Domowe menu pełne jest znakomitych przepisów - szczególnie jesienią jadłospis przechodzi prawdziwą rewolucję. Wówczas lekkie dania odchodzą na bok, a ich miejsce zajmują aromatyczne zupy, sosy i potrawy jednogarnkowe. Warto przygotować także nieziemsko delikatne mięso w anturażu grzybów i kremowej śmietanki.
Tak delikatnego schabu nie jedliście! Wszystko za sprawą obłędnych dodatków
Złota, polska jesień z dnia na dzień ustępuje miejsca ponurej, deszczowej aurze. To zatem doskonały moment na wzbogacenie domowego menu o rozgrzewające dania, pełne kolorów i aromatów. Poza klasykami jak schabowe, mielone czy wszelakie dania mączne, warto przygotować też obłędny schab w towarzystwie kremowego sosu. Tu, jak przystało na porę roku nie może zabraknąć leśnych dodatków - tym razem w rol głównej wystąpią pieczarki.
Kruchy, delikatny i rozpływający się w ustach schab to danie, które sprawdzi się na co dzień, ale także na wszelakie okazje, np. Wszystkich Świętych. Solidna i świeża porcja mięsa to jednak nie wszystko - tu nie może zabraknąć też dodatku w postaci kremowego sosu z dodatkiem pieczarek. Całość jest banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt oniemieli nawet największych smakoszy.
Zobacz wideo
Kotlet wołowy a la schabowy
Przepis na schab w kremowym sosie pieczarkowym
Składniki:
- 500 g schabu,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 8 - 10 pieczarek,
- szklanka mleka,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- pół szklanki wody,
- łyżka mąki,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- świeża zielenina.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od pokrojenia schabu na cienkie plastry. Mięso przełóż następnie do miski, zalej mlekiem i odstaw do lodówki na minimum trzy godziny leżakowania.
- Po tym czasie podsmaż na maśle pieczarki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Mięso odsącz i dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
- Grzyby zdejmij z ognia.
- Na drugiej patelni smaż odtoczone w mące kawałki schabu. Mięso powinno ładnie się zarumienić - poświęć około 3 minuty na każdą ze stron.
- Schab przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Wracamy do grzybów - pieczarki podlej teraz śmietanką, całość też dobrze dopraw solą i pieprzem. Duś przez kilka minut, a następnie przełóż zawartość patelni do schabu.
- Wszystko wymieszaj, przykryj folią aluminiową i zapiekaj w piekarniku przez 75 minut w 180 stopniach.
- Gotowy schab doskonale smakuje podany z ziemniakami i świeżą zieleniną, smacznego!