Dwa przepisy, jeden smak, który kojarzy się z dzieciństwem. Ciasto Lion możesz zrobić na dwa sposoby - w wersji bez pieczenia lub bardziej efektownej z ryżem preparowanym i biszkoptem. Obie mają jedną cechę wspólną: znikają z talerzy błyskawicznie.
modracice / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli zdarza ci się czasem marzyć o cieście, które smakuje jak baton, ale wygląda jak domowy wypiek, to chyba mamy coś dla ciebie. Ciasto Lion możesz przygotować na dwa sposoby: w szybszej wersji bez pieczenia oraz z delikatnym biszkoptem i chrupiącym ryżem. W artykule znajdziesz oba przepisy krok po kroku.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na crumble jabłkowy z orzechami
Ciasto lion bez pieczenia - jak przygotować?
Składniki:
około 750 ml mleka,
około 500 g herbatników,
2-3 łyżki cukru,
2 budynie waniliowe,
1 puszka masy kajmakowej,
ulubione orzechy,
około pół szklanki masła orzechowego,
100 g czekolady,
1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj budyń ze szklanką mleka.
Następnie wlej ją do reszty mleka i zagotuj.
Dodaj cukier i wymieszaj.
Zagotuj. Odstaw z ognia i pozostaw do wystudzenia.
Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozłóż herbatniki.
Na nich umieść masę kajmakową. Przykryj kolejną warstwą herbatników.
Ubij masło. Następnie dodawaj je stopniowo do budyniu w trakcie miksowania. Pamiętaj, że budyń musi być zimny.
Masę podziel na dwie części.
Jedną część przełóż na herbatniki. Przykryj ją warstwą ciastek.
Drugą część wymieszaj z masłem orzechowym. Przełóż na herbatniki.
Posyp ulubionymi, posiekanymi orzechami.
Czekoladę rozpuść z olejem. Wymieszaj i polej ciasto.
Przepis na ciasto lion z ryżem preparowanym
Co powiesz na przepis na ciasto lion z ryżem preparowanym i ponczem? Takiego deseru z pewnością nie jadłeś! Przepis jest na dużą blaszkę. W sam raz na rodzinne party.
Składniki na biszkopt:
6 jajek,
250 g cukru,
około 1,5 szklanki mąki tortowej,
około 2 łyżek mąki ziemniaczanej,
1/2 tabliczki białej czekolady.
Składniki na masę:
4 żółtka,
około 3-4 szklanek mleka,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
6 łyżek mąki pszennej,
1,5 kostki masła,
5 łyżek cukru.
Składniki na poncz:
odrobina soku z cytryny,
łyżka cukru,
odrobina wody,
łyżka wódki.
Pozostałe składniki:
100 g ryżu preparowanego,
1 puszka masy kajmakowej,
około 100 g orzeszków ziemnych,
olej,
bułka tarta.
Sposób przygotowania:
Wykonaj dwa biszkopty.
Białka oddziel od żółtek. Ubij na sztywno z cukrem. Stopniowo dodawaj po żółtku.
Następnie przesiej mąkę. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Dołóż startą czekoladę. Całość wymieszaj.
Przygotuj blaszkę. Posmaruj ją tłuszczem. Obsyp bułką tartą.