Ciasto, które zrobisz niezwykle szybko, które jest proste w przygotowaniu i które na dodatek smakuje jak popularny batonik - brzmi idealnie? To szybko biegnij po składniki i wykonaj 3-bita! Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Przepisów na słodkości nie brakuje, ale przygotowanie większości domowych deserów bywa czasochłonne. Jeśli zależy wam na efektownym cieście, które świetnie sprawdzi się i jako popołudniowa słodycz do kawy, a także jako ciasto na świątecznym stół, spróbujcie przygotować 3-bita. Kajmakowa warstwa z pewnością zasmakuje największym łasuchom, a delikatna pianka przekona także najmłodszych koneserów.
Składniki:
Prostokątną formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Dno wyłóż herbatnikami. Przełóż do garnka masę kajmakową i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy stanie się płynna, odstaw do przestudzenia i jeszcze ciepłą wyłóż na warstwę herbatników. Przykryj masę kolejną warstwą kruchych ciastek.
Galaretkę rozpuść we wrzątku. Odstaw do wystudzenia. Z 500 ml mleka odlej odrobinę i rozpuść w niej proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj, a następnie dodaj rozrobiony budyń. Mieszając, poczekaj, aż budyń zgęstnieje i odstaw do wystudzenia.
Do miski przełóż miękkie masło i zacznij je miksować. Powoli dodawaj ostudzony budyń i poczekaj, aż składniki się połączą. Puszystą masę wyłóż na herbatniki i przykryj kolejną warstwą ciastek.
Przygotowanie ostatniej warstwy rozpocznij od przelania chłodnej śmietanki do wysokiego naczynia. Zacznij miksować. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, powoli dolewaj do niej przestudzoną galaretkę. Gotową masę śmietanową wyłóż na ostatnią warstwę herbatników i wyrównaj wierzch.
Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp nią wierzch ciasta. Formę z deserem włóż do lodówki i poczekaj minimum dwie godziny. Gotowe!