Zupa meksykańska to przepis na rozgrzewające danie. W składzie solidna porcja warzyw i mięsa

Szukasz przepisu, który rozgrzeje i nasyci w pochmurne, jesienne dni? Zupa meksykańska to idealna propozycja na sezonową chandrę. Solidna porcja kolorowych warzyw, obłędnego mięsa i mieszanki nieco pikantnych przypraw to prawdziwy majstersztyk. Całość zrobisz w mgnieniu oka, a z naszych proporcji wyjdzie spory gar, który starczy nawet na kilka dni.

Gdy za oknem plucha i ponura aura, warto wzbogacić domowe menu o rozgrzewające dania, aromatyczne buliony i potrawy jednogarnkowe. Poza klasykami, idealną propozycją będzie kolorowa zupa meksykańska. To bogate połączenie mięsa mielonego, kilku rodzajów warzyw, przypraw i pomidorowego sosu gwarantuje prawdziwą ucztę dla wszystkich zmysłów. 

Zupa meksykańska idealna na jesień - rozgrzewająca i sycąca

Jesienią chętnie sięgamy po buliony, kremy, gulasze i jednogarnkowe potrawki. Standardową kuchnię warto jednak nieco urozmaicić, a przepis na obłędną zupę meksykańską sprawdzi się w tej roli doskonale. Ta solidna porcja warzyw, kolorów i aromatycznych dodatków rozgrzeje nawet w najbardziej deszczowy i ponury dzień. Sekretem jest jednak dobry skład - tu nie da się skąpić w dodatkach i przyprawach. 

Dania kuchni meksykańskiej są bogate w smaki, kolory i przyprawy. W składzie często króluje też fasola, kukurydza, ryż i mięso mielone. Podobnie jest w recepturze na meksykańską zupę, a raczej cały gar, który starczy dla całej rodziny, nawet na dwa dni. Przepis jest dziecinnie prosty - wystarczy zadbać o najwyższej jakości produkty, pikantne przyprawy i świeże mięso. Reszta dosłownie robi się sama, wszystkie szczegóły zdradzamy poniżej. 

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Przepis na mistrzowską zupę meksykańską pełną aromatów i smaków 

Składniki: 

  • 500 g wołowiny np. łopatka lub porcje na gulasz,
  • biała i czerwona cebula,
  • duża papryka czerwona,
  • puszka pomidorów krojonych, 
  • puszka czerwonej cebuli, 
  • puszka kukurydzy,
  • puszka 
  • 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • łyżeczka oregano,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • płatki chilli (porcja według uznania),
  • łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • zielenina: natka pietruszki lub kolendra.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku polecamy przygotować wszystkie produkty - wówczas gotowanie będzie znacznie prostsze. Mowa tu o pokrojeniu cebuli, papryki, odsączeniu warzyw z zalewy. 
  2. Pokrojoną cebulę i czosnek wrzuć na patelnię z odrobiną rozgrzanej oliwy. Zeszklij warzywa, a po chwili dodaj mielone mięso. Całość duś aż wołowina zmieni kolor - dodaj też paprykę słodką, oregano, kmin, chilli, sól i pieprz. 
  3. Na koniec do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, duś jeszcze 2-3 minuty i wlej pomidory z puszki. Wszystko duś przez około 15 minut. 
  4. W tym czasie wrzuć do garnka pokrojoną paprykę z odrobiną tłuszczu. Gdy warzywo zmięknie, wlej do garnka zawartość patelni. 
  5. Składniki podlej bulionem. Dodaj cukier, kukurydzę, fasolę. Zupę duś na średnim ogniu przez 25 minut. Pod koniec gotowania spróbuj danie i ewentualnie dopraw. 
  6. Gotową zupę meksykańską serwuj z dodatkiem zieleniny. Świetnie jako dodatek sprawdzi się pieczywo lub nachosy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.