Smakują jak spod babcinej ręki. To miękkie i puszyste drożdżowe kluski, które zrobisz za grosze

Przyrządzając obiad, często zwracamy uwagę na to, by przepisy były tanie i szybkie w przygotowaniu. Ten przepis jest idealny, bo łączy w sobie właśnie te dwie rzeczy. Może go zrobić każdy, poradzi sobie z nim nawet ten, kto pierwszy raz widzi ten przepis na oczy. Smak tych klusek pamiętamy z dzieciństwa i wiele osób kojarzy je z babcinymi obiadami.

Kluski na parze to klasyczny przysmak, który, w zależności od regionu, różni się jedynie nazwą. Jego smak jest znany z dzieciństwa i może kojarzyć się z obiadami, które jedliśmy u dziadków. Kiedyś były przyrządzane bardzo często, dziś niewiele osób nawet o nich pomyśli. Ich przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a do ich wykonania nie trzeba wiele.

Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

W zależności od miejsca w Polsce ich nazwa może się od siebie różnić. Na Podlasiu mówią na nie parzaki, na Lubelszczyźnie parowańce, a w Poznaniu to po prostu pyzy. Natomiast na Śląsku można spotkać się z buchtami, a Wielkopolska mówi na nie kluchy na łachu, łacha lub lumpie. Jednak nazwa nie ma tu większego znaczenia, zawsze chodzi o tę samą potrawę. Kluski na parze można jeść ze słodkimi dodatkami takimi jak dżem lub sos zrobiony ze świeżych owoców. W okresie jesiennym można je polać sosem grzybowym lub dyniowym. Ich smak może również podbić podsmażona cebula z boczkiem.

Przepis na kluski na parze

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
  • łyżka drobnego cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie tego przysmaku zacznij od przyrządzenia rozczynu drożdżowego. Do miseczki wlej pół szklanki podgrzanego mleka, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i rozkruszone na mniejsze kawałki drożdże. Całość energicznie zamieszaj, by składniki się rozpuściły i połączyły. Następnie odstaw całość na bok na około 20 minut.
  2. Po upływie tego czasu przesiej do dużej miski resztę mąki. Wbij do niej również jajka, resztę mleka i przygotowany rozczyn. Składniki dokładnie wyrób na gładkie i jednolite ciasto. Na koniec wsyp sól i roztopione masło, ponownie zagnieć. Tak przygotowane ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  3. Po upływie tego czasu ponownie zagnieć ciasto i podziel je na kilka równych części. Z każdej z nich uformuj kulę i ułóż na blacie, następnie przykryj czystą ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  4. Tak przygotowane kluski gotuj na parze przez 15 minut. Pamiętaj jednak, by gotować je partiami, w innym przypadku mogą się z sobą posklejać. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.