Ta zupa to remedium na przeziębienie. Ale te dwa składniki jeszcze bardziej podkręcą jej działanie

Rosół to najpopularniejsza zupa w naszym kraju. Doskonale rozgrzewa, radzi sobie z przeziębieniami i jest po prostu obłędnie pyszna. Jednak, aby zadziałała jeszcze lepiej, warto dodać do niej te dwa składniki.

Rosół to pyszna rozgrzewająca zupa, która jest remedium na wiele dolegliwości. W wielu domach musi pojawić się na stole w każdą niedzielę. I wszędzie smakuje całkowicie inaczej. Jak przygotować rosół, by był obłędnie pyszny i co do niego dodać, by leczył jeszcze lepiej?  

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Ten rosół to doskonały lek na przeziębienie. Jego działanie wzmacniają dwa składniki 

Rosół to obłędnie pyszna zupa, która doskonale radzi sobie z wszelkimi dolegliwościami. Aby jak najlepiej zadziałała na przeziębienie, warto dodać do niej imbir i cynamon. Imbir nie tylko świetnie rozgrzewa, ale też ma działanie przeciwzapalne i pobudza trawienie. Podobne działanie ma cynamon, więc dodanie tych dwóch składników do rosołu da nam wyjątkową miksturę. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Wystarczy dodać do rosołu kilka plasterków imbiru zaledwie 10-15 minut przed końcem gotowania. Z kolei cynamon - w lasce lub proszku - można dodać w dowolnym momencie gotowania.  

Przepis na rosół. Sposób przygotowania krok po kroku 

Składniki:  

  • 4 l wody,  
  • 1,5 kg pręgi wołowej,  
  • 4 podudzia z kurczaka,  
  • 3 duże marchewki,  
  • 2 pietruszki,  
  • biała część pora,  
  • 1 cebula,  
  • pół główki selera,  
  • garść świeżej natki pietruszki,  
  • 4 liście laurowe,  
  • 5 kulek ziela angielskiego,  
  • sól,  
  • pieprz, 
  • kilka plasterków imbiru
  • laska cynamonu lub cynamon w proszku. 

Sposób przygotowania:  

  1. Marchew, pietruszkę i seler należy obrać, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy i siekamy, a cebulę bez obierania opalamy.  
  2. Mięso myjemy dokładnie, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Wywar gotujemy przez 1,5 godziny, zbierając co jakiś czas szum.   
  3. Po tym czasie dodajemy warzywa oraz przyprawy. Nie zapominamy o imbirze i cynamonie. Gotujemy jeszcze około godziny, a następnie podajemy z ulubionym makaronem. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA