Ten przepis na dynię jest wart grzechu. Pokrój, włóż do słoika i zalej syropem - do ciast i deserów prima sort

Przepisów na dynię jest mnóstwo, a to warzywo jest naprawdę wyjątkowe. Można zrobić z niej zupę, dodać do sałatki i zrobić ciasto. Dziś właśnie pokażemy wam kolejny przepis na dynię na słodko - będziemy ją wkładać do słoików i zalewać syropem. Zachowaj proporcje, a po spróbowaniu padniesz z zachwytu.

Więcej przepisów na dynię znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Dynia w syropie to idealny dodatek do deserów, ciast oraz do podjadania prosto ze słoika, kiedy złapie nas niespodziewana ochota na słodkie. Przepis na dynię w syropie jest bardzo prosty i wymaga jedynie zachowania odpowiednich proporcji. Oprócz wody, cukru i goździków, warto mieć pod ręką także cytrynę.

Zobacz wideo

Dynia w syropie - przepis

Składniki:

  • ok. 2 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę
  • 0,5 kg cukru
  • 1,5 l wody
  • łyżeczka goździków
  • sok wyciśnięty dwóch cytryn lub płaska łyżka kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:

  1. Pokrojoną dynię przełóż do miski. Następnie dodaj sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i wymieszaj, by dynia w ten sposób się zamarynowała i "zamknęła" - podczas pasteryzacji nie zmieni kształtu. 
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i goździki. Całość zagotuj i kiedy syrop zacznie wrzeć, dodaj dynię. Wyłącz palnik i poczekaj, aż całość ostygnie.
  3. Przygotuj słoiki i przełóż do nich dynię razem z syropem. Następnie szczelnie zakręć i włóż do dużego garnka. Słoiki zalej wodą i pasteryzuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. 

Cieszmy się i korzystajmy z sezonu na dynię, póki trwa. Pamiętaj, że oprócz dyni w syropie możesz zrobić także aksamitną zupę dyniową, pyszny chlebek dyniowy, a także smaczne, pomarańczowe leniwe

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.