Szybkie ciasto bez pieczenia. Smakuje jak popularny batonik i znika z talerzy w kilka minut

Szukasz pomysłu na szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotujesz w niecałą godzinę? Idealnie się składa! Ciasto 3-bit nie wymaga długiego stania w kuchni i poratuje, gdy goście postanowią wpaść z wizytą.

Ciasto, które zrobisz niezwykle szybko, które jest proste w przygotowaniu i które na dodatek smakuje jak popularny batonik - brzmi idealnie? To szybko biegnij po składniki i wykonaj 3-bita! Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Ciasto jak batonik. Świetnie sprawdzi się na święta

Przepisów na słodkości nie brakuje, ale przygotowanie większości domowych deserów bywa czasochłonne. Jeśli zależy wam na efektownym cieście, które świetnie sprawdzi się i jako popołudniowa słodycz do kawy, a także jako ciasto na świątecznym stół, spróbujcie przygotować 3-bita. Kajmakowa warstwa z pewnością zasmakuje największym łasuchom, a delikatna pianka przekona także najmłodszych koneserów.

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników (łącznie 500 g),
  • opakowanie (500 g) masy kajmakowej (lub dwa, jeśli jesteście fanami karmelowych smaków),
  • kostka masła (250 g),
  • mleko (500 ml)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (łącznie 80 g),
  • śmietanka 30 proc. (500 ml),
  • 2 opakowania galaretki owocowej,
  • tabliczka mlecznej czekolady.

Tak przygotujesz 3-bita! Szybkie ciasto bez pieczenia

Prostokątną formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Dno wyłóż herbatnikami. Przełóż do garnka masę kajmakową i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy stanie się płynna, odstaw do przestudzenia i jeszcze ciepłą wyłóż na warstwę herbatników. Przykryj masę kolejną warstwą kruchych ciastek. 

Galaretkę rozpuść we wrzątku. Odstaw do wystudzenia. Z 500 ml mleka odlej odrobinę i rozpuść w niej proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj, a następnie dodaj rozrobiony budyń. Mieszając, poczekaj, aż budyń zgęstnieje i odstaw do wystudzenia. 

Do miski przełóż miękkie masło i zacznij je miksować. Powoli dodawaj ostudzony budyń i poczekaj, aż składniki się połączą. Puszystą masę wyłóż na herbatniki i przykryj kolejną warstwą ciastek. 

Przygotowanie ostatniej warstwy rozpocznij od przelania chłodnej śmietanki do wysokiego naczynia. Zacznij miksować. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, powoli dolewaj do niej przestudzoną galaretkę. Gotową masę śmietanową wyłóż na ostatnią warstwę herbatników i wyrównaj wierzch. 

Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp nią wierzch ciasta. Formę z deserem włóż do lodówki i poczekaj minimum dwie godziny. Gotowe! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.