,
  • łyżka cukru,
  • odrobina wody,
  • łyżka wódki.

Pozostałe składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • około 100 g orzeszków ziemnych,
  • olej,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

  1. Wykonaj dwa biszkopty. 
  2. Białka oddziel od żółtek. Ubij na sztywno z cukrem. Stopniowo dodawaj po żółtku.
  3. Następnie przesiej mąkę. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Dołóż startą czekoladę. Całość wymieszaj.
  4. Przygotuj blaszkę. Posmaruj ją tłuszczem. Obsyp bułką tartą.
  5. Ciasto przelej do dwóch blaszek.
  6. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10-15 minut w temperaturze 170 stopni.
  7. Przejdź do wykonania masy.
  8. Zagotuj trzy szklanki mleka. Weź szklankę mleka. Dodaj żółtka. Dołóż obie mąki. Dodaj cukier. Całość dokładnie zmiksuj na gładko.
  9. Tak przygotowaną masę, dodaj do gotującego się mleka.
  10. Po ugotowaniu ostudź. Masa budyniowa musi być zimna.
  11. Utrzyj masło z budyniem, dodając budyń po łyżce.
  12. Dodaj sok cytrynowy.
  13. Wszystko wymieszaj.
  14. Przygotuj ryż. Wymieszaj go z masą kajmakową.
  15. Biszkopt nasącz ponczem. Dalej rozłóż ryż. Całość dokładnie wyrównaj.
  16. Dalej rozłóż około 2/3 masy budyniowej.
  17. Przykryj drugim blatem biszkoptowym.
  18. Nasącz go ponczem. Rozłóż resztę kremu i posyp orzeszkami. Ciasto przełóż do lodówki i odstaw do schłodzenia.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: