Gdy za oknem plucha i ponura aura, warto wzbogacić domowe menu o rozgrzewające dania, aromatyczne buliony i potrawy jednogarnkowe. Poza klasykami, idealną propozycją będzie kolorowa zupa meksykańska. To bogate połączenie mięsa mielonego, kilku rodzajów warzyw, przypraw i pomidorowego sosu gwarantuje prawdziwą ucztę dla wszystkich zmysłów.
Zupa meksykańska idealna na jesień - rozgrzewająca i sycąca
Jesienią chętnie sięgamy po buliony, kremy, gulasze i jednogarnkowe potrawki. Standardową kuchnię warto jednak nieco urozmaicić, a przepis na obłędną zupę meksykańską sprawdzi się w tej roli doskonale. Ta solidna porcja warzyw, kolorów i aromatycznych dodatków rozgrzeje nawet w najbardziej deszczowy i ponury dzień. Sekretem jest jednak dobry skład - tu nie da się skąpić w dodatkach i przyprawach.
Dania kuchni meksykańskiej są bogate w smaki, kolory i przyprawy. W składzie często króluje też fasola, kukurydza, ryż i mięso mielone. Podobnie jest w recepturze na meksykańską zupę, a raczej cały gar, który starczy dla całej rodziny, nawet na dwa dni. Przepis jest dziecinnie prosty - wystarczy zadbać o najwyższej jakości produkty, pikantne przyprawy i świeże mięso. Reszta dosłownie robi się sama, wszystkie szczegóły zdradzamy poniżej.
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Przepis na mistrzowską zupę meksykańską pełną aromatów i smaków
Składniki:
- 500 g wołowiny np. łopatka lub porcje na gulasz,
- biała i czerwona cebula,
- duża papryka czerwona,
- puszka pomidorów krojonych,
- puszka czerwonej cebuli,
- puszka kukurydzy,
- puszka
- 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
- 2 duże ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- łyżeczka oregano,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego,
- płatki chilli (porcja według uznania),
- łyżeczka cukru,
- sól,
- pieprz,
- zielenina: natka pietruszki lub kolendra.
Sposób przygotowania:
- Na początku polecamy przygotować wszystkie produkty - wówczas gotowanie będzie znacznie prostsze. Mowa tu o pokrojeniu cebuli, papryki, odsączeniu warzyw z zalewy.
- Pokrojoną cebulę i czosnek wrzuć na patelnię z odrobiną rozgrzanej oliwy. Zeszklij warzywa, a po chwili dodaj mielone mięso. Całość duś aż wołowina zmieni kolor - dodaj też paprykę słodką, oregano, kmin, chilli, sól i pieprz.
- Na koniec do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, duś jeszcze 2-3 minuty i wlej pomidory z puszki. Wszystko duś przez około 15 minut.
- W tym czasie wrzuć do garnka pokrojoną paprykę z odrobiną tłuszczu. Gdy warzywo zmięknie, wlej do garnka zawartość patelni.
- Składniki podlej bulionem. Dodaj cukier, kukurydzę, fasolę. Zupę duś na średnim ogniu przez 25 minut. Pod koniec gotowania spróbuj danie i ewentualnie dopraw.
- Gotową zupę meksykańską serwuj z dodatkiem zieleniny. Świetnie jako dodatek sprawdzi się pieczywo lub nachosy.