Więcej przepisów na dynię znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dynia w syropie to idealny dodatek do deserów, ciast oraz do podjadania prosto ze słoika, kiedy złapie nas niespodziewana ochota na słodkie. Przepis na dynię w syropie jest bardzo prosty i wymaga jedynie zachowania odpowiednich proporcji. Oprócz wody, cukru i goździków, warto mieć pod ręką także cytrynę.
Dynia w syropie - przepis
Składniki:
- ok. 2 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę
- 0,5 kg cukru
- 1,5 l wody
- łyżeczka goździków
- sok wyciśnięty dwóch cytryn lub płaska łyżka kwasku cytrynowego
Sposób wykonania:
- Pokrojoną dynię przełóż do miski. Następnie dodaj sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i wymieszaj, by dynia w ten sposób się zamarynowała i "zamknęła" - podczas pasteryzacji nie zmieni kształtu.
- Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i goździki. Całość zagotuj i kiedy syrop zacznie wrzeć, dodaj dynię. Wyłącz palnik i poczekaj, aż całość ostygnie.
- Przygotuj słoiki i przełóż do nich dynię razem z syropem. Następnie szczelnie zakręć i włóż do dużego garnka. Słoiki zalej wodą i pasteryzuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Cieszmy się i korzystajmy z sezonu na dynię, póki trwa. Pamiętaj, że oprócz dyni w syropie możesz zrobić także aksamitną zupę dyniową, pyszny chlebek dyniowy, a także smaczne, pomarańczowe leniwe.