Jak przygotować grzyby do suszenia, aby proces przebiegł pomyślnie? Przed właściwym suszeniem musimy na początku je oczyścić, a następnie pokroić. Ważne jest to, aby nie myć grzybów, a jedynie oczyścić je szczoteczką. Dalej trzeba pokroić je na mniejsze części. Jak kroić grzyby do suszenia? Można oddzielić kapelusze od trzonów lub poporcjować grzyby na równe części, ważne, aby poszczególne części nie były za duże.
Jak długo suszyć grzyby w suszarce, aby wyszły udane? Proces ten może być zróżnicowany w zależności od modelu suszarki, czy też samych grzybów. Zwykle trwa to od czterech do ośmiu godzin. Istnieją modele suszarek, które mają specjalne przyciski, które umożliwiają wyznaczenie czasu. To bardzo pomocna funkcja dla tych, którzy nie czują się pewnie w kuchni.
Jak suszyć grzyby w piekarniku? Ile powinien trwać cały proces? Suszenie grzybów za pomocą piekarnika jest bardzo popularne. Umożliwia nam on wysuszenie większej partii grzybów. W przypadku suszenia w piekarniku musimy wybrać nieco większe grzyby. Wówczas utrzymają się one łatwiej na ruszcie i nie zaistnieje ryzyko, że je przesuszymy. Innym wariantem jest skorzystanie z blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Proces samego suszenia to zwykle kilka godzin. Maksymalnie do ośmiu godzin. Należy suszyć grzyby w temperaturze 40 stopni z termoobiegiem.
Jak suszyć grzyby w mikrofalówce? Mało osób wie, że grzyby można wysuszyć nawet w mikrofali. To świetny patent, kiedy nie mamy piekarnika lub profesjonalnej suszarki. Grzyby należy pokroić na półcentymetrowe plastry. Ułożyć na płaskim talerzu i umieścić w urządzeniu. Ustawić na 20 minut na 100 W. Dalej otworzyć drzwiczki i zostawić na 5 minut. Następnie powtórzyć czynność kilka razy.
Jak suszyć grzyby na nitce? To kolejna metoda, która jest bardzo energooszczędna. Musimy pamiętać jednak o tym, że jest ona najdłuższa w wykonaniu. Należy przygotować grzyby. Oczyścić je, pokroić w plastry. Umieścić na nitce i zawiesić w przewiewnym pomieszczeniu.
Jak przechowywać suszone grzyby? Po wysuszeniu grzybów należy umieścić je w szczelnych pojemnikach. Najlepsze w tym celu będą szklane słoiki lub pojemniki próżniowe. To istotne, aby aromat nie wydostawał się na zewnątrz. Pojemniki należy przechowywać w spiżarni lub piwniczce.
Zobacz też: Oto przepis na ekstremalnie prosty obiad z aksamitnym sosem, który zaskoczy niejednego sceptyka