Przepis na wybory schab w kremowym sosie. Ten obiad zachwyci całą rodzinę we Wszystkich Świętych

Szukasz przepisu na idealnie kruche i delikatne mięso? Schab w tym kremowym i aksamitnym sosie sprawdzi się doskonale zarówno na codzienny, jak i świąteczny obiad. Sekretem jest kąpiel w nabiale oraz aromatyczne dodatki - w roli głównej pieczarki z dodatkiem śmietanki

Domowe menu pełne jest znakomitych przepisów - szczególnie jesienią jadłospis przechodzi prawdziwą rewolucję. Wówczas lekkie dania odchodzą na bok, a ich miejsce zajmują aromatyczne zupy, sosy i potrawy jednogarnkowe. Warto przygotować także nieziemsko delikatne mięso w anturażu grzybów i kremowej śmietanki. 

Tak delikatnego schabu nie jedliście! Wszystko za sprawą obłędnych dodatków

Złota, polska jesień z dnia na dzień ustępuje miejsca ponurej, deszczowej aurze. To zatem doskonały moment na wzbogacenie domowego menu o rozgrzewające dania, pełne kolorów i aromatów. Poza klasykami jak schabowe, mielone czy wszelakie dania mączne, warto przygotować też obłędny schab w towarzystwie kremowego sosu. Tu, jak przystało na porę roku nie może zabraknąć leśnych dodatków - tym razem w rol głównej wystąpią pieczarki. 

Kruchy, delikatny i rozpływający się w ustach schab to danie, które sprawdzi się na co dzień, ale także na wszelakie okazje, np. Wszystkich Świętych. Solidna i świeża porcja mięsa to jednak nie wszystko - tu nie może zabraknąć też dodatku w postaci kremowego sosu z dodatkiem pieczarek. Całość jest banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt oniemieli nawet największych smakoszy. 

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Przepis na schab w kremowym sosie pieczarkowym

Składniki: 

  • 500 g schabu,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 - 10 pieczarek,
  • szklanka mleka,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • pół szklanki wody,
  • łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • świeża zielenina. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od pokrojenia schabu na cienkie plastry. Mięso przełóż następnie do miski, zalej mlekiem i odstaw do lodówki na minimum trzy godziny leżakowania. 
  2. Po tym czasie podsmaż na maśle pieczarki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  3. Mięso odsącz i dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. 
  4. Grzyby zdejmij z ognia. 
  5. Na drugiej patelni smaż odtoczone w mące kawałki schabu. Mięso powinno ładnie się zarumienić - poświęć około 3 minuty na każdą ze stron. 
  6. Schab przełóż do naczynia żaroodpornego.
  7. Wracamy do grzybów - pieczarki podlej teraz śmietanką, całość też dobrze dopraw solą i pieprzem. Duś przez kilka minut, a następnie przełóż zawartość patelni do schabu. 
  8. Wszystko wymieszaj, przykryj folią aluminiową i zapiekaj w piekarniku przez 75 minut w 180 stopniach. 
  9. Gotowy schab doskonale smakuje podany z ziemniakami i świeżą zieleniną, smacznego!
Więcej o: